‘Nieuwe Messi’ slachtoffer van komst Memphis Depay

Foto: ‘Nieuwe Messi’ slachtoffer van komst Memphis Depay

Memphis Depay is nog ‘gewoon’ speler van Olympique Lyonnais. De 26-jarige Nederlander zag zijn situatie bij de Franse topclub echter wel veranderen: volgens voorzitter Jean-Michel Aulas mag de spits voor 12,5 miljoen euro vertrekken. Dat biedt Barcelona mogelijkheden, maar zorgt er ook voor dat Ronald Koeman een bijzondere opoffering moet doen. 

Memphis Depay zijn transfer begint langzamerhand de langstlopende transfersoap van deze zomer te worden. Nu de markt nog maar een paar dagen open is, dringt de tijd voor Olympique Lyonnais om de steraanvaller van de hand te doen. In juli 2021 loopt Memphis immers transfervrij de deur uit omdat hij niet van plan is zijn aflopende verbintenis te verlengen bij de Franse topclub. 

Memphis Depay 

Depay sierde vanaf de aanstelling van Ronald Koeman bij FC Barcelona de voorpagina’s van de Spaanse kranten. De 26-jarige international van het Nederlands elftal zou volgens De Telegraaf al akkoord zijn over een contract met de Catalanen, maar van een eerder gemelde overeenstemming tussen Lyon en Barcelona was nog geen sprake.
Het grootste struikelblok voor de werkgever van Ronald Koeman en Frenkie de Jong was de gevraagde transfersom. Barcelona mag door een regeling met de Spaanse overheid, dat de club steunde in de corona-crisis, niet vrijuit geld uitgeven op de transfermarkt


Olympique Lyon verlangde tot voorkort 25 miljoen euro voor haar steraanvaller, een prijs die Barcelona – hoe gek dat ook klinkt – onder geen beding kon betalen. Waar Depay in het vorige seizoen standaard tot één van de uitblinkers behoorde bij Lyon, lijkt hij dit seizoen moeite te hebben om die vorm te hervinden. Wellicht werken de transferperikelen rondom zijn persoon niet mee – in de Franse media klonken al geluiden dat Memphis in zijn hoofd al in het blauw-rood van Barcelona zou spelen. 

Barcelona heeft wél geld 

Dat Barcelona onlangs twintig miljoen euro neertelde voor Ajacied Sergiño Dest, laat zien dat er nog wel financiële middelen aanwezig zijn in Camp Nou. De Amerikaanse rechtsback komt als vervanger voor de naar Wolves vertrokken Nelson Semedo (30 miljoen euro). In totaal haalde Barça tot nu toe veertig miljoen euro op, wat zou betekenen dat zij twintig miljoen euro kunnen spenderen op de transfermarkt.
Het lijkt er op het eerste gezicht op dat Koeman dit volledige budget aan Dest spendeerde. 

Echter valt het niet uit te sluiten dat de transfersom van Dest niet in één keer hoeft afbetaald te worden. Wanneer Barcelona deze transfersom in vier termijnen van één jaar (vijf miljoen euro per jaar) of vijf termijnen (vier miljoen euro per jaar) blijft er dit jaar méér budget over voor versterkingen.
Wanneer Barcelona dit jaar minder dan 7,5 miljoen euro betaalt aan Ajax, heeft het nog genoeg budget om de transfer van Memphis af te ronden. Dat zou betekenen dat de Catalanen ook zonder een nieuwe uitgaande transfer zich kunnen verzekeren van de diensten van de Oranje-international. Het lijkt er echter wel op dat Koeman één van zijn (vleugel)aanvallers uit moet zwaaien; naar verluidt staat Ousmane Dembélé voor een overgang naar Manchester United. 


Dembélé-gate

De situatie van de 23-jarige aanvaller is tekenend voor de wanorde bij FC Barcelona. Dembélé is één van de drie topaankopen van de afgelopen jaren die het (nog) niet wisten te maken in Catalonië. Barça betaalde in de zomer van 2017 zo’n 130 miljoen euro om de vleugelaanvaller over te nemen van Borussia Dortmund en zal deze zomer ‘slechts’ 50 tot 70 miljoen euro kunnen ontvangen voor de Fransman.
Philippe Coutinho (145 miljoen euro) en Antoine Griezmann (120 miljoen euro) kostten de club dezelfde bedragen als de komst van Dembélé. 

Om eenzelfde financiële afgang te voorkomen, zullen deze twee spelers het komende seizoen praktisch elke wedstrijd moeten spelen om bij een eventuele doorverkoop enigszins in de buurt te komen van het aankoopbedrag. Daar lijkt Koeman zich ook van bewust, aangezien de twee ‘afgeschreven’ aankopen zowel tegen Villarreal als tegen Celta de Vigo een basisplaats kregen.
Voorafgaand aan datzelfde duel vertelde Koeman dat hij Dembélé geen basisplaats kon beloven. Over de mogelijke interesse van Manchester United wilde hij niets kwijt: “Ik reken op hem (Dembélé, red.), maar of hij vertrekt is iets tussen de club en de speler.” 

Ansu Fati

Bij een vertrek van Dembélé kun je er vergif op nemen dat de transfer van Memphis snel wordt afgerond. De komst van Depay levert, ondanks het mogelijke vertrek van Dembélé, een nieuw luxeprobleem op voor Koeman: Messi speelt op dit moment in de punt van de aanval, de positie waar ook Memphis voor gehaald wordt.
Aangezien Koeman Messi niet zal passeren, is het de vraag wie hij wél opoffert: rechtsbuiten Griezmann, aanvallende middenvelder Coutinho of linksvoor Ansu Fati. Aangezien de eerste twee spelers nog restwaarde moeten hebben op de transfermarkt, zal de keuze – hoe pijnlijk dan ook – vallen op Fati. 


De pas 17-jarige international van Spanje schiet dit seizoen uit de startblokken, maar het is voor een speler van die leeftijd onmogelijk om een heel seizoen te spelen. De fysieke uitputting ligt dan al snel op de loer, waardoor een groot talent ver terug kan vallen – denk hierbij aan Mohamed Ihattaren bij PSV of Bojan Krikc in het verleden bij Barcelona. 

Opvolging Messi

Barcelona heeft op dit moment meer baat bij een Griezmann die in de basis start (versterkt de onderhandelingspositie bij een mogelijke vervolgstap) dan bij een Fati die 90 minuten maakt. Op het moment dat Griezmann niet in de wedstrijd zit, kan de jonge Spanjaard altijd invallen en in no-time een wedstrijd kantelen. Zo heeft Koeman altijd een extra troef in handen. 

Daarnaast zorgt het ervoor dat Fati in de luwte van de supersterren zich kan opmaken voor de grote taak die hem is toebedeeld bij Barcelona: het opvolgen van Lionel Messi. Of de Argentijnse sterspeler na dit seizoen aanblijft of niet, er komt een tijd dat Messi niet meer over het Camp Nou-gras dartelt. Op dat moment kun je beter over een opgeleefd talent beschikken dan een opgebrand wonderkind in je gelederen hebben.

Wie wordt het slachtoffer van de komst van Memphis Depay

  • Ansu Fati
  • Philippe Coutinho
  • Lionel Messi
  • Antoine Griezmann
  • Depay komt op de bank
5604+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:51
38+
Leipzig-trainer komt met dringend Simons-advies voor Koeman
15:36
100+
Nieuwe dreun voor Calvin Stengs
15:21
27+
Drama voor Botman: “Dat probleem heeft hij nu verergerd”
15:05
248+
‘Eredivisie-terugkeer voor Kevin Strootman’
14:48
265+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
102+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
66+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
57+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
293+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
174+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
157+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
209+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
261+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
139+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
105+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
92+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
193+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
33+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
20+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
614+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie