Gelukkig Man United pakt zege in doldwaze slotfase

Manchester United heeft op zeer gelukkige wijze drie punten overgehouden aan het uitduel met Brighton & Hove Albion. De grootmacht boog een achterstand, terwijl de thuisploeg liefst vijf keer het houtwerk wist te vinden. In de blessuretijd kwam alsnog de gelijkmaker, maar daar bleef het niet bij. In de tiende minuut van de blessuretijd sloegen The Mancunians alsnog toe.

Manchester United was op zoek naar eerherstel, nadat de competitie slecht werd begonnen door een thuisnederlaag tegen Crystal Palace (1-3). Toen maakte de debuterende Donny van de Beek als invaller direct zijn eerste doelpunt. Nadat hij midweeks lof kreeg voor zijn optreden in de League Cup tegen Luton Town, begon hij in het treffen met Brighton wel weer op de bank. Ook Timothy Fosu-Mensah moest het doen met een reserverol, terwijl bij de thuisploeg Davy Pröpper ontbrak en Joël Veltman wederom op de bank bivakkeerde. De thuisploeg begon brutaal en creëerde enkele goede kansen via onder meer Neal Maupay en Aaron Connolly, maar zij hadden het vizier niet op scherp staan.

Man United kon allerminst overtuigen en kon niet voorkomen dat The Seagulls het betere spel hadden en de meeste kansen creëerden. Na een half uur vond Adam Webster met het hoofd het houtwerk. De onfortuinlijke thuisclub zou het aluminium flink gaan teisteren dit duel. Vijf minuten voor rust kwamen ze alsnog verdiend op voorsprong. Neal Maupay benutte een strafschop achteloos met een panenka. The Mancunians leken hierdoor wakker te worden en maakten razendsnel gelijk. Uit een fraaie trap van Bruno Fernandes leek Harry Maguire van dichtbij binnen te tikken. Uiteindelijk bleek verdediger Lewis Dunk het laatste zetje te geven. Na rust speelde de VAR een voorname rol. Zo kreeg Brighton aanvankelijk een tweede penalty toebedeeld, maar greep de videoscheidsrechter in. Een nipte buitenspelgoal van Marcus Rashford ging eveneens niet door.

Twee minuten later vond de Engelse aanvaller opnieuw het net, al telde de goal dit keer wel. Na een fraaie solo scoorde Rashford knap in de rechterbovenhoek. Brighton bleef pech houden in de afronden en vond liefst vijf keer in deze wedstrijd het aluminium. Van de Beek maakte in de laatste minuut nog zijn opwachting, terwijl de gastheren op jacht bleven naar de gelijkmaker. Die kwam er alsnog in de blessuretijd: Solly March werd vrijgespeeld en kopte de meer dan terechte 2-2 binnen.

Het bleek nog niet het slot in het tumultueuze duel. In de allerlaatste kans van de wedstrijd kopte Maguire uit een hoekschop tegen de hand van Maupay. Scheidsrechter Chris Kavanagh had het in eerste instantie niet gezien en blies al op zijn fluit voor het eindsignaal. Na luid protest van de Man United-spelers en de gang naar het scherm werd er alsnog een penalty gegeven. Specialist Fernandes bleef koel als altijd en bezorgde de gelukkige bezoekers nog de drie punten in extremis.

Scoreverloop: (40′) Neal Maupay 0-1, (43′) Lews Dunk (e.d) 1-1, (55′) Marcus Rashord 1-2, (90+5) Solly March 2-2, (90+10) Bruno Fernandes (pen.) 2-3