Wie wordt de UEFA Speler van het Jaar?

Foto: Wie wordt de UEFA Speler van het Jaar?

Een jaar zonder Cristiano Ronaldo of Lionel Messi bij de laatste drie genomineerden voor de UEFA Speler van het Jaar. Het is bijna onvoorstelbaar, maar in 2020 toch daadwerkelijk een realiteit. Dit jaar gaat de strijd tussen Robert Lewandowski (FC Bayern München), Kevin de Bruyne (Manchester City) en Manuel Neuer (FC Bayern München). Het werpt dan ook de vraag op: wie wordt de UEFA Speler van het Jaar?



Een aanvaller, middenvelder en keeper strijden dit jaar om de felbegeerde titel van UEFA Speler van het Jaar. Twee van de drie genomineerden komen uit voor dezelfde club: Bayern München. De Duitse grootmacht heeft een seizoen van wereldklasse achter de rug waarin prijs na prijs in de wacht werd gesleept. Zo won de Champions League-winnaar recent ook van Sevilla in een strijd om de UEFA Super Cup en legde het eerder al beslag op het Duitse landskampioenschap en de DFB Pokal. Het is daarom niet heel verrassend dat Der Rekordmeister ook sterk vertegenwoordigd is in deze eindstrijd.  



Robert Lewandowski, de doelpuntenmachine



Alle successen van Bayern München zijn mede mogelijk gemaakt door het uitzonderlijke seizoen van Robert Lewandowski. Vrijwel iedere bal die het lichaam van de Poolse topspits toucheert, levert wel een kans op. Dat maakt van hem één van de gevaarlijkste, dan wel niet, dé meest gevaarlijke spits van het moment. Met een vernietigende uithaal in het rechterbeen en zijn imponerende fysiek heeft de verdediging van de tegenstander het constant lastig om hem af te stoppen.



Met de jaren heeft de aanvaller zijn kundigheid steeds verder ontwikkeld, waarbij het afgelopen seizoen allemaal tot een hoogtepunt leek te komen. De manier waarop hij de aanval leidt wanneer er druk gezet moet worden, levert de Duitse kampioen geregeld de bal op voordat iemand uit de Bayern-verdediging ook maar één stap heeft hoeven zetten.



In de 54 wedstrijden die Lewandowski afgelopen seizoen speelde voor FC Hollywood, maakte hij maarliefst 55 doelpunten. Tevens verzorgde hij tien assists, wat de 32-jarige Pool een gevreesde verschijning maakt voor iedere verdediging. Als Lewandowski speelt, kun je er simpelweg vanuit gaan dat er een goal in het voordeel van Bayern München gaat vallen. Sterker nog, het zou een unicum zijn als het niet gebeurt. Voor de huidige Bundesliga-kampioen is de Poolse spits in 291 wedstrijden betrokken geweest bij 307 doelpunten. 
Tel daar ook nog eens de seizoensstart van 2020/2021 bij op en het is duidelijk dat de spits op leeftijd in zijn hoogtijdagen zit. In de UEFA Super Cup was Lewandowski verantwoordelijk voor nog een assists en in de Bundesliga gaat de spits ook gewoon verder met scoren. In de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Schalke 04 maakte de spits direct twee doelpunten.



Het is wel veilig om te stellen dat Lewandowski de favoriet is voor de UEFA Speler van het Jaar. Waar voorgaande jaren al vaker ophef was over het feit dat Lewandowski niet bij de laatste drie zat, is dat dit jaar wel anders. De Pool is in bloedvorm en beter dan ooit tevoren. Wij schatten z’n kansen dan ook erg hoog in. We zouden er bijna geld op in durven zetten dat The Body gaat winnen op 1 oktober, was het niet zo dat er stevige concurrentie is van zijn teamgenoot!





Manuel Neuer, de godenzoon



Het is bijna niet te geloven, maar Manuel Neuer heeft wel degelijk een kans om de titel voor Lewandowski’s neus weg te grijpen. Het zou een bijzondere prestatie zijn, maar laat dat nou precies de kracht van deze Duitse keeper zijn. Op katachtige wijze wist de 34-jarige goalie afgelopen seizoen telkens weer een rots in de branding te zijn voor Bayern München. Je kunt simpelweg niet om het feit heen dat Bayern München de treble niet had gewonnen zonder de kunsten van Neuer. 
De reddingen die de keeper verrichte in de Champions League-finale zijn hier bewijs van. Neymar, Kylian Mbappe en Marquinhos kwamen meerdere keren één op één met de godenzoon en wisten het doel niet te treffen. Geluk? Geen sprake van. Alleen de beste keeper ter wereld heeft het in zijn mars om schoten van de tweede duurste spelers aller tijden (Neymar en Mbappe) af te stoppen.



De klasse van Neuer kent drie kanten. Zo brengt de 34-jarige altijd een rustige uitstraling met zich mee die zijn teamgenoten kalmeert. Daarnaast kan de Duitser prima met het team mee-voetballen, iets wat in de Super Cup ook wel weer duidelijk werd. In de slotfase van de reguliere speeltijd moest een sprintje getrokken worden vanaf de middellijn richting het eigen doel toen Sevilla kon counteren. Door een knappe redding van Neuer kwam er geen goal. 
Als laatste beschikt de godenzoon ook nog eens over die katachtige reflexen die voor onmogelijke reddingen zorgen. 

Stijlvolle duiken richting de kruising worden afgewisseld met een-op-een-situaties, waarna de Duitser vaak als winnaar uit de bus komt. In 51 wedstrijden vorig seizoen wist de doelman 22 keer een clean sheet te houden. Een indrukwekkende prestatie is het zeker, maar daartegenover staat wel dat hij ook 49 keer een bal tegen het net liet vliegen. Het is dit statistiek dat hem uiteindelijk de das om zou kunnen doen in de verkiezing. Het is een indicatie dat wanneer de doelman zijn dag niet heeft er maar zo meerdere goals om de oren kunnen vliegen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten, waardoor we Neuers kansen wat lager inschatten dan die van Lewandowski. Of een slechte dag wel helemaal UEFA Speler van het Jaar-waardig is, zal uiteindelijk moeten blijken op 1 oktober.



Kevin de Bruyne, de alleskunner



Als laatste is er ook nog de Belgische Kevin de Bruyne. Hoewel hij met Manchester City geen kampioen werd in de Premier League en ook geen Champions League-winnaar was, kan niet ontkent worden dat hij een fenomenaal seizoen achter de rug heeft. Als er dan ook één speler is die de Bayern München-spelers het heet onder de voeten kan maken voor de UEFA Speler van het Jaar-titel, is het wel deze Rode Duivel. 
In 41 gespeelde wedstrijden schreef De Bruyne afgelopen seizoen 17 doelpunten op zijn naam. Dat lijkt een relatief laag rendement wanneer je deze cijfers naast goalgetter Lewandowski legt, maar als je de 24 assists er bij optelt, valt dat allemaal best mee. Toch vertellen de statistieken niet alles over de kwaliteiten van De Bruyne. De Belgische middenvelder is namelijk zonder keiharde cijfers ook van wereldbelang voor Manchester City.



De Bruyne heeft namelijk een tactisch inzicht dat hij op het veld vertaalt middels zijn positiespel, omschakeling en in de opbouw van de aanval. De voormalig speler van Chelsea en Wolfsburg heeft de neiging zijn directe tegenstander mee te nemen naar de buitenkant van het veld, waardoor zijn teamgenoten de open ruimte die hierdoor ontstaat kunnen gebruiken bij een aanval. Vervolgens trekt de middenvelder zelf weer naar binnen om de aanval verder te ondersteunen. 
Het is dit vermogen tot inzicht waarmee De Bruyne zich telkens weer onderscheid van andere middenvelders. Dat de Belg nu gekozen is voor de laatste drie in de UEFA Speler van het Jaar-verkiezing is dan ook geen wonder. Wel zal hij het moeilijk krijgen om de titel te pakken, want de concurrentie dit jaar is ijzersterk. Uiteindelijk zullen we 1 oktober weten of De Bruyne Virgil van Dijk kan opvolgen als de UEFA Men’s Player of the Year.



 

Wie wordt de UEFA Speler van het Jaar?

  • Robert Lewandowski
  • Manuel Neuer
  • Kevin De Bruyne
203+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:48
26+
‘Enorme dreun voor Feyenoord: sterkhouder mist finale’
12:31
71+
‘Tegenspreken Derksen kost Vandaag Inside-gast 50.000 euro’
12:17
67+
PSV dreigt uitblinker te verliezen: ‘Eredivisie speeltuin’
12:00
110+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
53+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
11:29
15+
‘Davies moet nog een jaar wachten op toptransfer’
11:16
15+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
10:57
95+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
132+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
10:20
24+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
43+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
51+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
132+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
09:19
65+
‘Van Bommel op lijstje van Italiaanse topclub’
09:05
36+
AS Roma voelt zich benadeeld door Italiaanse bond
09:00
56+
Legends blikken exclusief vooruit op bijzonder duel met Ajax
08:42
36+
Blinker kijkt met plezier naar de buitenspelers van Feyenoord
08:19
85+
Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”
23:36
188+
Kieft laakt Barça: “Helemaal niet zo goed elftal”
23:30
283+
“Bijlow gaat na de bekerfinale weer keepen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie