PSV zoekt klasbak voor noodoplossing defensie

Foto: PSV zoekt klasbak voor noodoplossing defensie

PSV wil de transfermarkt in de laatste dagen nog gaan bestormen om een centrale verdediger te halen. Nu de club de Europa Leauge-miljoenen bij kan schrijven na winst tegen Rosenborg, heeft de club extra ruimte om een versterking te halen. Toch is juist het huidige defensieve centrum van de Eindhovenaren tot nu toe dé grote verrassing bij de topclub. 

De voorbereiding van PSV was niet per sé een onverdeeld succes. Er werd geoefend tegen kleine verenigignen en die wedstrijden wisten de Eindhovenaren scorebord-technisch zonder moeite te winnen, maar in deze oefenpotten kwam ook een belangrijke zwakte van de Eindhovenaren naar voren: de centrale verdediging. 

Keuzes uit het verleden

Het eerste defensieve duo waarmee Roger Schmidt aan de gang ging, was een kopie van het centrum dat we het afgelopen jaar bij PSV zagen: Nick Viergever en Timo Baumgartl vormden samen het slot op de deur van de Eindhovenaren. Dat centrum bleek geen onverdeeld succes. PSV won in de voorbereiding het grootste gedeelte van zijn wedstrijden, maar kon in die potten óók rekenen op verschillende gevaarlijke tegenaanvallen waarbij de zwaktes van Viergever en Baumgartl werden uitvergroot. 


Hoewel de twee centrale verdedigers aardig positie kozen, werd de tegenstander vooral gevaarlijk doordat Viergever en vooral Baumgartl in de omschakeling snelheid te kort kwamen. Op de eerste meters verliezen de twee verdedigers het eigenlijk altijd van hun directe tegenstander, waardoor de tegenpartij gemakkelijk gebruik kon maken van de gegeven ruimte.
Omdat PSV tegen een (veel) mindere tegenstander speelde, werden deze kansen niet afgemaakt, maar het was wel een signaal voor Schmidt om zijn centrale verdedigers te vervangen door twee verrassende namen. 

Olivier Boscagli 

Viergever moest zijn plaats afstaan aan de meest opmerkelijke naam in de basisopstelling van PSV: Olivier Boscagli. De Fransman werd vorig seizoen overgenomen van OGC Nice en moest zich gaan richten op de linksbackpositie van de Eindhovenaren. Boscagli kreeg de ondankbare taak om Angeliño (overgenomen door Manchester City) te doen vergeten, iets wat de voormalig jeugdinternational van de Franse ploeg niet lukte.
De twee miljoen euro kostende aankoop werd aan het begin van het seizoen eigenlijk al afgeschreven, maar profiteerde van de komst van een nieuwe trainer. De Fransman wist zich in de basis te knokken, maar dus niet op de positie waar hij oorspronkelijk voor werd gehaald. Dat betekent echter niet dat de positie van centrale verdediger hem volkomen vreemd is; als speler van Nice en Nîmes speelde hij in totaal 14 wedstrijden in het hart van de defensie.
Onder Schmidt lijkt de linkspoot zich dus voor het eerst écht te kunnen richten op een plek in de as van het veld. Waar de Fransman als linksachter vaak te traag leek om mee te kunnen in het aanvalsspel, blijkt hij als centrale verdediger genoeg kracht in zijn benen te hebben om de gaten dicht te lopen die met Viergever in de basisopstelling nog vielen. 


Jordan Teze

Dat Schmidt niet alleen met Boscagli, maar ook met Jordan Teze een van nature vleugelverdediger in het centrum posteert, onderstreept het feit dat de Duitse oefenmeester snelheid te kort kwam in het centrum van zijn defensie. Teze is, in tegenstelling tot Boscagli, geen nieuweling in de selectie van PSV: de inmiddels 21-jarige verdediger debuteerde al in 2018 voor de Eindhovenaren, maar speelde tot nu toe maar tien duels in de hoofdmacht van PSV. 

Net als zijn voorganger Baumgartl is Teze, naast snel op de grond, ook sterk in de lucht. Wanneer er een luchtduel moet worden uitgevochten, is het steevast Teze die boven zijn tegenstander probeert uit te torenen. Lukt dat niet, dan heeft hij met Boscagli een zekerheidje achter zich als het gaat om de sprintduels.
Dat Teze uiteindelijk op deze positie is aanbeland, kan je gerust een noodoplossing noemen. Een die wel goed uitpakt, overigens; sinds de entree van het jeugdproduct van PSV oogt de defensie veel zekerder van zijn zaak dan voor zijn komst. 

Teze had als rechtsback al genoeg momenten dat hij mee opkwam en weet die kwaliteiten ook als centrale verdediger in te zetten door op de juiste momenten in te stappen, de bal te onderscheppen en deze weer snel in te leveren bij zijn teamgenoten. Dat laatste is iets waarop hij het heeft gewonnen van Baumgartl, die meer een (trage) manverdediger is die zijn tegenstander uitschakelt en in de sprint er zo goed als altijd uitgerend wordt. 


Klatsbak gezocht 

De oplossing voor het trage duo Viergever-Baumgartl leek op het eerste oog uit nood geboren, maar blijkt nu één van de redenen te zijn dat PSV in aanvallend opzicht voorzichtig aan uitblinken kan denken. Desalniettemin wil PSV-trainer Schmidt dus nog graag een nieuwe centrale verdediger verwelkomen.
Als je kijkt naar de mogelijkheden náást Boscagli en Teze, dan is dat heel goed te begrijpen. Deze twee mannen hebben samen nog geen honderd wedstrijden ervaring op het hoogste niveau en met een druk speelprogramma – de Eredivisie is al later begonnen dan normaal en daar komen nu dus ook nog de Europa League-wedstrijden bij – kan één blessure een hoop zand in de motor van PSV strooien. 

Daarnaast weten Teze en Boscagli niet altijd op een consequent niveau te presteren: in de eerste helft tegen Fortuna Sittard maakten beide verdedigers een aantal inschattingsfouten waardoor er grote kansen ontstonden.
Toch wordt het lastig om een geschikte kandidaat te vinden. Wil Schmidt een speler voor de basis halen, vooral in opbouwend opzicht een verbetering moeten brengen én defensief beter zijn dan Teze en Boscagli. Dat soort spelers zijn over het algemeen niet heel goedkoop – of Schmidt moet weer een contactje hebben. De Europa League zorgt ervoor dat PSV wat extra miljoenen binnenkrijgt, maar of deze genoeg zijn om een klatsbak te halen, zal de komende dagen nog moeten blijken.

Wie moet er vrezen voor zijn basisplek bij een transfer?

  • Jordan Teze
  • Olivier Boscagli
1291+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie