Gakpo profiteert van vormdip Ihattaren

Foto: Gakpo profiteert van vormdip Ihattaren

PSV is nog niet in de vorm waarin het dit seizoen moet komen om het titelfavoriet Ajax moeilijk te maken, zo bleek afgelopen weekend na het gelijkspel in de Eredivisie tegen Heracles Almelo. De Eindhovenaren zijn zoekende naar de ideale formatie in het door Roger Schmidt heilig verklaarde 1-4-4-2-systeem. Waar Cody Gakpo voor de oefenmeester een van de sleutelspelers is, moet Mohamed Ihattaren dit seizoen ogenschijnlijk vaker op de bank zitten dan hem lief is.

Met het binnenhalen van Schmidt gaf het bestuur van PSV een duidelijk signaal af richting de spelersgroep. Vrijblijvendheid kon onder de nieuwe oefenmeester achterwege blijven: de trainer introduceerde het Volgassfussbal eist dit voetbaljaar maximale inzet met veel druk naar voren, een spel dat voetballiefhebbers tot dit seizoen vooral aan concurrent Ajax koppelde. De start van de Eindhovenaren was veelbelovende, want in het eerste Eredivisieduel tegen FC Groningen zette het team direct veel pressing op de helft van de thuisploeg. Daaruit ontstonden bovendien een aantal doelpunten, wat maar weer het gelijk van een dergelijk aanvallend systeem aantoont.

Schmidt vindt dat verdedigen begint bij de aanvallers, waarmee hij Donyell Malen en Cody Gakpo vanaf het begin direct belangrijk maakt in het team. Beide voorhoedespelers verzetten veel werk voor het elftal en lijken voorlopig onmisbaar in het vaste basiselftal van Schmidt. Hoe anders is dat met Mohamed Ihattaren, die tegen FC Groningen op de bank mocht plaatsnemen. Tegen FC Emmen en Heracles Almelo stond de voetballer dan wel op het veld, maar een grootse indruk maakte hij niet: voor het eindsignaal was hij door zijn coach alweer naar de kant gehaald.

Streepje voor

De mindere fase waarin Ihattaren momenteel zit, is uitsluitend goed nieuws voor Gakpo. Schmidt speelt al vanaf het begin van het seizoen met twee controlerende middenvelders (Pablo Rosario en Ryan Thomas) én twee aanvallende middenvelders (Gakpo en Bruma), waarbij Malen en Noni Madueke (Eran Zahavi lijkt zijn vervanger) als diepste aanvallers spelen. De twee aanvallende middenvelders moeten in de formatie voor de nodige diepgang zorgen én hun directe tegenstander in de gaten houden. Om dat klusje te klaren eist Schmidt een ijzeren discipline, wat zo nu en dan bij Ihattaren ontbreekt.


In tegenstelling tot Ihattaren is Gakpo op dit moment wél in staat om de taken die Schmidt stelt goed uit te voeren. Hij jaagt door op zijn tegenstanders, verovert ‘hoog’ de bal en zorgt veelal door een goede voortzetting door een voorzet dan wel een schot op doel af te leveren. Dat laatste deed hij tot nu toe zeker niet onverdienstelijk. Tijdens het duel in Groningen was Gakpo al goed voor twee doelpunten voor de Eindhovenaren, en ook in de belangrijke Europa League-wedstrijd tegen NS Mura maakte de aanvaller twee treffers. De goals van Gakpo maken de invloed van generatiegenoot Ihattaren daardoor alleen maar kleiner. 

Betere statistieken

Schmidt zal tijdens zijn keuze tussen Gakpo en Ihattaren niet alleen kijken naar de discipline van beide voetballers en daarmee een directe lijn trekken naar zijn systeem. Ook het scorend vermogen speelt ongetwijfeld een belangrijke rol in zijn beslissing. Daarin heeft Gakpo eveneens een voorsprong ten opzichte van Ihattaren. Beide voetballers hebben slechts één ‘serieus seizoen’ in de hoofdmacht van de Eindhovenaren erop zitten, maar uit die geringe statistieken zijn al de meerwaarde en kwaliteiten van Gakpo af te lezen.

Gakpo moest afgelopen seizoen nog genoegen nemen met veel invalbeurten. Bijna de helft van zijn gespeelde wedstrijden begon de aanvaller niet in het basiselftal, maar zette Mark van Bommel en later Ernest Faber hem in de ploeg. Zo begon hij onder meer in het thuisduel tegen Ajax op de bank, maar was hij bij zijn invalbeurt van onschatbare waarden door Malen één-op-één voor Ajax-goalie André Onana te zetten en zo een gelijkspel af te dwingen. Uiteindelijk kwam Gakpo tijdens het vervroegd beëindigde seizoen tot 7 doelpunten en 6 assists.


De bewierookte Ihattaren had in dat opzicht mindere cijfers dan Gakpo. Het grote talent, dat gedurende het seizoen het besluit nam om in de toekomst voor het Nederlands elftal te spelen, zette afgelopen voetbaljaar drie doelpunten en vier assists op zijn naam. Opvallend genoeg kreeg Ihattaren daarvoor veel meer minuten dan Gakpo. Waar de nummer ‘10’ van PSV 1783 minuten in de Eredivisie voetbalde, mocht Gakpo 1458 minuten voor de Eindhovenaren op het veld staan. Het neusje voor de goal geldt dus vooral voor Gakpo.

Sterke concurrentie

De statistieken betekenen echter niet dat Ihattaren opeens niet meer kan voetballen. Ihattaren liet afgelopen seizoen, zeker onder hoofdtrainer Van Bommel, zien dat hij voor de nodige creativiteit op het middenveld kan zorgen en daardoor andere spelers in stelling brengt om voor het duel van de opponent gevaar te stichten. Bovendien verliep de samenwerking tussen Ihattaren en Gakpo afgelopen voetbaljaar bij tijd en wijle voortreffelijk en leverde dat de nodige kansen op. Dat Ihattaren grote kwaliteiten heeft, ontkende de hoofdtrainer van PSV ook niet. Schmidt gaf aan dat hij Ihattaren “aan de bal niets meer kon leren” en dat hij hem een groot talent vond. De Duitser vraagt echter méér dan een leuke speler aan de bal: “We spelen professioneel voetbal”, zei hij over de kwestie.

Zeker is wél dat Gakpo voorlopig de voorkeur krijgt boven Ihattaren. Of het nu als tweede spits is of als rechtshalf: de jeugdinternational van Nederland voelt de komende periode echter ongetwijfeld de hete adem van zijn teamgenoot in zijn nek en zal op de toppen van zijn kunnen moeten spelen om Ihattaren voor te blijven. Die noodzaak zal alleen maar groter worden wanneer de Eindhovense ploeg de beschikking krijgt over Zahavi. 


Voor de spelers van PSV is het dan ook dringen geblazen om de komende periode in het basiselftal van de club te blijven staan, een situatie waarvan het bestuur van PSV niet zal balen. De Noord-Brabanders beschikken daarmee eindelijk over een competitieve, brede selectie die in staat is om in Europa én in de Eredivisie een rol van betekenis te spelen. Daarnaast liet Schmidt de afgelopen wedstrijden al zien dat hij het zeker niet schroomt om per duel wisselingen in zijn elftal door te voeren. Zo komen de talenten uit het Zuiden hopelijk alsnog aan voldoende speeltijd.

Welke speler is momenteel verder in zijn ontwikkeling?

  • Ihattaren
  • Gakpo
  • Ze zijn even ver
319+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:31
0+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
38+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
6+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
40+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
42+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
27+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
138+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
26+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
86+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1429+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1221+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
116+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
942+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1790+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
747+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
655+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
656+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
397+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
109+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
163+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie