João Carlos Teixeira bestormt gevestigde orde

Foto: João Carlos Teixeira bestormt gevestigde orde

João Carlos Teixeira moet het op dit moment nog doen met invalbeurten, maar de Portugees klopt nadrukkelijk op de deur bij Feyenoord. De zomeraanwinst had een belangrijke rol tijdens de minuten die hij mocht maken tegen ADO Den Haag en liet een glimp van zijn kwaliteiten zien aan het Rotterdamse publiek. 

João Carlos Teixeira mocht dit jaar tot twee keer toe het Feyenoord-shirt om zijn schouders trekken. De Portugese middenvelder sloot relatief laat aan bij de selectie van de Rotterdammers, die hem begin september overnamen van het Portugese Vitória Guimarães SC. Dat de technisch verfijnde middenvelder zijn dagen sleet in de grijze middenmoot van de Liga NOS (Portugese Eredivisie, red.), leek lange tijd een onmogelijk scenario voor ‘de nieuwe Deco’. 

Toptalent João Carlos Teixeira

Dick Advocaat zag na het kijken van videobeelden van de Portugese middenvelder “iets wat hij nog niet in zijn selectie had”, zei de Feyenoord-trainer tegen het Algemeen Dagblad. Teixeira liet in de minuten die hij doorbracht in het shirt van Feyenoord zien dat het een speler is die zowel aan de bal als zonder bal diepgang met zich meebrengt. Of het nu een voorwaartse pass is (30% van zijn totale passing dit seizoen) of een loopactie richting de vrije ruimte naast de diepe spits was; Teixeira lijkt altijd op zoek naar het vijandige doel. 


Deze drang naar voren heeft de middenvelder al sinds zijn jonge jaren. In zijn tijd bij Sporting Portugal, de club waar Teixeira het grootste gedeelte van zijn jeugdopleiding genoot, leverde dat een vergelijking op met de Portugees-Braziliaanse middenvelder Deco. Dat die kleine oud-middenvelder van onder andere FC Barcelona en Chelsea een verrijking was voor elk middenveld, moet ook Liverpool FC in 2012 zijn opgevallen.
De Engelse topclub nam de destijds 18-jarige Teixeira voor 1,2 miljoen euro over van Sporting Portugal en zag in hem hét creatieve brein voor de toekomst. Van een doorbraak in het eerste elftal van The Reds kwam het echter niet: door huurperiodes bij Brentford en Brighton (destijds nog in de Championship uitkomend) kreeg de jonge Portugees de kans om ervaring op te doen, maar het was niet genoeg om een contractverlenging af te dwingen. Ook bij FC Porto, uitgerekend de club waar Deco doorbrak, kwam Teixeira niet uit de verf. De Portugese topclub leende hem uit aan SC Braga, maar ook na die verhuurperiode wist de Portugees geen basisplaats af te dwingen. Porto verkocht de aanvallend ingestelde middenvelder uiteindelijk aan Vitória Guimarães, waar hij tijdens een toernooi opviel bij de clubleiding van Feyenoord. 

Ideale mix

Dat Teixeira bij Feyenoord wat toe te voegen heeft, lijkt na zijn twee invalbeurten wel duidelijk. De Portugees vindt de vrije ruimtes zonder nadrukkelijk te zoeken, weet zijn tegenstander meer dan eens al uit te spelen door de bal op een slimme manier aan te nemen, kan óók nog een mannetje passeren met zijn voet, maar is vooral met zijn passing en scorend vermogen een welkome versterking op het Rotterdamse middenveld.
In zijn laatste seizoen bij Vitória Guimarães scoorde hij tien doelpunten, wat neerkomt op 0,6 doelpunten per gespeelde wedstrijd (schot/goalconversie: 26,67%). Het meest opvallende aan die statistiek is dat hij het grootste gedeelte van die doelpunten (0,5) binnen het zestienmetergebied scoorde. Daardoor heeft Feyenoord als het ware een ‘tweede’ spits wanneer de Portugees in het veld komt.
Daar komt nog bij dat Feyenoord zonder ‘standaard’ aanvallende middenvelder speelt. In principe spelen de Rotterdamse middenvelders op één lijn, met Leroy Fer als centrale man als meest defensief ingestelde man. 


De spelers die Fer flankeren, hebben daardoor veel ruimte om door te schuiven. De inbreng van Teixeira geeft daar nog een extra dimensie aan: waar Orkan Kökçü, Mark Diemers en Jens Toornsta vaak in de bal komen, gaat Teixeira juist graag de diepte in (= extra voorwaartse afspeelmogelijkheid voor het middenveld) en heeft zelf óók een voorkeur voor offensieve passing (= meer druk op het doel van de tegenstander).
Met andere woorden: Teixeira kan voor een ideale mix zorgen op het Feyenoord-middenveld. Fer bewaart de balans, Kökçu en Diemers (of Toornstra) zorgen voor het spel van achteruit en Teixeira is als meest offensieve man het ideale eindstation voordat de bal de aanval bereikt. Daarnaast leert het verleden dat de Portugees ook niet verlegen is om het zestienmetergebied binnen te stappen om een doelpunt te maken. 

Goede wijn

Ondanks dat de 27-jarige Portugees nog ‘maar’ 150 wedstrijden op het hoogste niveau achter zijn naam heeft staan, blijken zijn keuzes vaak de juiste. Dat maakt het toptalent van vroeger nu meer een goede wijn: na enige tijd in ‘het vat’ gerijpt te hebben, is hij nu klaar om zijn smaakvolle sensatie aan de wereld te tonen. De eerste glimpen van Teixeira’s klasse zijn daarom al veelbelovend: in twee invalbeurten (58 minuten) wist hij al twee kansen te creëren, zorgde hij voor drie geslaagde acties (60% van pogingen) en zorgde hij voor één interceptie. 

Toch is het belangrijkste aspect van Teixeira’s spel hetgeen waarom Advocaat zei “hij heeft iets wat de rest van de selectie niet heeft”. De diepgang in zijn spel, gecombineerd met een goede techniek en scorend vermogen, is iets wat geen middenvelder van Feyenoord tot zijn repertoire kan rekenen. Dat levert de Rotterdammers niet alleen een extra afspeelmogelijkheid op voor de defensie en het verdedigend middenveld, het zorgt er ook voor dat de drie aanvallers van Feyenoord altijd een mannetje hebben waarmee ze een (korte) combinatie aan kunnen gaan om zichzelf vrij te spelen. Zo hoeft Feyenoord niet altijd de ‘hoge druk’ te hanteren voordat er iemand vrij komt te staan; daar heb je dan Teixeira voor.

Wie moet er plaats maken voor Teixeira?

  • Diemers
  • Kökçü
  • Fer
  • Teixeira hoort op bank
869+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
79+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
40+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
28+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
14+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
261+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
102+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
31+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
163+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
65+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
92+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
472+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
201+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
299+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
881+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
170+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8625+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1970+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3293+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
620+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
978+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie