Hopeloze zoektocht naar nieuwe Oranje-bondscoach

Foto: Hopeloze zoektocht naar nieuwe Oranje-bondscoach

De KNVB-directie heeft het de komende weken druk met het aanstellen van de nieuwe bondscoach. De Nederlandse bond benaderde al een aantal namen, waaronder Frank Rijkaard, om te onderzoeken welke trainers beschikbaar zijn en openstaan voor de baan. Hoewel het proces nog op volle toeren draait, lijkt de naam van de nieuwe bondscoach nagenoeg zeker.

Een oefenmeester die vergelijkbaar is met de naar Barcelona vertrokken Ronald Koeman, dát is waarnaar de KNVB op zoek is. De nieuwe man moet een coach zijn die als people-manager ervoor zorgt dat alle voetballers binnen het team zich fijn voelen en daardoor de grootste kwaliteiten uit zichzelf halen. Klinkt leuk, maar deze trainers zijn maar weinig te vinden in het Nederlandse voetbal. Zeker als je ook nog eens zoekt naar een trainer die in het top van het voetbal heeft gewerkt.

Nederlandse ervaring


Als we het over Koeman hebben, dan hebben we het over een trainer die met veel ervaring de Nederlandse spelers leidde. Koeman heeft de afgelopen twintig jaar bij onder meer Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ, PSV en Everton veel ervaring opgedaan in het topvoetbal en wist daarom als geen ander met de huidige selectie om te gaan. Waar Dick Advocaat een stabiel elftal creëerde dat lastig te verslaan was, bleek Koeman in staat om een extra sausje aan het team toe te voegen. De naam van Frank Rijkaard was daarom zeker niet gek als opvolger, maar hij is al jarenlang niet meer geïnteresseerd in een baan in het voetbal. Dus kon zijn naam snel worden afgestreept.


Ervaring kan eveneens worden toegevoegd met Henk ten Cate, een oefenmeester die als hoofdtrainer bij Ajax liet zien goed met topspelers om te kunnen gaan. Het Algemeen Dagblad meldde maandagochtend echter dat de KNVB niet geïnteresseerd lijkt in Ten Cate, omdat ze vinden dat hij niet te vertrouwen is. Zo liet hij een aantal jaar geleden een journalist in de auto meeluisteren toen hij met KNVB-directielid Hans van Breukelen aan de telefoon was. Ook verliet hij Ajax in 2008 plotseling om assistent-trainer te worden van Chelsea. Onbetrouwbaar en dus ongeschikt, zo vindt de bond.

Zoekend naar ervaring bleef dan uitsluitend nog één veelgenoemde naam over, Louis van Gaal. De trainer bereikte tijdens het WK van 2014 de halve finale en stemde daarmee het gehele land tevreden. Het grote verschil is echter dat Van Gaal destijds met een jonge spelersgroep werkte die exact deed wat hij zei. Iets waarin wereldsterren als Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum ogenschijnlijk minder toe bereid zijn. Bovendien wil de KNVB met de huidige staf door en alleen de hoofdtrainer vervangen, waarin Van Gaal eveneens niets voor lijkt te voelen. Dat hij na een open sollicitatie geen uitnodiging ontving en dus niet de eerste keuze is, zal hem ook niet aanspreken. 

 

Frisse wind

Het is echter typisch Nederlands om terug te grijpen naar oude namen en geen nieuwe trainers de kans te geven om Oranje naar een topprestatie te leiden. Daarom werd ook Peter Bosz veelal door kranten genoemd om de job in te vullen. Bosz was de laatste jaren werkzaam bij Ajax, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen. Bij de laatste club heeft Bosz echter net voor twee seizoenen bijgetekend, en navraag van de KNVB zou hebben bevestigd dat de trainer onder geen beding Duitsland mag inruilen voor het Nederlands elftal.


Dat is een teleurstelling voor de KNVB, want de bond leek zeer te hopen op de komst van Bosz. Een andere ‘out-of-the-box’ naam is die van Arsène Wenger. De voormalige hoofdtrainer van Arsenal werd een tijdje geleden door FOX Sports-presentator Jan Joost van Gangelen in verband gebracht met het Nederlands elftal. Volgens de journalist bood Wenger zichzelf aan bij het bestuur van de KNVB. Hoewel Duitsland al jaren experimenteert met buitenlandse trainers, lijkt het Nederlandse voetbal echter (nog) niet klaar voor inmenging uit Frankrijk.

Droomkandidaat


En dus bleef slechts één naam over die geschikt is om leiding te geven over het Nederlands elftal: Frank de Boer. De oefenmeester was de afgelopen jaren dan niet altijd even succesvol, maar bij Ajax liet De Boer eerder zien een betrouwbare coach te zijn. De Boer kreeg in Amsterdam meermaals te maken met bestuurlijke crises en mindere selecties, maar bleef altijd met een rechte rug leiding geven. Zélf is De Boer ook geïnteresseerd in de baan. “Of het een droombaan voor me is? Ik zou het in ieder geval een hele eer vinden om bondscoach te zijn van dit land. Na de minister-president is het misschien wel de belangrijkste baan van Nederland, waar iedereen over praat”, zei hij bij FOX Sports. Donderdag werd bekend dat de eerste gesprekken tussen de KNVB en De Boer al gepland staan.


De aanstelling van De Boer brengt grote voordelen met zich mee. Zo lijkt het bij De Boer geen enkel probleem om de huidige technische staf te laten zitten. De trainer staat bekend als een flexibele man die zich graag aanpast aan de situatie. Bij Ajax redde hij de club van de sportieve ondergang door de Hollandse School weer centraal te stellen in het spel. Ajax ging onder De Boer weer de hele wereld over door het spel, waardoor ook de interesse in de trainer toenam.  

Zijn teleurstellende jaren bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United zullen ook bij de KNVB zijn doorgedrongen, maar daarvan kan De Boer eveneens hebben geleerd. Toch zijn het die prestaties die nu de boventoon voeren: De Boer zou geen goede bondscoachkandidaat zijn omdat hij niet gepresteerd heeft in het buitenland. Daarbij wordt één zaak over het hoofd gezien: de oud-trainer van Ajax wilde in buitelandse dienst zijn teams óók op de Nederlandse manier laten voetballen. Dat deze manier van spelen vooral voor Nederlanse teams is weggelegd, is misschien wel het belangrijkste argument om De Boer bondscoach te maken. 

Is Frank de Boer de ideale bondscoach?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
532+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:30
18+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
448+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1838+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
736+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
153+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
60+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
108+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
612+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
146+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
566+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
605+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
447+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
48+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
154+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
39+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
501+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
113+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
670+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie