Schmidt heeft zijn slot op de deur binnen

Foto: Schmidt heeft zijn slot op de deur binnen

PSV heeft met het afronden van de transfer van Ibrahim Sangaré zijn gewenste middenvelder binnen. De 22-jarige Ivoriaan is vooral gehaald als slot op de deur voor het middenveld van PSV-trainer Roger Schmidt, maar is de aankoop ook de sleutel tot succes voor de Eindhovenaren? 

Op zich is het al bijzonderheid te noemen dat een aanwinst van PSV géén verleden heeft met de Roger Schmidt. De Duitse oefenmeester laat zien dat hij een flinke vinger in de pap heeft van het aankoopbeleid van de Eindhovenaren deze zomer, maar de transfer van Ibrahim Sangaré kan voor een groot deel op het conto van technisch manager John de Jong geschreven worden. De oud-speler van PSV hield de gewilde Ivoriaan uit handen van grote clubs als Everton, Tottenham Hotspur en zelfs Barcelona, waarna de 22-jarige defensieve middenvelder een contract tekende in Eindhoven. 

Wie is Ibrahim Sangaré?

Sangaré diende in Europa nog maar één club: Toulouse FC. De Fransen namen de verdedigende middenvelder in 2015 over van AS Denguélé uit Ivoorkust, waarna Sangaré vier seizoenen lang in het paars-wit aan de aftrap verscheen. Nadat hij met zijn club vorig seizoen degradeerde uit de Ligue 1, leek het vast te staan dat de Ivoriaanse middenvelder elders zijn geluk zou beproeven. Dat werd dus PSV. 


Dat de Eindhovenaren met deze middenvelder aan de haal gingen, was lang geen uitgemaakte zaak. Zoals al gemeld waren meerdere clubs geïnteresseerd in de Ivoriaan, maar was PSV op de transfermarkt het meest slagvaardig. Een transfer naar de Premier League, waar vooral Southampton ver voor de middenvelder wilde gaan, liep op die vertraging stuk. 

Voor Sangaré is PSV een ideale vervolgstap voor zijn nog jonge voetbalcarrière. “Het verhaal van de club en van de trainer spraken mij heel erg aan. Ik zie dit als een goede plek om mij te kunnen ontwikkelen en ik denk ook dat deze club kan profiteren van mijn geboekte progressie”, zei Sangaré bij zijn perspresentatie. 

Sangaré vs. Ryan Thomas 

Het geprefereerde systeem van Roger Schmidt is inmiddels breed uitgemeten. De Duitse trainer wilde graag een extra controlerende middenvelder aan zijn selectie toevoegen om de as van het veld vakkundig ‘dicht te bouwen’. Daarbij stelde de Duitse hoge eisen aan de nieuwe aanwinst van PSV: de controleurs op het centrale middenveld moeten zowel verdedigend als aanvallend hun mannetje staan. Met andere woorden: een dynamische middenvelder. 

In dat opzicht is Ryan Thomas niet het ideale type speler dat je op die positie wilt hebben. De aanvallende middenvelder moet het eerder hebben van zijn techniek en gevaarlijke passing dan van zijn loopvermogen en (duel)kracht. Dat de international van Nieuw Zeeland het voornaamste slachtoffer zal worden van de komst van Sangaré, lijkt inmiddels wel vast te staan. 


Sangaré vs. Pablo Rosario

Dat heeft ook te maken met de ontwikkeling die Pablo Rosario doormaakt. De Nederlandse defensieve middenvelder valt dit seizoen op door zijn duelkracht en voorwaartse passing: in 27% van de passes die Rosario geeft ( gemiddeld 62,4 per wedstrijd), gaan vooruit. Sangaré deed daar vorig seizoen bij Toulouse nog een schepje bovenop. De Ivoriaan (gemiddeld 52,3 passes per wedstrijd) zorgde ervoor dat 41% van zijn passes in voorwaartse richting gingen. 

Verder valt op dat Sangaré en Rosario complementair aan elkaar zijn op het gebied van duels. In het Volgassfussbal van Roger Schmidt is het belangrijk dat de duels (en tweede ballen) op het centrale middenveld gewonnen worden zodat de tegenstander het spel niet snel van links naar rechts kan verplaatsen. Rosario weet zich in luchtduels het vaakst tot winnaar te kronen, terwijl Sangaré zijn grondduels veel meer wint dan verliest. 

Offensieve mogelijkheden 

Door het inwisselen van Thomas voor Sangaré krijgt het elftal van Schmidt wel een andere balans. Thomas was zelf goed voor ruim twee gecreëerde kansen per wedstrijd; cijfers waar Sangaré en Rosario gezamenlijk niet eens aan komen. Daardoor ligt er meer druk op de offensieve spelers van PSV, met name de buitenste middenvelders zullen daardoor (nog) meer het creatieve brein van de ploeg worden. Aangezien PSV zoals Liverpool druk wil zetten vanaf de voorste posities (spitsen), hoeft dat niet per sé een groot nadeel op te leveren. 


Rosario en Sarangé spelen beiden van nature al de bal liever diep dan breed en daardoor kunnen de buitenste middenvelders gemakkelijk aansluiten wanneer de bal in de omschakeling direct naar één van de spitsen gaat. Op die manier heeft PSV defensieve zekerheid én zorgt de ploeg ervoor dat de bal zo snel mogelijk in de zones komt waar het zelf gevaarlijk kan worden. 

Sleutel tot succes

Op paper zou je dus kunnen stellen dat Sangaré de sleutel tot het succes van PSV kan zijn. De Ivoriaanse middenvelder heeft naast defensieve kwaliteiten ook een drang naar voren, is niet bang om zelf in te schuiven als hij de ruimte ziet en is daarnaast jong genoeg om zich op verschillende vlakken te ontwikkelen. Het zal dan vooral van de aanpassingstijd afhangen hoe snel de 22-jarige middenvelder zich in de basis gaat spelen van PSV. 

Bijkomend voordeel voor de Eindhovenaren is het feit dat Sarangé in de toekomst de club een miljoenensom kan opleveren. Zoals Co Adriaanse zou zeggen: er zit nog genoeg statiegeld op. PSV betaalde voor deze 22-jarige Ivoriaan méér dan voor de veel meer ervaren linksback Philipp Max (27), maar dat is gezien het lijstje clubs dat PSV aftroefde ook niet meer dan logisch. Toch zullen daardoor de ogen extra op Sarangé gericht zijn en zullen niet alleen de fans van de Eindhovenaren, maar ook de scouts van Europese topclubs zijn verrichtingen met bovengemiddelde interesse volgen dit seizoen.

Wat is het ideale PSV-middenveld?

  • Rosario – Thomas
  • Thomas – Sarangé
  • Sarangé – Rosario
708+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
96+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
46+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
32+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
15+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
285+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
114+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
34+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
169+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
70+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
94+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
491+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
208+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
304+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
966+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
173+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8630+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1987+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3319+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
646+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
991+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie