Ziyech-scenario dreigt voor Mohamed Ihattaren

Foto: Ziyech-scenario dreigt voor Mohamed Ihattaren

Het Nederlandse voetbal werd eerder deze week opgeschut door een discussie die al lang geslecht leek. Volgens Marokkaanse media zou Mohamed Ihattaren tóch liever voor Marokko uit willen komen, nadat hij twee wedstrijden op de bank bij Nederland zat. Het leek na een check van het Eindhovens Dagblad op onzin, maar toch dreigt nog altijd een Ziyech-scenario voor de KNVB. 

Na de doorbraak van Mohamed Ihattaren laaide de bekende discussie weer op. Elke keer als een Nederlander met een tweede paspoort op de poorten van Oranje bonst, moet de KNVB er alles aan doen om deze speler binnen te hengelen. Helemaal na het ‘vertrek’ van Hakim Ziyech liggen de keuzes onder een vergrootglas, heeft ook Mohamed Ihattaren gemerkt. 

Mohamed Ihattaren

Dat het zeker stellen van Mohamed Ihattaren één van de laatste kunstjes van Ronald Koeman als Oranje-bondscoach was, had hij zelf ook niet kunnen bedenken. Dat de 57-jarige trainer de jonge PSV’er nog wel in zijn laatste selectie van het Nederlands elftal opnam – daarvoor was Koeman immers óók naar Zeist afgereisd – stond natuurlijk al vast. 

Nu had Ihattaren niet de meest gelukkige voorbereiding achter de rug bij zijn club. Onder de nieuwe trainer Roger Schmidt werd het vertrouwde systeem, waarin Ihattaren als hangende rechtsbuiten of aanvallende middenvelder speelde, ingeruild voor een speelwijze zónder de favoriete posities van de jongeling. Volgens Schmidt was dat alleen maar positief voor Ihattaren: “Aan de bal kan ik die jongen niets meer leren”, vertelde de Duitse oefenmeester in het Algemeen Dagblad, “maar zonder de bal kan hij nog veel stappen zetten.” 


Ihattaren kwam ook bij het Nederlands elftal in een omgekeerde wereld terecht. Waar de 18-jarige aanvallende middenvelder de man is bij de Eindhovense club, was hij op de trainingen van het Nederlands Elftal een jongetje. Dat het troetelkind van PSV geen speelminuten kreeg in de wedstrijden tegen Polen en Italië, leek niemand te verbazen. 

Hakim Ziyech

Toch hoopten we wel dat we even konden genieten van Ihattaren in het Oranje-shirt. Al was het maar om zijn toekomst in het Nederlands elftal te verzekeren. Het ‘mislopen’ van Chelsea-middenvelder Hakim Ziyech staat immers nog altijd in het algemene voetbalgeheuren gegrift.

De aanvallende middenvelder werd in zijn tijd bij Ajax non-stop met een plek bij het Nederlands elftal in verband gebracht, maar ontbrak eigenlijk altijd in de (voor)selecties van de bondscoaches. De ene keer dát Ziyech werd opgeroepen voor een trainingsstage, haakte hij met een enkelblessure af en werd daarna, ondanks zijn prestaties, niet meer opgeroepen voor Oranje.

Het bijna logische vervolg daarvan was dat Ziyech eieren voor zijn geld koos en zijn interland-carrière in het shirt van Marokko begon. Een keuze waaruit de KNVB lering trok, getuigen het vroeg ‘binnenhalen’ en selecteren van Ihattaren, die ook bij de voorlopige selectie zit voor de aankomende wedstrijden van het Nederlands elftal. 

Lokroep Marokko

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor Ihattaren. De aanvallende middenvelder is niet zeker van een basisplaats bij PSV, loopt tegen wat mentale problemen aan en blijft in de belangstelling staan van de Marokkaanse voetbalbond. Eerder deze week verschenen er geruchten dat het PSV-talent zelfs een overstap overwoog, maar Eindhovens Dagblad-journalist Rik Elfrink vertelde dat bronnen dichtbij Ihattaren de berichten, die vooral in Marokkaanse media verschenen, ‘op onzin leken’. 


Toch ligt een dergelijk scenario nog steeds op de loer voor de KNVB. De reglementen rondom de internationale carrières zijn aangepast om de Anwar El Ghazi’s en Ugur Yildrims van deze wereld tegemoet te komen. Het komt erop neer dat er een speler nu meerdere interlands kan spelen voor één land en dan nog naar een andere voetbalnatie over kan stappen.

Iedereen die Ihattaren zag verpieteren op de bank van het Nederlands elftal bij de wedstrijden tegen Polen en Italië, weet dat een soortgelijke situatie als bij Ziyech volgens het ED nu onzin is, maar over een tijdje wellicht werkelijkheid kan worden. 

Heldenstatus

Wanneer Ihattaren blijft kwakkelen met zijn vorm bij PSV, iets wat gezien het gebrek aan vertrouwen van Roger Schmidt en het schrappen van zijn favoriete posities nog wel even kan duren, dan gaan er andere zaken spelen bij de Marokkaans-Nederlandse speler. Op zo’n moment is een interlandtrip bij Marokko de ideale uitweg om even te ontsnappen aan de ellende.

Daarnaast mag je je afvragen of Ziyech ook als speler van het Nederlands elftal de heldenstatus zou hebben die hij op dit moment geniet. Hij is dé ster van het Marokkaanse voetbal en werd zoals Cristiano Ronaldo en Lionel Messi door veldbelagers geknuffeld. 

Dat is voor een jongen uit de Marokkaanse cultuur, waar eer en trots hoog in het vaandel wordt gedragen, een groots gebaar. Wanneer de kansen vanuit het Nederlandse voetbal, zowel bij PSV als bij het Nederlands elftal, uitblijven dan zal die lokroep uit Marokko alsmaar sterker worden. Dat een overstap naar een andere voetbalnatie nu nog geen onderwerp van gesprek is, kan dan in de toekomst wel veranderen in een schreeuw naar waardering.

Ihattaren moet heel snel debuteren bij Oranje

  • Ja, hij hoort in Oranje
  • Nee, er zijn op dit moment betere opties
  • Ja, maar alleen Ziyech-scenario te voorkomen
2258+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:32
8+
Kieft hekelt ‘slijmerig gedrag’ Kuijt en Janssen
12:17
53+
Fans Twente woest na Ajax-uit: ‘Dit nog nooit meegemaakt’
12:00
82+
De (te) hoge talentenlat van PSV
11:45
81+
‘Assistenten Ajax en Feyenoord in beeld bij Almere City’
11:30
23+
Van der Gijp stipt pijnpunt Twente-talent aan: “Vind hem niet verkeerd”
11:15
421+
Verrassende Ajax-terugkeer voor Van der Sar?
10:59
43+
Oud-PSV’er Madueke berispt na ‘penaltyschandaal’
10:46
878+
’20 miljoen-klap voor Feyenoord’
10:29
1368+
‘Vandaag Inside-tweetal op non-actief’
10:10
147+
PSV-seinen op groen voor uitbreiden stadion
10:00
67+
Wie wint de Champions League? | Vraag van Aad
09:57
66+
Van Basten pareert kritiek Van der Vaart over ‘grootheid’
09:41
111+
Derksen doet Hélène Hendriks-onthulling: “Heel raar”
09:24
194+
Strijdbare Forbs: “Als ik bij Jong Ajax moet spelen, dan…”
09:09
706+
‘Taylor overweegt Ajax-vertrek’
08:55
83+
Driessen sabelt Kroes neer: “Niet slim, moet je niet doen”
08:40
3557+
‘Feyenoord hakt knoop door over Justin Bijlow’
08:25
413+
Vermeulen op de vingers getikt na ‘foutief’ Ajax-nieuws
08:10
264+
Vandaag Inside-absentie voor Johan Derksen
07:53
200+
Kieft kraakt ‘schrikbarend slechte’ Feyenoord-dissonant
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie