Ajax-jeugd vloekt na komst Klaassen

Foto: Ajax-jeugd vloekt na komst Klaassen

Davy Klaassen staat voor een terugkeer naar Ajax. De middenvelder verliet de Amsterdammers voor een avontuur bij Everton, waar het niet ging zoals hij hoopte en dat hem weer doorverkocht aan Werder Bremen. Bij de Duitse club kunnen ze vanwege de corona-crisis de miljoenen goed gebruiken, dus mag Klaassen bij een goed bod vertrekken. Mocht de terugkeer officieel worden, dan zullen de talenten van Ajax stiekem vloeken. 

 

Davy Klaassen

 

Dat Davy Klaassen niet meer de speler is die Amsterdam verliet voor een avontuur bij Everton, lijkt wel duidelijk. Waar de blonde aanvoerder van de Amsterdammers in het rood-wit nog clubtopscoorder werd, leken de rollen die hij vertolkte bij Everton en later Werder Bremen niet op de manier waarop hij in de Johan Cruijff Arena acteerde. 

 

Klaassen is namelijk geen nummer tien meer. Ten minste, daar heeft hij al een hele tijd niet meer gevoetbald. Zowel in Engeland als in Duitsland zakte hij vanaf zijn geliefde positie een linie en moest het doen met een meer controlerende rol. In zijn tijd bij Ajax speelde Klaassen ook wel eens op ‘acht’ of op ‘zes’, maar veruit de meeste van zijn wedstrijden werd hij als aanvallende middenvelder ingezet. Mocht Klaassen zijn terugkeer officieel maken de komende dagen, zal dat echter niet de eerste positie zijn waar de nood het hoogst is. 

 

 

Breedte-probleem of ervaringsgat?

 

De Ajax-leiding lijkt na een aantal weken in een ontkenningsfase nu toch door te hebben dat bezetting van het controlerende middenveld mager is. Na het vertrek van Razvan Marin (Cagliari) en Carel Eiting (Huddlesfield Town) zwaaiden de Amsterdammers twee controlerende middenvelders uit, terwijl ook aanvallende middenvelder Donny van de Beek (Manchester United) de deuren van de Johan Cruijff ArenA achter zich sloot.
Daar stond in de as van het veld alleen de komst van Mohammed Kudus tegenover. De Ghanese middenvelder, die de afgelopen twee wedstrijden de plek de afwezige Ryan Gravenberch innam, is daarmee meteen ook de enige ‘ervaren’ optie; hoewel Kudus pas 20 jaar is, heeft hij in tegenstelling tot Jurgen Ekkelenkamp en Kenneth Taylor al wel meer ervaring op het hoogste niveau dan de twee jeugdspelers van Ajax. 

 

Waar kranten als De Telegraaf al weken schrijven over de dunne bezetting van het (controlerende) middenveld, lijkt nu Ajax dus ook over te gaan. Reden kan de absentie van Gravenberch zijn geweest: de 18-jarige middenvelder zou een positieve corona-test hebben gehad en was plots twee wedstrijden niet inzetbaar. Dat kan in deze tijden nog vaker gaan voorkomen, waardoor Ajax in een lastig parket kan komen wanneer er zich meerdere corona-gevallen en/of blessures voortdoen op deze posities. 

 

Klap voor eigen jeugd

 

Hoewel talenten als Ekkelenkamp en Taylor naar buiten nooit zullen vertellen dat zij het totaal niet eens zijn met een naderende transfer van Klaassen, zullen zij binnensmonds waarschijnlijk wel gevloekt hebben op het moment dat Ajax zich in Bremen meldde voor hun voormalige aanvoerder. De komst van Klaassen heeft een directe invloed op de speeltijd van deze talenten, waarbij vooral Ekkelenkamp na een aantal jaren tussen het eerste en Jong Ajax te peddelen aangaf “vooral te willen spelen”. 

 

 

Toch lijkt Ekkelenkamp zich opnieuw te moeten richten op de rol van de afgelopen seizoenen: Klaassen wordt gehaald om de keuzes op het middenveld te vergroten. Op het moment dat Ekkelenkamp op huurbasis vertrekt, houdt Ajax precies hetzelfde probleem dat de komst van Klaassen juist moet oplossen.
De komst van Klaassen heeft een directe invloed op de ontwikkeling van deze spelers. Natuurlijk heeft Ajax in Gravenberch wel een jeugdspeler die op jonge leeftijd in de basis staat en is Kenneth Taylor dit seizoen voor het eerst écht betrokken bij de eerste selectie; de drie spelers van De Toekomst zullen in ieder geval speeltijd moeten inleveren wanneer Klaassen aan de selectie van Erik ten Hag wordt toegevoegd. 

 

Toegevoegde waarde

 

Ondanks het talent die de Amsterdammers op dit moment op hun centrale middenveld hebben, heeft de komst van Klaassen zeker toegevoegde waarde. Niet alleen brengt de 27-jarige Nederlander internationale ervaring met zich mee, hij beheerst ook één onderdeel van het spel als geen andere Ajacied.
Kudus en Gravenberch zijn vooral ‘bal brengers’ zijn door hun dribbels en passes door de as van het veld, Edson Álvarez is de defensieve zekerheid in het elftal van Ten Hag, waardoor Klaassen met zijn loopacties zónder bal de variatie in de keuzemogelijkheden op het middenveld compleet maakt. 

 

 

Deze loopacties kennen we natuurlijk van de blonde middenvelder, maar zullen gezien zijn positie van de afgelopen jaren, dit keer niet tot diep in de vijandige zestienmeter gaan. Dat wil echter niet zeggen dat Klaassen de ideale man is die in het gat kan duiken op het moment dat Quincy Promes het centrale aanvallende middenveld verlaat om de vleugels te ondersteunen. 

 

Vloek voor jeugd

 

De aanstaande komst van Klaassen zal niet louter de zorgen van Ten Hag laten verdwijnen. Natuurlijk: wanneer een speler zoals de 27-jarige middenvelder tegen een lage transfersom – naar verluidt kan Klaassen voor 10 miljoen euro vertrekken bij Bremen – beschikbaar komt, dan pak je die kans. Het brengt voor de jeugd ook een beperking met zich mee, een feit waar Ten Hag ook mee moet dealen. 

 

Voor spelers zoals Ekkelenkamp kan deze transfer de volgende stagnering in de ontwikkeling betekenen, waardoor Ajax wellicht opnieuw een talent verliest omdat er een speler wordt aangekocht. Taylor en Gravenberch zitten in een andere situatie dan de 20-jarige aanvallende middenvelder, die door de komst van Klaassen zich ook dit seizoen op invalbeurten zal moeten richten.

Wie wordt het grootste slachtoffer van de komst van Klaassen?

  • Ryan Gravenberch
  • Mohammed Kudus
  • Edson Álvarez
  • Jurgen Ekkelenkamp
  • Kenneth Taylor
2730+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie