Feyenoord liet veelbelovende centrumspits lopen

Foto: Feyenoord liet veelbelovende centrumspits lopen

Feyenoord-trainer Dick Advocaat kon zijn teleurstelling vrijdag tijdens de persconferentie voorafgaand aan het uitduel tegen Willem II niet onderdrukken. De oefenmeester hoopte deze transferzomer nog een alternatief aan te trekken voor de veelvuldig geblesseerde Nicolai Jorgensen, maar Mark Koevermans en Frank Arnesen weigerden de coach medewerking te verlenen. Dit tot chagrijn van Advocaat, die voelt dat het bestuur hem in zijn hemd zet. Als de Rotterdammers deze zomer echter wat scherper op de transfermarkt waren, dan hadden ze de ideale centrumspits allang in huis.



Nicolai Jörgensen is bezig aan zijn vijfde seizoen in Rotterdamse dienst. Waar zijn eerste seizoen nog zeer succesvol was met het landskampioenschap als belangrijk onderdeel, lukte hem in de jaren daarna het niet meer om het succesjaar te evenaren. Aaneengeregen blessures blijven een van de grootste problemen van de Deen, die in december 2017 nog voor zo’n kleine 20 miljoen euro naar Newcastle United kon. Dat zijn kwetsuren inmiddels eveneens in het hoofd van de centrumspits zit, blijkt wel uit de anekdote die Advocaat ooit vertelde bij zijn aanstelling. Jörgensen had bij de trainer namelijk aangegeven dat hij liever niet op kunstgras speelde, bang om langdurig uit de roulatie te zijn. Advocaat ging daarmee niet akkoord en dwong hem alsnog te spelen, want voor deze wedstrijden kreeg hij immers ook zijn gebruikelijke salaris.



Het moge duidelijk zijn dat Jörgensen niet de spits is waar de strenge Advocaat op wil én kan bouwen. De geboren Hagenees was niet voor niets tussen 1998 en 2002 de hoofdcoach van het Schotse Glasgow Rangers: strijd zit hem in het bloed. Toen Jörgensen daarom afgelopen week wederom met een blessure naar de kant moest, was de kous voor Advocaat af en drong hij maar weer eens bij het bestuur aan voor een (tijdelijke) vervanger in het centrum van de aanval. 







Arnensen wilde daarvan echter niets weten, aangezien de Rotterdammers nadrukkelijk bezig zijn met het versterken van de hoogste jeugd binnen de vereniging. De toekomst is bij Feyenoord simpelweg het nieuwe devies, terwijl Advocaat juist met het heden bezig is en te weinig vertrouwen had in Robert Bozenik om hem nu al in de punt op te stellen. De misvatting in Rotterdam is echter dat een nieuwe spits veel geld moet kosten. De tegenstelling is waar, want de spits van de toekomst liep voor Feyenoord deze zomer nog relatief goedkoop rond.



Spits van de toekomst



Vrijdagavond kwam in het duel tussen NAC Breda en Jong Ajax bij de thuisploeg Sydney van Hooijdonk in actie, zoon van voormalig topschutter Pierre van Hooijdonk. Pi-Air speelde tussen 2001 en 2003 én tussen 2006 en 2007 voor de Rotterdammers en maakte zichzelf beroemd door zijn waanzinnige vrije trappen. Zijn grootste succes in Nederland bereikte hij in 2002, toen hij met Feyenoord de UEFA Cup in de lucht mocht houden. In het overige gedeelte van zijn voetballoopbaan kwam vader Van Hooijdonk in actie voor grote clubs als Celtic, Benfica en Fenerbahce. Bovendien kwam hij tot 46 interlands in het Nederlands elftal, waarin hij 14 doelpunten op zijn naam zette.



Hoewel de jonge Sydney nog lang niet op gelijke hoogte staat met zijn vader, heeft hij wél veel dezelfde kenmerken. De 20-jarige voetballer is evenals Pierre een centrumspits die het moet hebben van zijn kracht en scorend vermogen. Met zijn 1.88 meter lengte en brede bouw is Van Hooijdonk bij NAC als geen ander in staat om de bal langdurig bij zich te houden en vervolgens naar een goede oplossing te zoeken in de opbouw, waarbij zijn rechte manier van lopen ervoor zorgt dat hij altijd het overzicht over het veld behoudt. Bovendien liet hij in het duel tegen Jong Ajax zien dat hij het afgelopen voetbalseizoen een andere kwaliteit heeft ontwikkeld: zijn neusje voor de goal is namelijk nog verder versterkt. 







Van Hooijdonk maakte vrijdagavond zelfs zijn eerste hattrick uit zijn voetballoopbaan. Na de twijfelachtige handsbal van Ajacied Neraysho Kasanwirjo mocht de aanvaller al binnen tien minuten aanleggen vanaf de penaltystip. De jonge voetballer twijfelde geen moment en ramde de bal hard in de linkerhoek. De tweede goal was nog veel meer een spitsengoal. Bij een voorzet vanaf de linkerkant van het speelveld stuurde Van Hooijdonk de bal met zijn hoofd subliem richting de rechterhoek en liet hij Ajax-goalie Dominik Kotarski volledig kansloos. Toen hij een kwartier voor tijd met een intikkertje bij de tweede paal ook de 3-0 op zijn naam zette, was het feest compleet. Met zeven doelpunten uit vijf wedstrijden staat Van Hooijdonk gedeeld bovenaan in de topscorersranglijst van de Keuken Kampioen Divisie, wat zijn kwaliteiten nog maar eens onderstreept.



Grote talenten



Hoewel Van Hooijdonk na het vertrek van Graziano Pellè de ideale spits voor Feyenoord is, blijft het bestuur van de club halsstarrig vasthouden aan het ingezette beleid. Sinds de komst van technisch directeur Arnesen maken de Rotterdammers bovenal gebruik van het grote netwerk dat de beleidsbepaler in zijn jaren in de voetballerij opbouwde, waardoor voornamelijk spelers uit eigen koker hun opwachting maken bij Feyenoord. Daar schuilt echter het gevaar in dat de club niet langer meer verder kijkt dan zijn spreekwoordelijke neus lang is. Waar de Eredivisionist voor het eerste elftal vooral kijkt naar de grote talenten die in het buitenland spelen, kan het scouten in de Keuken Kampioen Divisie juist veel meer succes opleveren.



Klaas Jan Huntelaar, Dries Mertens en Nacer Chadli hebben bijvoorbeeld één ding met elkaar gemeen: ze ontwikkelden zich aan het begin van hun carrière bij AGOVV in de Eerste Divisie, waarna ze de overstap konden maken naar de eredivisie en vervolgens de Europese top bereikten. Het laat zonder meer zien dat in Neerlands eerste divisie niet alleen maar koekenbakkers lopen, maar dat het wel degelijk als kweekvijver voor de eredivisie kan dienen. Bijkomend voordeel: liever een miskoop van 500.000 euro in plaats van 5 miljoen euro.







Transfermarkt schat de huidige transferwaarde van NAC-spits Van Hooijdonk op bijna 300.000 euro, een bedrag dat de Rotterdamse club eenvoudig op tafel kan leggen. Een dergelijke speler bij een club aan de bovenkant van de eerste divisie zou ‘slechts’ een paar ton aan kosten met zich meebrengen, een serieus verschil in bedrag als je naar de huidige crisis kijkt.



Transferwens



Van Hooijdonk staat zeker open voor een vertrek uit Breda, zo maakte afgelopen zomer duidelijk. De centrumspits genoot interesse van zowel binnen- al buitenland en zette vervolgens alle mogelijkheden op een rij. Ondertussen was zijn zaakwaarnemer eveneens in onderhandeling met NAC om te kijken of een verlenging van het contract mogelijk was. Van Hooijdonk besloot uiteindelijk in Breda te blijven spelen en de club zorgde voor een opwaardering van zijn contract, maar het betekende niet dat zijn verbintenis, die volgend jaar zomer afloopt, veranderde.



Mocht Feyenoord dan ook het plan hebben om Van Hooijdonk volgend jaar zomer pas naar de Kuip te halen, dan doen de Rotterdammers er verstandig aan om de boomlange aanvaller zo snel mogelijk te overtuigen van de overstap naar Feyenoord, desnoods in samenspraak met zijn vader. Op die manier kan de Nederlandse topclub hem transfervrij ophalen, waarmee de club een hoop extra kosten bespaart. Hopelijk voor Feyenoord zet hij zijn huidige vorm dan de rest van het seizoen door, waardoor hij met een hoop zelfvertrouwen zijn eerste voetstappen in het heilige stadion zet.

Moet Feyenoord voor Van Hooijdonk gaan?

  • Ja, het is een uitstekende spits
  • Nee, hij is niet goed genoeg
642+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
42+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
17+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
50+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
567+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
320+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
360+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
345+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
37+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
120+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
33+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
423+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
108+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
645+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
264+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
13+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
639+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
404+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1505+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie