Ajax-aankoop speelt in de Premier League

Foto: Ajax-aankoop speelt in de Premier League

Ajax lijkt nog niet helemaal klaar op de transfermarkt. Hoewel Directeur Voetbalzaken Marc Overmars en hoofdtrainer Erik ten Hag beiden vertellen dat ze blij zijn met hun selectie, klinken er ook geluiden dat de spoeling in de defensie en op het (verdedigende) middenveld te dun is. Ajax zou dat kunnen oplossen door een oude bekende terug te halen uit de Premier League. 

 

Ajax heeft nog een aantal spannende weken voor de boeg. De nummer één van vorig seizoen verloor met Hakim Ziyech en Donny van de Beek al twee sleutelspelers aan de Premier League en zwaaiden ook Carel Eiting (Huddlesfield Town) en Sven Botman (Lille) uit. Hoewel de eindverantwoordelijken voor de Amsterdamse selectie volhouden dat er geen versterkingen meer bij hoeven, kan één extra uitgaande transfer of een blessure op een verkeerde positie erg nadelig uitpakken voor de Amsterdammers. 

 

Multifunctionele versterking

 

Als Nico Tagliafico en/of Sergiño Dest in de slotfase van de transfermarkt nog vertrekken, heeft Ajax alléén Lisandro Martínez achter de hand als linksachter. Valt dan ook nog Daley Blind weg, dan ontstaat er een groot probleem in de achterhoede van de Amsterdammers: met slechts één linksbenige centrale verdediger (ook Martínez) achter de ervaren Nederlander is de spoeling flinterdun. Aangezien Ajax slechts één speler als back-up voor twee defensieve posities heeft, is het niet gek dat er kritiek is op het aankoopbeleid van de Amsterdammers. 

 

 

Dat er na het vertrek van Eiting ook op het controlerende middenveld een alternatief wegvalt, maakt de keuzemogelijkheden van trainer Ten Hag ook niet veel groter. Het vertrouwen in Kenneth Taylor is groot, maar de jonge Ajacied ontbreekt het nog aan ervaring op het hoogste niveau. Dat Ajax geen miljoenen wil uittrekken om zich op drie posities te versterken, is gezien de tijden waarin we leven volkomen logisch. Het brengt de Amsterdammers wel in een lastige spagaat: aan de ene kant wil het op drie fronten meestrijden om de prijzen, maar aan de andere kant tracht het ook zo goed mogelijk door de corona-crisis te komen. Eigenlijk zit er dan maar één ding op: een multifunctionele speler zoeken die op alle ‘zwakke’ posities uit te voeten kan. 

 

Wéér Premier League

 

Ajax bewees de laatste jaren met de transfers van Blind (Manchester United) en Dusan Tadic (Southampton) dat de club in staat is om een speler de Engelse Premier League te laten verruilen voor de Nederlandse Eredivisie. De droom-aankoop van veel Ajax-fans (Jan Vertonghen) had dat voorbeeld kunnen volgen, ware het niet dat hij geen trek had om met zijn maatje Blind te concurreren om een basisplek.Nu speelt er nog een andere haalbare optie in Engeland die aan de multifunctionele profielschets voldoet. 

 

Een speler die zelfs al in Amsterdam speelde, op jonge leeftijd debuteerde maar door destijds Ajax-trainer Frank de Boer naar de uitgang werd gewerkt: Jaïro Riedewald. De inmiddels 24-jarige Riedewald kan voor Ajax de ideale twaalfde man zijn. Bij zijn club Crystal Palace speelde de Nederlander vorig seizoen op drie posities: als linker centrale verdediger, als linksback en als controlerende middenvelder. Dat zijn nu ook de posities waarop Ajax onderbezet dreigt te raken wanneer Blind geblesseerd raakt en/of de gewilde backs een transfer maken in de laatste weken van het seizoen. 

 

 

Voetballend alternatief Álvarez 

 

Daarnaast heeft Riedewald een voetballend voordeel dat hij met zich meebrengt op het controlerende middenveld. De meningen over Edson Álvarez zijn verdeeld, het blijft een feit dat geen enkele Ajacied de Mexicaan in verdedigend opzicht kan kloppen.

Wanneer Ajax veel balbezit heeft en via de centrale mannen het spel van links naar rechts laat bewegen, komen de mindere kwaliteiten van de Mexicaan vaak naar voren. 

 

Hoewel Ten Hag de inbreng van Álvarez “uitstekend” noemt, is lang niet elke fan blij met zijn aanwezigheid op het Amsterdamse middenveld. In dat opzicht zal de komst van Riedewald een verlichting brengen: de Nederlander kan, naast verdedigen, ook een aardig balletje trappen en dat zal het veldspel van Ajax alleen maar ten goede komen. Zo kan Ajax ook in duels waarin vooral het baltempo hoog moet zijn en de nadruk wat minder op de defensieve zekerheid ligt, gemakkelijker voetballen. 

 

Drie posities voor de prijs van één

 

Met de komst van Riedewald kan Ajax dus drie posities versterken voor de prijs van één aankoop. Voor de voormalig jeugdspeler van de Amsterdammers, die in totaal 93 keer in actie kwam in het eerste elftal, zal waarschijnlijk ook niet de hoofdprijs betaald hoeven worden. De drievoudig international van het Nederlands elftal vertrok in 2017 voor zo’n negen miljoen euro naar Crystal Palace. Riedewald heeft in Londen nog een tweejarig contract (2022) en vertegenwoordigt op dit moment een geschatte transferwaarde van ruim drie miljoen euro. Het zou dus zomaar kunnen dat Ajax hem voor minder dan tien miljoen euro over kan nemen, ervan uitgaande dat Palace in ieder geval geen verlies wil maken op zijn aankoop van drie jaar geleden.

Ajax moet proberen Riedewald terug te halen

  • Ja, hij is een goede optie
  • Nee, geef de jeugd een kans
2602+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie