Koeman heeft probleem na aanblijven Messi

Foto: Koeman heeft probleem na aanblijven Messi

Ronald Koeman zag half augustus een droom uitkomen. Barcelona benaderde hem na de 8-2 nederlaag tegen Bayern München, en daardoor het ontslag van Quique Sétien, om hoofdtrainer van de Spaanse club te worden. De hoofdtaak die hij meekreeg was om Barcelona te renoveren tot een nieuw team dat weer prijzen kan winnen. Niet eenvoudig, maar Koeman besloot de uitdaging aan te gaan. Al loopt hij nu al een groot risico om tegen de lamp te lopen.



Een belangrijke reden hiervoor is het nieuws dat Lionel Messi afgelopen week bij GOAL had. De Argentijn had de club duidelijk aangegeven om bij zijn geliefde Barcelona transfervrij te willen vertrekken, maar volgens de Spanjaarden is dit praktisch onmogelijk. Barcelona wijst op zijn nog eenjarig contract en vraagt daarom een bedrag van 700 miljoen euro voor Messi, een transferhoogte waarvan zelfs Paris Saint-Germain en Manchester City hard om moeten lachen. Er zat voor Messi daarom niets anders op om nog een seizoen bij Barcelona te blijven spelen.

Achterstand

Ook al lijkt het erop dat het alleen maar een voordeel is voor Koeman dat de beste voetballer ter wereld, en misschien wel aller tijden, Barcelona nog een seizoen trouw blijft, is het eveneens een waanzinnig risico dat Koeman de komende periode loopt. De kersverse hoofdcoach maakte bij de Argentijnse aanvaller al niet de beste indruk door in de eerste week Luis Suárez weg te sturen. De overbuurman en tevens vriend van Messi moest dit naar verluidt via de telefoon horen. Messi is van mening dat je dit niet op die manier kan vertellen aan een vaste basiskracht die Barcelona grote prijzen heeft opgeleverd.


Ook andere basiskrachten van Barcelona lijken de club via de achterdeur te moeten verlaten. Zo worden Sergio Busquets, Gerard Piqué en Jordi Alba genoemd als spelers die mogelijk hun heil ergens anders moeten zoeken. Het zijn stuk voor stuk vrienden van Messi waarmee de Argentijn alle hoogtepunten heeft beleefd die maar te beleven zijn. Dat deze voetballers deze transferperiode moeten vertrekken, en daardoor direct als schuldige worden aangewezen voor de slechte prestaties van de afgelopen jaren, steekt Messi als geen ander.

Mentaliteit

Hoewel Koeman bij Messi heeft aangegeven om een team om hem heen te willen bouwen, staat de Nederlandse oefenmeester er niet al te best op bij de stervoetballer. De coach staat om in voetbaltermen te spreken nu al met 0-2 achter, waardoor de grote vraag is of Koeman in staat is de score om te draaien. Het is een klus die niet eenvoudig is. Messi is al van nature een speler die weinig drukzet en daarmee afhankelijk is van het doorjagen van zijn teamgenoten. Als de voetballer er met zijn hoofd niet volledig bij is en in balbezit ook niet in staat is om te excelleren, speelt Barcelona praktisch met tien man tegen tegenstanders die door hebben dat de club meer dan ooit te verslaan is.


En dus kan het komend seizoen voorkomen dat Koeman op het punt komt dat hij Messi eigenlijk op de bank moet zetten. Maar of hij dat durft, is de grote vraag. Bekend is dat de voetballer logischerwijs bij het Spaanse publiek niet meer stuk kan en dat hij, ondanks hij het gekozen proces van Koeman in de weg kan zitten, altijd een streepje voor heeft in Barcelona. Messi op de bank zetten betekent in de praktijk dat Koeman komend voetbaljaar vroeg of laat aan de kant wordt geschoven: iets dat hem al eerder is overkomen in zijn periode bij Valencia.

Macht

Daar komt nog eens bij dat de vervanger van Messi zich steeds nadrukkelijker aandient. Hoewel Ansu Fati zich natuurlijk in de verste verte nog niet mag meten met de kwaliteiten van Messi, hij komt pas net kijken, zijn de voortekenen in ieder geval goed. Fati speelde afgelopen seizoen al meermaals in de voorhoede van Barcelona, waarbij hij zijn kwaliteiten al aantoonde, en maakte afgelopen week eveneens zijn Interland-debuut voor Spanje. Het aanblijven van Messi kan de ontwikkeling van Fati, en daarmee de voortgang van Barcelona, in de weg zitten.


Natuurlijk heeft Barcelona met een fitte, scherpe en gretige Messi goud in handen, maar het lijkt er niet op dat de Zuid-Amerikaanse voetballer van een aantal jaren geleden nog op die manier in Spanje gaat floreren. In plaats daarvan moet Koeman op zijn tellen passen, aangezien openlijk bekend is dat Messi zoveel macht in de club heeft dat hij al meermaals het vertrouwen in de trainer op zei, waarna deze werd ontslagen. Mocht Messi dus ook na de transferperiode bij Barcelona voetballen, dan heeft Koeman voor het behoud van zijn eigen baan slechts één taak: een seizoen lang Messi te vriend houden. Dan kan hij in de zomer van 2021, bij het vertrek van Messi, alsnog een nieuw sterrenteam samenstellen dat klaar is om de grote clubs in Europa weer als vanouds weg te spelen.

Blijft Messi deze transferperiode bij Barcelona?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
1509+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
24+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
28+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
11+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
87+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
59+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
157+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
250+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
822+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
279+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
59+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
99+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
115+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
289+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
215+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
145+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
216+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
249+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
500+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
34+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
25+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie