‘Enorme ramp dreigt voor betaald voetbal’

Foto: ‘Enorme ramp dreigt voor betaald voetbal’

Grote incidenten in het Nederlandse voetbal zijn er niet of nauwelijks geweest de laatste jaren, maar dat kan zomaar veranderen. Dat concludeert het Auditteam Voetbal en Veiligheid in een onlangs verschenen veiligheidsrapport op basis van vorig seizoen.

De NOS schrijft: “Volgens het adviesorgaan van profclubs, gemeenten, politie en justitie is de veiligheid van Nederlandse voetbalstadions in het geding. Ondanks dat de stadions nu even leeg zijn, moet er structureel aandacht komen voor instortingsgevaar, verdrukking, terroristische aanslagen en extreem weer. Door een gebrek aan rampenoefeningen, beperkte calamiteitenplannen én afgesloten nooddeuren ligt een potentieel drama op de loer.”

Het Auditteam zegt ‘heel veel zorgen’ te hebben. “Op dit moment constateren wij deze zaken voor de derde keer op rij en dit kan niet meer onopgemerkt blijven. Hier moet echt verbetering in komen. Een potentieel incident kan hierdoor immers gemakkelijk escaleren tot een grote ramp.”

Negen Eredivisie-clubs en tien uit de Keuken Kampioen Divisie deelden informatie over hun calamiteitenplannen. Daaruit blijkt dat afgelopen seizoen geen noodoefeningen zijn georganiseerd door verschillende clubs, waar sommigen zelfs al ruim een jaar niet meer hebben geoefend. “Wat daarnaast opvalt: steeds vaker blijken nooduitgangen in voetbalstadions gesloten, terwijl deze vluchtdeuren altijd door iedereen te openen moeten zijn. Het risico op verdrukking neemt daardoor toe”, aldus de NOS.

Ook zou het ingestorte dak bij AZ nog weinig alarmbellen af hebben laten gaan. Het thema ‘instortingsgevaar’ zou onderbelicht zijn en dus wil het Auditteam daar meer aandacht aan schenken.

Baart je dat zorgen?

  • Ja
  • Nee
705+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie