Onbekende PSV-aanwinst kan revelatie worden

Foto: Onbekende PSV-aanwinst kan revelatie worden

Op de laatste dag van de transfermarkt ging bijna alle aandacht uit naar de PSV-transfer van Mario Götze. Op dezelfde dag contracteerden de Eindhovenaren nog twee spelers: Marco van Ginkel ging voor de vierde keer op huurbasis in de Eredivisie voetballen, maar de naam van Adrian Fein liet minder belletjes rinkelen. Toch is de jonge Duitser een topper in de dop. 

Adrian Fein stond bij zijn overgang van FC Bayern München naar PSV in de schaduw van de stunttransfer van Mario Götze. De 21-jarige Duitser rondde op de laatste dag van de transfermarkt zijn huurovergang af, waarbij ook een optie tot koop is meegenomen. Bij het grote publiek is de verdedigende middenvelder niet bekend, maar oud-teamgenoten zijn lovend over de kwaliteiten van de jeugdinternational van Duitsland. 

Adrian Fein

Fein begon zijn loopbaan bij 1860 München en doorliep later de jeugdopleiding van FC Bayern München. In de kleedkamer het tweede elftal van FC Hollywood kwam hij bij Joshua Zirkzee te zitten. De aanvaller van Bayern, die inmiddels is doorgedrongen tot de eerste selectie van de Duitse landskampioen, is onder de indruk van de kwaliteiten van de 21-jarige verdedigende middenvelder. “Hij is een speler die het spel ziet en goed weet hoe zij zich moet positioneren”, zei de aanvaller tegen De Telegraaf. “Bij de trainingen bij Bayern heeft hij het ook gewoon goed gedaan, dus ik denk dat hij wel bij PSV past. Je kunt hem vergelijken met iemand als Toni Kroos, een nummer acht. Fein is een voetballer die het simpel houdt en zijn intelligentie gebruikt tijdens het spelletje.” 


De mooie woorden van zijn oude teamgenoot ten spijt; tot een doorbraak in het vlaggenschip van Bayern kwam het niet voor de Duitser. Vorig seizoen werd hij uitgeleend aan Hamburger SV, dat in de 2. Bundesliga uitkomt. Bij de oud-werkgever van Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Ruud van Nistelrooy speelde hij samen met Rick van Drongelen. Ook de voormalig Spartaan is lovend over Fein: “In zijn bewegingen en zijn oog voor het spel heeft hij wel wat weg van Frenkie de Jong. Hij heeft echt dat aparte gevoel voor ruimte. Dat opendraaien, de passjes. Adrian is echt een voetballende middenvelder, daar ligt zijn kwaliteit.” 

Geen verdediger

In de Nederlandse media werd in aanloop naar de overgang van Fein gespeculeerd over de positie van de Duitser. Er werd gedacht aan een nieuwe centrale verdediger, maar dat sluit zoals Van Drongelen al aangaf niet per sé aan bij de kwaliteiten van Fein. De 21-jarige defensieve middenvelder speelde in het verleden echter wel een aantal wedstrijden (zes in totaal) als verdediger, maar kwam overwegend meer als verdedigende middenvelder (80 wedstrijden) en centrale middenvelder (56 wedstrijden) in actie. 

Desalniettemin valt het niet uit te sluiten dat PSV-trainer Roger Schmidt zijn landgenoot gaat testen in het hart van de verdediging. Het centrale middenveld van de Eindhovenaren is, helemaal met de komst van Marco van Ginkel (Chelsea) meegerekend, overvol aan het worden. Hoewel het huidige centrale duo van de Eindhovenaren redelijk vast lijkt te staan, kunnen de voetballende kwaliteiten van Fein in het hart van de verdediging ook tot hun recht komen. Of je dan deze speler zijn mogelijkheden maximaal gebruikt, is een ander verhaal. 


Snelle denker, lichte voeten

Fein kan namelijk bij PSV op het middenveld de ontbrekende schakel worden tussen de verdediging en het aanvallende middenveld. Waar de Eindhovenaren met Ibrahim Sangaré al een slot op de deur aan zich wisten te binden, kan een speler zoals Fein ervoor zorgen dat de doorstroom van voor naar achteren een stuk sneller verloopt.
Tijdens zijn meest recente uitleenbeurt bij Hamburger SV liet de middenvelder zien dat hij een speler is die graag vooruit denkt. 

Het overgrote gedeelte van zijn passes gingen in de diepte (18,6 per wedstrijd) of in de breedte (35,4 per wedstrijd) terwijl hij liet zien dat hij een tikkie terug (9,5 per wedstrijd) het liefste overslaat. Zijn passingstijl is daarbij ook ‘liever kort dan lang’, waardoor dit een ideale speler is voor het combinatievoetbal dat PSV in het eerste gedeelte van de opbouw moet verwezenlijken om een (defensief ingestelde) tegenstander uit elkaar te spelen. 


Naast die passingskwaliteiten zorgt een combinatie van balcontrole en flair ervoor dat Fein ook gemakkelijk een man kan passeren: vorig seizoen deed hij dat ruim één keer per wedstrijd (92% van zijn pogingen). Combineer je dat gegeven met zijn voorkeur om het spel vooruit voort te zetten, dan kan PSV met deze speler in het team een hoop nieuwe kansen gaan creëren. Ook kan PSV verwachten dat Fein het spel goed leest (1 onderschepping per negentig minuten) waardoor de Eindhovenaren kunnen toeslaan uit de omschakeling. 

Revelatie

Dat alles maakt van Fein een speler die PSV nog niet in de selectie had zitten. De 21-jarige Duitser heeft dan weinig ervaring op het hoogste niveau en is daardoor de grote onbekende als het gaat om de aankopen van de Eindhovenaren; wanneer hij de kans krijgt om zichzelf te bewijzen in het elftal van Schmidt, kan hij een revelatie worden.

Fein zijn rol bij PSV wordt dit seizoen

  • Basisspeler middenveld
  • Basisspeler verdediging
  • Invaller
  • Tribuneklant / Jong PSV
1000+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:10
0+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
18+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
20+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
21+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
124+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
25+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
71+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1391+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1135+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
112+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
839+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1743+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
724+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
647+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
642+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
379+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
106+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
158+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
62+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
243+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie