Sergiño Dest wordt nieuwe Dani Alves bij Barcelona

Foto: Sergiño Dest wordt nieuwe Dani Alves bij Barcelona

Ajax raakt Sergiño Dest deze transferperiode zo goed als zeker kwijt aan Barcelona. Hoewel Bayern München lange tijd de grootste gegadigde leek om de vleugelverdediger op te pikken, trekken de Spanjaarden waarschijnlijk aan het langste eind. De toptransfer komt vroeg: alles bij elkaar speelt Dest pas één seizoen in het eerste elftal van de Amsterdammers. Dat de Amerikaans international deze stap nu al kan maken, heeft te maken met de bijzondere kwaliteiten van Dest. 

Sergiño Dest ‘profiteerde’ aan het begin van het seizoen 2019/2020 van blessureleed van de vaste rechtsback Noussair Mazraoui. De Marokkaanse voetballer had zich in het voorbije seizoen zeer goed laten zien door onder andere zijn uitstekende klik met Hakim Ziyech. Waar zijn landgenoot de neiging had om veelal naar binnen te trekken, daar trok Mazraoui ‘met krijt aan zijn schoenen’ naar voren om een steekpass te krijgen. Vervolgens vond in dat successeizoen vaak een hoge voorzet plaats richting Dusan Tadic, Donny van de Beek en David Neres, die dan al vaak voor het doel stonden. Het was de ideale combinatie in het seizoen waarin Ajax de halve finale van de Champions League behaalde en de dubbel in de wacht sleepte. 

Sergiño Dest

De kwetsuur van Mazraoui zorgde ervoor dat Dest zich in de voorbereiding op het nieuwe voetbaljaar mocht bewijzen. Dat deed de vleugelverdediger, die in de Amsterdamse jeugdopleiding niet bekend stond als het grootste talent, zonder meer. Dest stopte in elke wedstrijd zeer veel energie en combineerde daarmee het aanvallen en verdedigen, een talent die je bij Ajax op die positie nodig hebt om overeind te blijven, op een ideale manier. 


Dest richtte zich niet alleen op het voorgeven richting zijn teamgenoten, maar bleek hij eveneens in staat om met zijn technische vermogen door het hart van het middenveld van de tegenstander te snijden. Het resulteerde in 38 wedstrijden in het eerste elftal van Ajax, waarin hij twee doelpunten maakte (allebei in de KNVB Beker), maar eveneens voor veel gevaar en daarmee ruimte voor zijn teamgenoten zorgde. 

Dani Alves

Nu Dest zijn transfer naar FC Barcelona in de afrondende fase zit, ligt de vergelijking met een grote back uit het verleden van FC Barcelona al snel op de loer. De beleidsbepalers bij Barça zien in Dest ongetwijfeld een jonge versie van voormalig rechtsback Dani Alves lopen. De Braziliaanse vleugelverdediger had in zijn eerste seizoen bij Barcelona de luxepositie dat Pep Guardiola net als hoofdtrainer van het eerste elftal van de club was aangesteld, waarbij het zogenoemde tiki-taka-voetbal zijn introductie vond. In het combinatiespel dat de Spaanse oefenmeester voor ogen had, waren de kwaliteiten van Alves essentieel. 


Met Xavi, Andrés Iniesta en Sergio Busquets had Guardiola namelijk de beschikking over een middenveld van absolute wereldklasse. De middenvelders speelden zonder enige problemen door het defensieve blok van de tegenstander heen en zorgden vervolgens altijd voor een geniale oplossing. De Spaanse trio was echter eveneens afhankelijk van diepgaande loopacties van teamgenoten. Het gaf allereerst meer ruimte op het middenveld om door te voetballen, maar ook voor afspeelmogelijkheden om het spel op een geschikt moment te versnellen. Het combinatiespel kon daardoor via de pijlsnelle Alves plotseling eindigen in een één-op-één situatie met de sluitpost van de opponent. 

Tiki-taka 2.0

Barcelona lijkt voor Dest dezelfde rol in gedachte als voor Alves. Met het huidige middenveld van Frenkie de Jong, Sergio Busquets en Philippe Coutinho beschikt de club over een linie die met tiki-taka voetbal 2.0 uit de voeten zou kunnen. Met hoofdtrainer Ronald Koeman hebben de Catalanen een man de club binnengehaald die zijn gedachtegoed onder meer ontwikkelde door de wijsheden van legende Johan Cruijff.  De Spaanse topclub liet in het thuisduel tegen Villarreal al zien over dynamiek in het elftal te beschikken, zeker aan de rechterkant waar Jordi Alba al jaren voor de diepgang zorgt. 

Aan de rechterkant mist Barcelona sinds het vertrek van Nélson Semedo echter de benodigde diepgang om de tegenstander voldoende te verrassen. In de eerste competitiewedstrijd koos Koeman logischerwijs voor Sergi Roberto, die prima als rechtsback uit de voeten kan. Van nature is de Spanjaard echter meer een middenvelder die met zijn creativiteit op twintig tot dertig meter van het doelgebied voor gevaar kan zorgen bij de tegenstander. Bovendien weet de 28-jarige Roberto met zijn aanvallende loopacties regelmatig een doelpuntje mee te pikken. 


Wanneer je Roberto vergelijkt met de kwaliteiten die Dest tot zijn beschikking heeft, dan kun je stellen dat Dest van nature veel meer op zijn plaats is als Roberto de afgelopen jaren op die positie bij Barcelona was.Natuurlijk zou het ‘whisful thinking’ zijn om te denken dat Dest dit seizoen meer dan vijftig duels in de hoofdmacht van Barcelona speelt. De geboren Almeerder zal ondanks zijn Ajax-scholing de tijd nodig hebben om aan het gevraagde niveau van Barcelona te voldoen. 

Daarnaast zal Koeman de komende periode vooral voor zekerheid binnen zijn team kiezen. Zodra de resultaten goed blijven, zal de oefenmeester samen met assistent Alfred Schreuder vanzelf het gevoel hebben om een aantal zaken aan het spel van Barcelona toe te voegen. Die tijd kan Dest goed gebruiken om de jeugdigheden in zijn loopacties, zoals ‘nooit in de drukte lopen’, uit zijn spel te halen. Maar als Koeman daartoe in staat is, dan heeft Barcelona met ‘de nieuwe Dani Alves’ goud in handen.

Wordt Dest net zo goed als Dani Alves?

  • Ja
  • Nee
331+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:52
16+
Onbegrip na domme actie van Barça-sukkel: ‘Schaam je diep’
21:40
81+
NEC is klaar voor bekerfinale: ‘We gaan Nijmegen helemaal gek maken’
21:15
162+
‘Feyenoord-assistent Hulshoff verlaat Feyenoord voor hoofdtrainerschap’
20:40
44+
‘Sancho denkt aan United-terugkeer’
20:25
32+
Opstellingen Barcelona en PSG: Frenkie de Jong en ‘Judas’ in de basis
20:11
175+
Last van schouders: Vitesse mag seizoen afmaken
19:50
234+
‘Feyenoord bijna rond met KKD-smaakmaker, verlenging aanstaande’
19:30
229+
Bergwijn reageert op kwade Ajax-fans: ‘Ik ben blij dat…’
19:15
439+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
18:50
141+
Ajax-supporters roepen rvc in brief op om Kroes te behouden
18:30
0+
Volendam-aanvaller bedreigd en racistisch bejegend na tumultueus weekend
18:10
154+
‘Strik gaat om PSV’er bij vijftig of zestig miljoen’
17:50
218+
Gio vol lof over Ajax-kandidaat: “Hij maakt spelers beter”
17:31
151+
‘Barça veegt bod van 60 miljoen van tafel’
17:11
103+
Wereldsterren in actie bij Ajax Legends tegen BIF All Stars: wedstrijd met fraai doel
17:00
258+
Machtsstrijd in Amsterdam: hoe Ajax volledig stuurloos is
16:50
142+
‘Enorme domper voor Donyell Malen’
16:30
115+
Guardiola in zijn nopjes met ‘geweldig nieuws’ voor Real-clash
16:10
50+
Tuchel verklapt speelkansen De Ligt en Mazraoui in CL-kraker
15:50
139+
‘Man United schrikt zich rot van vraagprijs oud-PSV’er’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie