Ajax moet anticiperen op vertrek Tagliafico

Foto: Ajax moet anticiperen op vertrek Tagliafico

Nicolás Tagliafico behoort al tweeënhalf jaar tot de vaste kern in het elftal van Ajax, maar de Amsterdammers moeten aankomende winterstop wederom vrezen voor het vertrek van de Argentijn. Manchester City sprak hem afgelopen zomer al en keert begin volgend jaar terug om de vleugelverdediger van Ajax over te nemen. Het zou een flinke tegenslag zijn voor coach Erik ten Hag, die gaat aandringen op een vervanger.

Nicolás Tagliafico kwam in de winter van 2018 op 25-jarige leeftijd tegelijkertijd met Ten Hag in de hoofdstad terecht. Tijdens het eerste competitieduel tegen Feyenoord verscheen hij direct in het basiselftal en verdween hij, buiten blessures en schorsingen om, nooit meer uit het team. Met de Argentijn voorop in de strijd bereikte Ajax de afgelopen jaren prachtige resultaten tegen Bayern München, Real Madrid, Juventus en Chelsea. Het resulteerde in de halve finale van de Champions League, een kampioenschap, bekerwinst én Johan Cruijff Schaal.

Interesse Manchester City

Het is het dan ook niet vreemd dat Manchester City, Arsenal en Leicester City zeer geïnteresseerd zijn in Tagliafico. De club van oefenmeester Pep Guardiola werd daarbij het meest concreet. Manchester City sprak de Argentijn in de lange zomerstop al meerdere keren om het over een overstap naar Engeland te hebben. Voordat de transfer echter kon plaatsvinden, moesten de Engelsen eerst Oleksandr Zinchenko slijten. Dat lukte gedurende de transferperiode helaas niet, waardoor de interesse in Tagliafico in de ijskast terechtkwam.


Door de matige competitiestart van Manchester City denkt de club voor komende winter echter alsnog aan de verdediger van Ajax. Tagliafico beschikt in Amsterdam nog over een verbintenis die tot de zomer van 2022 loopt, waardoor Ajax hem snel moet verkopen om de vraagprijs van 25 miljoen euro vast te houden. Een andere optie voor de Nederlandse recordkampioen is om het contract van Tagliafico op te waarderen en te verlengen, maar het is de vraag of Tagliafico daarvoor open staat. De Ajacied gaf al in een eerder stadium aan een vertrekwens te hebben.

Gevraagde kwaliteiten

Het moge duidelijk zijn dat de verdediging van Manchester City vooralsnog niet presteert zoals Guardiola dat van zijn defensie verwacht. In vijf wedstrijden tijd kreeg de Engelse topclub maar liefst acht doelpunten tegen, waarvan vijf treffers vielen in de thuiswedstrijd tegen Leicester City (2-5 verlies, red.). Tijdens deze topper in de Premier League kreeg de verdediging van de thuisclub, bestaande uit Kyle Walker, Eric Garcia Nathan Aké en Benjamin Mendy, maar geen grip op centrumspits Jamie Vardy en moest het uiteindelijk drie penalty’s incasseren, die allemaal in het doel gingen. Het team van Guardiola kan dan ook wel wat gif in de defensie gebruiken, waarvoor Tagliafico absoluut kan zorgen. 

Ondanks Tagliafico met een transfer naar Manchester City op een hoger niveau komt te spelen dan de vaderlandse Eredivisie, verandert er niet veel voor de voetballer. Onder Guardiola spelen de Engelsen voetbal dat is afgeleid van de filosofie van Johan Cruijff, en dat indirect dus een verband kent met het spel dat Ajax op de mat brengt. Bovendien werkte Erik ten Hag zoals bekend in het verleden bij Bayern München samen met Guardiola en heeft hij verschillende spelprincipes van de Spanjaard in zijn spel verwerkt. Daardoor past Tagliafico perfect in de manier van druk zetten en opbouwen en hoeft de dynamiek aan de linkerkant eveneens geen problemen opleveren. 

Geschikte opvolger

Ten Hag was eerder al niet bepaald happy met het vertrek van Sergino Dest, die naar Barcelona vertrok, en zal Marc Overmars dan ook de opdracht geven om Tagliafico deze winter koste wat het kost te behouden. Aan de andere kant verlengde Tagliafico in de zomer van 2019 zijn contract met de garantie van Ajax dat de club in het vervolg meewerkt wanneer een buitenlandse club interesse heeft. Dat in combinatie met de financiële tegenslagen door het coronavirus resulteert er hoogstwaarschijnlijk in dat de Amsterdammers in de winterstop niet direct ‘nee’ zeggen tegen Manchester City, al is het nog afwachten of de Engelse club de vraagprijs van 25 miljoen euro op tafel kan en/of wil leggen.  


Mocht Tagliafico alsnog richting de Premier League verhuizen, dan moeten de Amsterdammers op zoek naar een geschikte opvolger op de linksbackpositie. Met de hoeveelheid gif, dynamiek en hardheid die Tagliafico in een gemiddelde wedstrijd brengt, is het zeker niet eenvoudig om hem zomaar één-op-één te vervangen. Toch zijn er spelers die uitstekend op die positie uit de voeten kunnen. Wanneer Ajax kijkt in de Eredivisie, dan valt het oog van Marc Overmars zoals bekend op AZ-verdediger Owen Wijndal. De linksback maakte afgelopen seizoen onderdeel uit van het succeselftal van de Alkmaarders, dat samen met Ajax de strijd aanging voor het landskampioenschap. 

Daarbij zijn de Amsterdammers natuurlijk afhankelijk van de vraagprijs die AZ hanteert. Wanneer Ajax het voor elkaar krijgt om tussen de 20 en 25 miljoen euro voor Tagliafico te ontvangen, dan willen de Alkmaarders in de verkoop van Wijndal ongetwijfeld een aanzienlijk deel van dat bedrag terugzien. Mocht Overmars daar niet akkoord mee gaan, moet Ajax verder kijken. In het overige gedeelte van de Nederlandse competitie lopen echter geen backs rond die Ajax beter maken en ook in het buitenland zijn de mogelijkheden, op een oude bekende na, nihil.

Interne mogelijkheden



De Nederlandse topclub heeft echter eveneens de mogelijkheid om binnen het eigen team te kijken. Zo liet Ten Hag al in het verleden blijken gecharmeerd te zijn van Lisandro Martínez, die afgelopen seizoen voornamelijk op het middenveld acteerde. De landgenoot van Tagliafico is echter van nature een verdediger en dient op dit moment al als back-up voor Tagliafico. Een opvolging door de Argentijn ligt dus het meest voor de hand. Zo beschikt hij over het nodige gif en doorzettingsvermogen om het tegen de Europese top op te nemen. Ook Daley Blind is een mogelijkheid op die positie, al wil Ten Hag de ervaren kracht liever in het centrum van het veld houden.


Een andere optie van de Amsterdammers kan zijn om Tagliafico in de winter toch nog in Nederland te houden en hem pas volgend jaar zomer te laten gaan. Dan moet Ajax het wél voor elkaar krijgen om Tagliafico opnieuw zijn contract te laten verlengen, want anders vertrekt de voetballer na het seizoen voor een stuk minder dan de vraagprijs uit Amsterdam. Aan de andere kant levert dat wellicht wel weer een kampioenschap en dus Champions League-voetbal op, waardoor de club het bedrag dubbel en dwars terugverdient.

Wie is een geschikte opvolger voor Tagliafico?

  • Lisandro Martínez
  • Owen Wijndal
  • Daley Blind
  • Een andere speler
682+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie