Amsterdams jasje voor Go Ahead Eagles-vondst

Foto: Amsterdams jasje voor Go Ahead Eagles-vondst

Ajax heeft geen nieuwe middenvelder nodig, oordeelde Erik ten Hag na de aanstaande transfer van Donny van de Beek. De coach van de Amsterdammers heeft zijn nieuwe nummer 10 al gevonden: Quincy Promes. Dat lijkt op het eerste gezicht een nieuwe vondst, maar Ten Hag heeft klaarblijkelijk een beter geheugen dan zijn speler. 

Vlak na de oefenwedstrijd tussen Ajax en Eintracht Frankfurt (2-1 winst Ajax) stond Quincy Promes met een brede glimlach de pers te woord. De hele voorbereiding stond hij op de plek van Donny van de Beek. Een keer niet vanaf de linkerkant, maar achter de spits.

Dat leverde tegen Frankfurt een doelpunt en een bal tegen de lat op: het was duidelijk dat Promes zich lekker voelde in een rol in de as van het veld. “Ik heb in de jeugd van Ajax ook als nummer 10 gespeeld”, zei Promes na afloop. “Daarna ben ik naar de linkerkant verhuisd. Ik heb geen voorkeur, maar dat ik mij lekker voel als aanvallende middenvelder is wel duidelijk.”

Go Ahead Eagles-vondst

Dat Erik ten Hag bij de voormalig speler van onder andere Spartak Moskou en Sevilla uitkwam, lijkt op het eerste gezicht een nieuwe vondst. Met de nadruk op lijkt: Promes speelde in het seizoen 2012/2013 ook al één jaar lang achter de spitsen.

Als jonge huurling van FC Twente mocht hij bij Go Ahead Eagles in de Eerste Divisie ervaring op doen in een eerste elftal. Het resulteerde in cijfers die we kennen van de Promes in Rusland: in 28 wedstrijden maakte hij 12 doelpunten en leverde Promes acht assists. Hoe de man heette die Promes na zijn jeugdtijd bij Ajax weer achter de spitsen zette? Erik ten Hag, die dat ene jaar trainer was in Deventer en daarna naar het tweede elftal van Bayern München vertrok. 


Quincy Promes vs. Donny van de Beek 

Dat de Ajax-trainer er nu weer kiest om Promes als centrale aanvallende middenvelder op te stellen, is dan een stuk minder verrassend. Ten Hag lost zo het (aanstaande) vertrek van Donny van de Beek op en creëert aan de linkerkant ruimte voor een vleugelspeler, waar Ajax er meer dan genoeg van in haar selectie heeft. Die positiewisseling heeft wel een impact op het spel van de Amsterdammers. Van de Beeks loopvermogen en drive zullen, ondanks Promes, gemist worden in het as van het veld. 

Op basis van de passes verschillen de Nederlands internationals niet veel: Promes gaf 2,2 beslissende passes per wedstrijd, Van de Beek 1,8. De twee voormalig teamgenoten hadden ook evenveel succesvolle dribbels per wedstrijd (1). Hetzelfde kan je zeggen over het scorend vermogen van deze twee spelers.

Dat Promes een stuk meer snelheid toevoegt in de as van het veld, komt vooral het druk zetten van Ajax ten goede. Daarnaast kan hij die vlugge voeten ook gebruiken in het korte combinatiespel, dat met spelers zoals David Neres, Dusan Tadic, Antony en ‘kapstok’ Lassina Traoré steeds meer gestalte kreeg in de voorbereidende wedstrijden op het nieuwe seizoen. Of Promes ook de diepgang en de slimme steekballen van Van de Beek kan geven in de grote wedstrijden, is nog afwachten. 


Positiewisselingen 

Er is wel één ding zeker: de positiewisselingen in de Ajax-aanval zullen dit seizoen een nieuw niveau bereiken. Promes staat dan in een centrale rol opgesteld; de voorbereiding leerde dat de Nederlands international door de gehele aanvallende linie zwierf om zijn teamgenoten te helpen met een korte combinatie of om open te draaien en een dribbel in te zetten. Dat brengt, ten opzichte van een type als Donny van de Beek als nummer tien, twee nieuwe spelaspecten met zich mee. 

Ten eerste hebben daardoor de inschuivende centrale middenvelders – Ryan Gravenberch en Mohammed Kudus – meer ruimte voor zich. De ruimtes zijn over het algemeen klein in Ajax’ voorhoede, waardoor hun techniek en dribbelkunsten in het voordeel werken van de Amsterdammers.

Ten tweede heeft Ajax over het algemeen buitenspelers in het veld staan die óók als aanvallende middenvelder kunnen spelen, wat de mogelijkheid biedt om veel positiewisselingen te verwezenlijken en zo de defensie van de tegenstander te de-organiseren. 


Oude vondst in een nieuw jasje 

Dat nu ook Ten Hag zijn vertrouwen in Promes uitsprak, lijkt ook een einde te maken aan de geruchtenstroom rondom zijn persoon. In de afgelopen weken werd zijn naam met onder andere Chelsea en Arsenal in verband gebracht. Na het vertrek van Van de Beek heeft Ajax niet veel middenvelders meer over, helemaal niet met de ervaring die Promes met zich meebrengt. 

Het lijkt er in ieder geval op dat Promes zich aan het begin van de Eredivisie als aanvallende middenvelder zal melden aan de aftrap. De oude Go Ahead-vondst van Ten Hag draagt nu een Amsterdams shirtje, maar zal desalniettemin op zoek gaan naar de cijfers die hij in zijn enige seizoen in de Eerste Divisie noteerde. Mocht dat niet lukken, dan heeft Ten Hag één geluk: er schuilen meer aanvallende middenvelders in zijn selectie, waardoor een bezoekje aan de transfermarkt alleen tot (overbodige) luxe leidt.

Goede keuze van Ten Hag?

  • Ja
  • Nee
457+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:00
2+
Slot waarschuwt Feyenoord: “Dat zegt veel”
19:45
27+
Ajax onthult: “We willen een ervaren manager”
19:34
41+
‘Aanbieding voor Hirving Lozano’
19:22
152+
‘Santiago Giménez neemt transferbesluit’
19:10
152+
‘Ajax heeft groot nieuws voor Brobbey’
19:00
26+
Nieuwe club Geertruida, Taylor naar EK en Eindhoven de BESTE! | Twee Viertje met Aad #79
18:48
77+
Dost absent bij bekerfinale NEC: ‘Hij heeft er niet zoveel zin in’
18:33
71+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
105+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
131+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
6+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
120+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
657+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
675+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
31+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
85+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
28+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
1173+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
16:34
496+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
16:21
52+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie