De duurste nachtmerrie uit het voetbal

Foto: De duurste nachtmerrie uit het voetbal

Na zeven jaar Real Madrid staat Gareth Bale voor een terugkeer op het oude nest bij Tottenham Hotspur. De inmiddels 31-jarige vleugelspeler was de eerste speler die de transfersomgrens van 100 miljoen wist te passeren, maar kon dat geld nooit helemaal waar maken. De potentiële hoofdrolspeler van de nieuwe Galacticos werd langzaam het lijdend voorwerp van de nachtmerrie van het moderne voetbal. 

Gareth Bale denderde al op zeer jonge leeftijd als een hogesnelheidstrein langs de linkerkant van Southampton. De Welshman was bij The Saints het zoveelste jeugdproduct dat al op jonge leeftijd de overstap naar het eerste elftal kon maken. Net als Theo Walcott (Arsenal) en Alex Oxlade-Chanberlain (Arsenal) leverde dat Bale ook een transfer op naar een grote Londense club. 

Gareth Bale

Dit keer waren het niet The Gunners, maar aartsrivaal Tottenham Hotspur die met een grote zak met geld naar het St. Mary Stadium was afgereisd. Waar Walcott en Oxlaide-Chanberlain hun grootste successen boekten als speler in Engeland, rees de ster van Gareth Bale verder dan het Britse eiland. 

Waar Bale bij Southampton nog vaak als linksback werd ingezet, veranderde hij bij Tottenham Hotspur in een linksbuiten. The Spurs namen hem na één jaar in het eerste van Southampton voor bijna vijftien miljoen euro over en zagen die investering zes jaar later bijna vertienvoudigen. 

Uiteindelijk was er één club die de enorme vraagprijs van de Londense club wilde voldoen: Real Madrid. Bij de Spaanse topclub was voorzitter Florentino Pérez begonnen aan zijn tweede Galacticos-project. Het beleid onder aanvoering van de puissant rijke zakenman was dat Real Madrid zo veel mogelijk wereldsterren (het liefst van verschillende continenten) aan zich wilde binden. 


Schaduw van Ronaldo 

Een paar jaar voordat Bale naar het Santiago Bernabeu verkaste, kwam Cristiano Ronaldo voor 94 miljoen euro over van Manchester United. Voor Bale betaalde Real Madrid méér: 101 miljoen euro, destijds een recordbedrag in het internationale voetbal.

Bij Los Blancos moest Bale de superaanval compleet maken die zich kon meten met het MSN (Messi, Suarez, Neymar) van eeuwige rivaal FC Barcelona. De Welshman maakte RBB (Ronaldo, Benzema, Bale) compleet, maar het drietal wist lang niet zoveel indruk te maken als de aanvalsmachine van Barça.

Waar Messi, Suárez en Neymar naast hun eigen kwaliteiten ook elkaar ondersteunden, stond Bale (en met hem Benzema) vaak in de schaduw van dé grote ster van het elftal: Cristiano Ronaldo. Desalniettemin was Bale op de belangrijke momenten voor Real Madrid voor onschatbare waarde: met doelpunten in de Champions League-finales tegen Atlético Madrid en Liverpool (2x) zorgde hij er soms hoogstpersoonlijk voor dat zijn club een belangrijke prijs in de wacht sleepte. 

Begin van het einde

Na het vertrek van Ronaldo naar Juventus (2018) zou het dan eindelijk de periode van Bale worden in het Santiago Bernabeu. Een jaar eerder had de Welshman een nieuw contract getekend in de Spaanse hoofdstad en stond hij voor zo’n 32 miljoen euro per jaar op de loonlijst.

De randvoorwaarden waren aanwezig, maar de Madrilenen leken lang te moeten wennen aan een wereld zonder de Portugese wereldster. Het systeem waarin zij speelden, was jarenlang gebouwd rondom de kwaliteiten van Ronaldo. Nu hij was vertrokken, moesten er nieuwe automatismen gecreëerd worden en dat ging maar moeizaam. 


Zo kon Bale bij lange na niet tippen aan de productiviteit van Ronaldo. In het eerste seizoen na zijn transfer naar Juventus, kwam Bale 42 keer in actie voor de Madrilenen en stokte zijn productie op 14 doelpunten en 7 assists. Een jaar later zakte de Welsham volledig door het ijs: in 20 wedstrijden voor de club was hij betrokken bij vijf doelpunten (drie goals en twee assists). Slepende blessures dat seizoen werkten ook niet in zijn voordeel, maar ook wanneer Bale fit was kon hij zijn basisplek niet meer verdedigen. 

Het dieptepunt

Dat die laatste maanden blijven hangen, is vooral voor Bale zelf een dieptepunt. Na het afketsen van een transfer naar de Chinese Superleague vond hij zichzelf vooral terug op de bank. In de laatste 13 competitiewedstrijden van Real Madrid, de periode waarin de club de strijd om het landskampioenschap in diens voordeel omdraaide, deed Zinadine Zidane slechts twee keer een beroep op hem. 

Terwijl zijn teamgenoten zich op het veld naar een nieuw Spaans kampioenschap voetbalden, lag Bale languit op de reservebank, gaapte hij voor het oog van de camera en leek hij bij het winnen van de LaLiga-titel op een ongewenste gast op het eigen feestje. Daarmee oogde zijn nachtmerrie compleet, maar ook die van zijn club: Real Madrid had van de recordaankoop van weleer de duurste bankzitter ooit gemaakt. 


De toekomst

Het zorgt ervoor dat de club (het enorme salaris van) de Welshman op dit moment liever kwijt dan rijk is. Een overgang naar China zit er niet meer in voor Bale, maar zijn oude club Tottenham Hotspur zou het grootste deel van zijn salaris willen overnemen om hem terug te halen naar het oude nest.

Zo kan Tottenham, dat jaren geleden meer dan honderd miljoen euro voor Bale ontving, haar verloren zoon voor ongeveer een kwart van dat bedrag weer in de armen sluiten.

Dat lijkt voor alle partijen de beste optie, maar vooral voor het lijdend voorwerp uit heel deze kwestie. Bale krijgt daardoor weer de kans om een hoofdrolspeler te worden in het internationale voetbal. Want wie zich de rushes in het Southampton- en Tottenham-shirt nog kan herinneren, zal daar ongetwijfeld weer naar verlangen.

Gareth Bale is bij Real Madrid

  • Geslaagd
  • Mislukt
874+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:05
24+
‘Eredivisie-terugkeer voor Kevin Strootman’
14:48
95+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
39+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
45+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
43+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
152+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
98+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
124+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
175+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
239+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
114+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
89+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
75+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
172+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
30+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
18+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
458+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
48+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
63+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
1285+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie