Tijdrekkende Onana kan droomtransfer vergeten

Foto: Tijdrekkende Onana kan droomtransfer vergeten

André Onana heeft zich de afgelopen vier jaar ontwikkeld tot een van de beste keepers in de Europese competities. Niet alleen hielp hij Ajax in lastige Eredivisie-wedstrijden, ook in de Europa League en Champions League redde hij de Amsterdammers veelvuldig van de ondergang. Over zijn kwaliteiten valt dan ook niet te twisten, maar wat is dan de reden dat de topclubs niet toehappen?



De Kameroense doelverdediger ging deze zomer min of meer ervan uit dat hij Nederland zou inruilen voor een avontuur in Spanje of Engeland. Meerdere clubs, waaronder Barcelona en Chelsea, waren geïnteresseerd in Onana en leken daarom deze zomer met een officieel bod te komen. Niets bleek echter minder waar, want zowel Barcelona als Chelsea heeft inmiddels zijn keeperszaken voor dit seizoen meer dan op orde. En dus lijkt Onana zich wederom op te moeten maken voor een nieuw jaar bij Ajax.

Volwassenheid 

Zondagmiddag leek één van de problemen rondom Onana op tafel te komen. Vanwege de vroege rode kaart van Nicolás Tagliafico (doorgebroken speler) stonden de Amsterdammers lang met tien man, maar stond de club wél met 0-1 voor. Ajax had de wedstrijd bovendien goed onder controle, waardoor tegenstander Sparta vrijwel geen enkele kans creëerde. Tóch koos de Kameroener ervoor om, vooral in het laatste gedeelte van de wedstrijd, veel tijd te rekken. Een actie die bij verschillende mensen, waaronder scheidsrechter Jochem Kamphuis, niet helemaal lekker viel en nog een gele kaart opleverde.


Wat dat tijdrekken aangaat heeft Onana ogenschijnlijk weinig geleerd van de thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League, toen Ajax mede door het tijd rekken met 2-3 verloor en daarmee de gehoopte finale tegen Liverpool misliep. Ook toen irriteerde Onana de arbiter, tegenstander, fans en kijkers thuis door zeer lang te doen over doeltrappen, vrije trappen en uittrappen. En uiteindelijk kreeg Onana het dubbel zo dwars terug. Een kwestie van: ‘Wie het laatst lacht, die lacht het beste’. En een onderdeel waarover topclubs ongetwijfeld hun licht laten schijnen.

Concurrentie

Het vooralsnog mislopen van een toptransfer heeft echter zeker niet alleen met de streken van Koning Tijdrekken te maken, want het is voor een keeper überhaupt niet eenvoudig om een plan daarin te maken. Waar selectieteams bestaan uit vele verdedigers, middenvelders en aanvallers, moeten keepers het vaak doen met twee tot drie concurrenten. Onana liet eerder al weten alleen een transfer te willen maken als hij eerste keeper zou worden, wat bij een Europese topclub in ieder geval deze zomer onmogelijk lijkt. Bayern München, Manchester United, Chelsea, Barcelona, Real Madrid… Allemaal zijn ze de komende jaren qua topkeepers verzadigd.


Onana moet de komende periode dan ook een afweging maken wat hij wil. Wanneer hij uitsluitend voor de Europese top gaat, wat logisch is gezien zijn kwaliteiten, dan loopt hij het risico dat hij de komende drie tot vier jaar alsnog in Amsterdam blijft voetballen. Een andere optie is om wat lager in te zetten en bijvoorbeeld een transfer te maken naar het Bayer Leverkusen van Peter Bosz. De Duitsers lieten aan het begin van de zomer hun interesse blijken, maar destijds weigerde het Onana-kamp op de interesse in te gaan. Bij Leverkusen zou Onana echter dicht bij het vuur zitten om een overstap naar Bayern München te maken.

Afleren

Vrijwel niemand zal eraan twijfelen of Onana in staat is om het niveau van Bayern München aan te kunnen, maar daarvoor moet Onana wél een aantal aspecten binnen zijn spel bijschaven. Een van de belangrijkste onderdelen is die van het net besproken tijdrekken. Bij het treffen van de ‘verkeerde’ scheidsrechter kan het Onana zomaar eens een rode kaart opleveren, waarmee hij zijn medespelers nog meer in de problemen brengt. Wil Onana zijn volwassenheid en betrouwbaarheid in zijn spel aantonen, dan moet de doelverdediger snel stoppen met het voortdurend vertragen van het spel. 


Natuurlijk is het, afkijkend bij het Italiaanse voetbal, soms slim om even te wachten met het nemen van een doeltrap. De tegenstander wordt daarmee even uit zijn spel gehaald, terwijl je medespelers de mogelijkheid hebben om zich te herpositioneren en zo weer beter in de wedstrijd te komen. Maar een kwartier tot twintig minuten lang tot vervelens toe het spel ophouden, is het andere uiterste. Als Onana in staat is om het laatste stukje onhandigheid nog uit zijn spel te halen, en daarmee de weg naar volwassenheid te voltooien, is een toptransfer dichterbij dan ooit.

Is het tijd rekken van Onana irritant?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik vind van niet
1779+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:31
1+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
10+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
28+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
74+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
69+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
94+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
152+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
221+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
98+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
83+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
65+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
156+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
27+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
15+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
383+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
46+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
62+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
1188+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
249+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
118+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie