Feyenoord-comeback financieel groot risico

Foto: Feyenoord-comeback financieel groot risico

De fans van Feyenoord waren het eens: hun club moest proberen de transfervrije Daryl Janmaat terug te halen naar De Kuip. De rechtsback, die zijn doorlopende contract bij het Engelse Watford liet ontbinden, is volgens technisch directeur Frank Arnesen geen optie voor de Rotterdammers. Al heeft dat op het eerste oog weinig met Janmaats kwaliteiten te maken. 

Daryl Janmaat maakte deze week een einde aan een periode van vier seizoenen bij Watford. De Engelse club, die vorig seizoen degradeerde uit de Premier League, stemde in met het ontbinden van het contract van de rechtervleugelverdediger. Daardoor is Janmaat vrij om te gaan en staan waar hij maar wil. In een interview met het Algemeen Dagblad was hij duidelijk: hij gaat afwachten waar de aanbiedingen vandaan komen, maar heeft wel een duidelijke voorkeur voor een dienstverband in de Eredivisie. 

Daryl Janmaat terug naar Feyenoord?

Nadat het nieuws over een transfervrije Janmaat bekend werd, stroomde Twitter vol met Feyenoord-fans die over een terugkeer speculeerden. In dienst van de Rotterdammers vestigde de inmiddels 31-jarige verdediger zijn naam in het internationale voetbal, debuteerde hij voor het Nederlands elftal (34 caps) en verdiende hij een transfer naar de Premier League, waar hij eerst voor Newcastle United speelde voordat hij bij Watford terecht kwam. 


Frank Arnesen, de technisch directeur van Feyenoord, maakte echter al vroeg een einde aan de droom van Het Legioen: volgens de Deen hadden de Rotterdammers Janmaat op dit moment niet nodig omdat er genoeg rechtsbacks rondlopen in De Kuip. Dick Advocaat heeft op de rechtervleugel de keuze uit Bart Nieuwkoop (24) en Lutsharel Geertruida (20), spelers die samen lang niet aan de ervaring van Janmaat komen. 

Het lijkt er dan ook niet op dat Janmaat om zijn kwaliteiten niet in beeld is bij Feyenoord. De 31-jarige verdediger heeft in totaal 363 wedstrijden in de benen, waarvan hij het grootste deel in de Eredivisie (147) en de Premier League (145) speelde. De laatste twee seizoenen kwam Janmaat echter weinig in actie door een slepende knieblessure, waar hij op dit moment nog steeds van herstelt. 

Financieel risico

Die slepende blessure lijkt daarom eerder een reden om niet met Janmaat in zee te gaan dan de huidige bezetting van de rechtsbackpositie bij Feyenoord. Dat Watford gewillig was om te breken met Janmaat, had te maken met zijn loonstrook. In Engeland verdiende de 34-voudig international van het Nederlands elftal een slordige twee miljoen euro per jaar. Voor een Premier League-club is dat voor een herstellende speler gemakkelijk te betalen, maar in de Championship (Engelse Keuken Kampioen Divisie, red.) drukte dat salaris stevig op de begroting van Watford. 


Van Feyenoord is het inmiddels een publiek geheim dat het in vergelijking met Ajax en PSV met een nagenoeg lege beurs de transfermarkt op moest dit seizoen. Trainer Advocaat mijmerde over een nieuwe spits na de blessure van Nicolai Jörgensen, maar kreeg deze niet omdat er “zelfs geen geld was om iemand te huren”. Nu leert de voetbalwereld dat er altijd wel constructies te bedenken zijn; het risico om Janmaat nu vast te leggen is simpelweg (financieel) te groot: een geblesseerde speler die de afgelopen twee seizoenen weinig heeft gespeeld, heeft een lange aanloop nodig terwijl Feyenoord alléén spelers kan aantrekken die er meteen staan.

Sportief risico

Desalniettemin loopt Feyenoord door het vroegtijdig afwijzen van Janmaat alsnog een risico. De 31-jarige rechtsback vertelde aan het Algemeen Dagblad dat hij nog een “paar seizoenen wilde knallen” en dat hij de komende periode de tijd gaat nemen om te kijken wat er op hem afkomt. Daar voegde Janmaat aan toe dat hij graag zou terugkeren in de Eredivisie, omdat daar een “aantal clubs waren waarvoor hij wel wilde spelen.” 

Dat de rechtsback open staat voor een terugkeer naar de vaderlandse competitie, kan erop wijzen dat hij het financieel aantrekkelijke gedeelte van zijn carrière heeft afgesloten: vier jaar Watford heeft Janmaat zo’n acht miljoen euro opgeleverd en zijn contract bij Newcastle United zal hem ook geen windeieren hebben gelegd. Voor het geld hoeft hij het dus al lang niet meer te doen, en wanneer hij het voor het geld zou willen tekenen, had hij clubs uit het Midden-Oosten en/of de Major League Soccer genoemd als belangrijkste opties. 

Door de deur voor de terugkeer van Janmaat nu al te sluiten, loopt Feyenoord in de toekomst wellicht een kans mis. Hoewel de rechtsbackpositie dubbelbezet is, kan één blessure (of corona-geval) in de defensie voor personele problemen zorgen in de Rotterdamse achterlinie. Janmaat hoeft daarnaast ook niet per sé als rechtsachter gehaald te worden, maar zou eventueel ook nog als centrale verdediger uit de voeten kunnen. 


Heroverweging

Nu de interesse rondom Janmaat nog beperkt is, lopen de Rotterdammers nog niet zo’n groot risico. Dat verandert op het moment dat bekend wordt dat Janmaat in gesprek is met een AZ, sc Heerenveen of FC Utrecht en bij één van deze subtoppers tekent. Op het moment dát er dan personele problemen ontstaan in de Feyenoord-defensie, wat in deze gekke tijden eerder regel dan uitzondering is, zal Arnesen zich toch achter de oren krabben. 

Los van dat feit heeft Feyenoord in de achterhoede geen écht ervaren man in de gelederen, waardoor Janmaat ook buiten de Eredivisie en Europa League-wedstrijden een aandeel kan hebben in de ontwikkeling van de jonge rechtsbacks en verdedigers zoals Marcos Senesi. Daar lijkt Arnesen op dit moment echter niet van overtuigd, maar of dat sportieve redenen heeft, valt eveneens te betwisten. Misschien dat Advocaat toch nog een keer met zijn vuist op tafel moet slaan.

Janmaat kan iets toevoegen aan Feyenoord

  • Ja, met zijn ervaring
  • Nee, huidige opties zijn beter
631+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie