Spotgoedkope Memphis wint strijd van Martínez

Foto: Spotgoedkope Memphis wint strijd van Martínez

Ronald Koeman en de directie van FC Barcelona hebben verschillende meningen over de transferzomer. Zo wil Koeman graag zijn oude pupil Memphis Depay verwelkomen in Catalonië, terwijl de bestuursleden liever Lautaro Martinez (Internazionale) zien komen. Wie trok er waarom aan het langste eind? 

Al vanaf de aanstelling van Ronald Koeman als trainer van FC Barcelona zingt de naam van Memphis Depay rond in het Camp Nou. De 26-jarige aanvaller van Olympique Lyon is door een aflopend contract in Frankrijk een aantrekkelijke transfertarget, maar de bestuursleden van Barça zijn voorlopig nog niet overtuigd van de kwaliteiten van de ster van Oranje. Als het aan hen ligt, komt Lautaro Martinez (Internazionale) naar de club. 

Memphis Depay vs. Lautaro Martínez

Het meningsverschil tussen het bestuur van Barcelona en diens nieuwe trainer, heeft allereerst te maken met de verschillende speelstijlen van Memphis en Lautaro. Beide spelers maken de afgelopen seizoen(en) veel indruk in de punt van de aanval, maar de twee sterren van hun clubs vullen die positie elk op hun eigen manier in.

Memphis en Lautaro speelden vorig seizoen allebei in de groepsfase van de Champions League en kwamen beiden tot vijf doelpunten. Lautaro speelde één wedstrijd meer dan Memphis én heeft qua gemiddelde schoten per wedstrijd (4,2) ook een voorsprong op de aanvaller van Olympique Lyon (3,4).

Dat deze twee spitsen allebei even vaak scoorden, laat zien dat Memphis in het afgelopen Champions League-seizoen gemakkelijker in scoringspositie kwam dan Lautaro bij Internazionale. De Oranje-international liet zich, naast doelpunten, ook gelden met beslissende passes (2,4 per wedstrijd) en succesvolle dribbels (2,6 per wedstrijd).Op die onderdelen scoorde Memphis in de Champions League óók beter dan Lautaro. 


Transfersommen

Het is dus duidelijk waarom Koeman zijn landgenoot prefereert boven de Argentijnse spits: Memphis bewees afgelopen seizoen bij Lyon – en bij het Nederlands elftal – dat hij niet alleen een doelpuntenmaker is, maar ook een spits kan zijn die zich laat inzakken en anderen aan het werk zet. Daarnaast kan hij met één actie de defensie van de tegenstander openbreken en een kans (voor zichzelf of voor een teamgenoot) creëren. Dat deed hij vorig seizoen in de Champions League dus al méér dan Martínez. 

Niet alleen op het veld, ook qua financiën lijkt de keuze voor Memphis beter te zijn dan die voor Martínez. De Nederlander heeft een geschatte marktwaarde van zo’n 50 miljoen euro. Doordat hij nog tot de zomer van 2021 vastligt in Frankrijk, is hij voor een schappelijke prijs (25 miljoen euro) over te nemen door Barcelona. Daarnaast heeft Memphis meerdere malen uitgesproken de stap naar één van Europa’s Elite te willen maken en in zijn beleving valt Barcelona daar nog altijd onder. 

De vraagprijs voor Martínez is, mede door een doorlopend contract tot 2023, een heel stuk hoger. De Argentijnse spits zou nu zo’n 70 miljoen euro waard zijn en verwacht wordt dat FC Barcelona daar nog tientallen miljoenen boven moet gaan zitten om de 17-voudig international los te weken bij Internazionale. De Italiaanse topclub, welke door de Chinese eigenaars niet om geld verlegen zit en dus geen noodzaak heeft om spelers te verkopen, kan bij een transfer een mega-winst tegemoet zien: in 2018 betaalde de club zo’n 25 miljoen euro aan Racing Club (Argentinië) om Martínez naar Europa te halen. 


Memphis-Messi-combinatie

Het antwoord op de vraag waarom Koeman Memphis aan zijn selectie wil toevoegen, lijkt redelijk voor de hand te liggen: Memphis is een goedkope voorhoedespeler die naast een doelpunt kan maken, ook gemakkelijk zijn tegenstander uitspeelt én met een beslissende pass zijn medespeler in stelling brengt om een gevaarlijke situatie te veroorzaken of zelfs een assist te geven.

Toegegeven: dat is in een team zoals het Nederlands elftal of een systeem waarin bij Lyon gespeeld wordt (twee spitsen) een heel handige toevoeging. Wanneer je als FC Barcelona zijnde een opvolger van Luis Suárez – wanneer hij dit óf volgend seizoen vertrekt – wilt aantrekken, zijn er echter andere kwaliteiten gewenst.

Een spits zoals Memphis laat zich graag een linie terugzakken en speelt eigenlijk als een valse nummer negen, ook wel bekend als de Messi-rol in de tijd dat Pep Guardiola met de scepter zwaaide bij Barcelona. In de afgelopen seizoen was Messi één van de spitsen bij Barcelona, waardoor hij ook veel in het centrum opdook en in de final thirth zijn acties inzette. Op het moment dat Barcelona in Memphis nóg een speler heeft die een dergelijke speelstijl heeft, kunnen ze elkaar in de weg gaan lopen. 

Diepe spits 

De directie van Barcelona ziet daarom liever een diepe spits komen in plaats van een valse nummer negen. Met andere woorden: ze willen voortborduren op een type spits zoals Luis Suárez. De Uruguayaanse spits zijn positie staat onder druk, maar dat geldt dus niet voor zijn speelstijl. Als diepe spits plakte hij vaak tegen de laatste linie van de tegenstander aan. Daarmee zorgde hij er niet alleen voor dat hij snel in scoringspositie kon komen wanneer Barcelona in de aanval was.


Hij zorgde er daarnaast voor dat de buitenspelers (lees: Messi) zo veel mogelijk ruimte kregen om hun acties door het centrum in te zetten. Een valse nummer negen zal die ruimtes vooral dichtlopen, waardoor je spelers zoals Messi, Ansu Fati, Ousmane Dembélé en Philippe Coutinho niet op hun sterkste punten gebruikt: het naar binnen trekken en in de kleine ruimte grootse dingen doen met de bal. Dat deze spelers überhaupt die kleine ruimtes vinden als ze tegen een defensief ingestelde tegenstander staan, ligt dus voor een groot deel aan de positionering van de spits. 

Toch Memphis

Aangezien Martínez meer dan 100 miljoen euro moet kosten en Barcelona financiële problemen kent door de corona-crisis, is het niet realistisch om een overgang van de Argentijnse spits tot de mogelijkheden te rekenen.

Misschien is dat volgend seizoen, wanneer Barcelona er (financieel) weer bovenop is, weer een mogelijkheid. Voorlopig lijkt Koeman zijn zin te krijgen en is Depay volgens De Telegraaf na een akkoord tussen Barcelona en Olympique Lyon nu écht op weg naar het Camp Nou. 

Wie zou jij halen?

  • Memphis Depay
  • Lautaro Martínez
440+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
6+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
25+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
7+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
10+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
230+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
32+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
146+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
281+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
99+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
343+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
93+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
81+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
393+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
205+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
178+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
528+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
56+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
92+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
34+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
106+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie