Vervanger Berghuis loopt al jaren rond in Eredivisie

Foto: Vervanger Berghuis loopt al jaren rond in Eredivisie

Steven Berghuis is al vijf jaar lang de gevaarlijkste Feyenoorder die op het veld rondloopt. Het aanvalsspel van de Rotterdammers is volledig toegespitst op de kwaliteiten van de buitenspeler, die voor de benodigde doelpunten en assists moet zorgen. Het is dan ook logisch dat de media Berghuis al drie transferzomers op een rij in verband brengt met een overstap naar een buitenlandse topcompetitie, al kwam het nooit tot een transfer. Deze zomer kan daar echter verandering in komen.

In de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag van afgelopen weekend bleek Berghuis wederom onmisbaar voor Feyenoord. De creatieve aanvaller zag de thuisploeg via zijn genomen hoekschop op een gelijke hoogte komen, gaf de bal aan Luciano Narsingh die het derde doelpunt voor de Rotterdammers erin schoot en bracht de einduitslag als klap op de vuurpijl zélf tot 4-2 door een strafschop snoeihard in de bovenkant van het doel te rammen. Berghuis zal tijdens het duel echter met lede ogen hebben aangezien hoe de Rotterdamse verdediging tot tweemaal toe behoorlijk in de fout ging en daardoor de aanvallers dwong om de wedstrijd te kantelen. 

De rechtsbuiten, die in december van het jaar 1991 in Apeldoorn het levenslicht zag, reageerde na het gelijkspel tegen FC Twente al ontevreden over het spel van Feyenoord. “We leverden slecht veldspel, hadden een slechte bezetting, een laag tempo en namen weinig initiatief’’, stelde Berghuis anderhalve week geleden geïrriteerd in gesprek met FOX Sports. “Dat is helaas niets nieuws. We spelen nooit echt overtuigend, vandaag wederom niet. Daar zijn we allemaal voor verantwoordelijk en dat moet echt beter, willen we een goed seizoen gaan draaien.” Het leverde direct geruchten op rondom het vertrek van Berghuis, die in het seizoen 2016/2017 een belangrijke rol speelde in het behalen van de landstitel.

Gewenste vervanger

Het clubbestuur van Feyenoord, dat onder leiding staat van technisch directeur Frank Arnesen en algemeen directeur Mark Koevermans, zal ongetwijfeld niets aan het toeval overlaten en een schaduwlijstje hebben gemaakt mocht een buitenlandse club zich plotseling voor Berghuis melden. Zo brengt de Nederlandse media hem momenteel in verband met een overstap naar de Major League Soccer (Amerika), waar Inter Miami FC hem graag zou willen hebben. Berghuis reageerde zondagmiddag in gesprek met het Algemeen Dagblad daarop: “Eigenlijk is dat niet concreet en dan daarom ben ik er niet mee bezig. Als clubs zich officieel melden dan ga ik erover nadenken, maar dat is niet zo. Ik ben wel eens in Miami geweest. Een geweldige vakantiebestemming.”


Mocht er een club zich de komende dagen melden, kan Berghuis op het laatste moment alsnog vertrekken bij Feyenoord. Vervolgens zal de Nederlandse topclub snel moeten handelen om een geschikte vervanger te halen voor een speler waaromheen het gehele team is gebouwd. Hoewel de algemene trend bij de topclubs (Ajax, Feyenoord en PSV) momenteel laat zien dat zij vooral in het buitenland zoeken naar vervangers, hoeft Feyenoord het niet ver te zoeken om een creatieve aanvaller aan zijn selectie toe te voegen. Want tijdens het duel tussen Ajax en Vitesse diende ‘de nieuwe Berghuis’ zich al ruimschoots aan.

Oussama Tannane diende tegen de Amsterdammers namelijk als een van de gevaarlijkste spelers namens Vitesse. Hij zette zijn teamgenoten in de eerste helft een aantal keer vrij voor keeper Onana, maar had niet het geluk dat de aanval van Vitesse scherp was. Het maakte dat hij geen assist op zijn naam kon zetten. In de vrije rol die het dit seizoen van trainer Thomas Letsch toebedeelt krijgt, blinkt Tannane bij Vitesse uit als een speler die zowel in teamverband als op individueel niveau tot de top van Nederland kan behoren. 

Meerdere incidenten

Wie de kwaliteiten van Tannane tegen Ajax naar boven zag komen, vroeg zich ongetwijfeld af waarom hij niet allang bij PSV, Feyenoord of Ajax actief is. Tannane beschikt over veel technisch vermogen, aanvallend inzicht en voldoende dosis mentaliteit. Waarom is hij dan nog niet opgemerkt bij de top? Het simpele antwoord op deze vraag is dat hij dit al vanaf jonge leeftijd aan zichzelf dankt. Zo begon hij ooit als jeugdspeler van Ajax, maar werd hij na anderhalf jaar vanwege disciplinaire redenen weggestuurd. Niets nieuws in Amsterdam, aangezien onder meer Steven Bergwijn en Quincy Promes hetzelfde gebeurde, maar in tegenstelling tot een ezel stootte Tannane zich wél twee keer, en later zelfs meerdere keren, aan dezelfde steen.

PSV pikte de aanvallende voetballer op, maar ook de Eindhovenaren verwijderden Tannane ook uit de jeugdopleiding. Via sc Heerenveen kwam Tannane terecht bij Heracles Almelo, dat hem eveneens weg stuurde om hem later weer in genade aan te nemen. Bij die tweede periode in Almelo bloeide hij op en verdiende hij een transfer naar AS Saint-Étienne. Na een korte periode bij de Franse club kwam hij een jaar op huurbasis voor FC Utrecht te spelen. Ook in de Domstad ging het mis: de Utrechtse club stuurde hem na twee incidenten op de trainingen voor de vierde keer in zijn loopbaan weg, waardoor hij korte tijd moest vrezen voor zijn carrière.


Tannane had vervolgens het geluk dat hij in het seizoen 2019/2020 alsnog in de Eredivisie terecht kwam. Vitesse toonde zich namelijk geïnteresseerd en bood hem een contract aan voor drie seizoenen. Daar ontwikkelde hij zich afgelopen voetbaljaar tot een van de smaakmakers in het Arnhemse elftal. Zo gaf hij in het thuisduel tegen Fortuna Sittard vanaf de middenlijn een schitterende pass over de Limburgse verdediging die perfect in de loop van Tim Matavz aankwam. Het was voor de aanvaller nog slechts een koud kunstje om de bal langs de keeper te werken. Bovendien maakte hij uit diverse standaardsituaties voor Vitesse een aantal belangrijke doelpunten.

Extreme kwaliteiten

Met Tannane rijst de vraag of Feyenoord een dergelijke speler wel in zijn selectie moet opnemen. Vervelende spelers kunnen een stoorzender zijn in het door trainers gewaardeerde ‘proces van het team’ en daardoor in de loop van het seizoen voor de nodige problemen zorgen. Hoofdtrainer Dick Advocaat lijkt echter als geen ander in staat om Tannane in het gareel te houden. Advocaat kan daarbij een voorbeeld nemen aan Peter Bosz, die in het seizoen 2016/2017 hoofdtrainer was van Ajax en Hakim Ziyech in de laatste week binnenhaalde. Bosz sprak destijds een aantal uren met Ziyech en vertelde hem exact het verhaal wat hij met de Marokkaan in gedachten had. Het gesprek overtuigde Ziyech om voor Ajax te kiezen, maar liet hem eveneens in zijn oren knopen wie de baas was bij de club.

Advocaat kan bij een vertrek van Berghuis een vergelijkbaar gesprek voeren met Tannane, wat hij eerder ook al deed met Mark Diemers en Bryan Linssen. Als we de incidenten namelijk even vergeten, dan blijft er een geweldig creatieve voetballer over die evenals Berghuis in een vrije rol aan de rechterkant in staat is om de creativiteit in het Rotterdamse elftal te behouden. Duidelijk is dat Tannane qua assists en doelpunten nog niet in de buurt komt van die van Berghuis, maar toen de voetballer in 2016 bij Feyenoord tekende waren zijn cijfers niet anders.

 

Is Tannane de geschikte vervanger voor Berghuis?

  • Ja, helemaal mee eens
  • Nee, zeker niet
2063+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie