Van de Beek geeft Manchester United nieuw karakter

Foto: Van de Beek geeft Manchester United nieuw karakter

Donny van de Beek heeft zijn gewenste toptransfer te pakken. De 23-jarige aanvallende middenvelder tekende een vijfjarig contract bij Manchester United en kan zich op gaan maken voor een flinke concurrentiestrijd op Old Trafford. Een dubbelrol op het middenveld ligt voor de Nederlands international in het verschiet in het Theatre of Dreams

Donny van de Beek gaf aan het begin van dit seizoen bij Ajax te kennen dat hij een transfer wilde maken. De middenvelder uit de jeugdopleiding van de Amsterdammers verscheen daarom niet één keer in de basisopstelling van Erik ten Hag. Dat was zo afgesproken, vertelde de trainer. Om zich voor te bereiden op een (mogelijk) vertrek van Van de Beek, wilde de Ajax-trainer zijn opties op de aanvallende middenvelder-positie alvast uitproberen. 

Donny van de Beek 

Waar er een tijd geleden nog een biedoorlog rondom Van de Beek leek te ontstaan, handelde Manchester United daadkrachtig. In amper 24 uur wist het een overeenkomst te bereiken met Ajax over de transfersom, naar verluidt een bedrag tussen de 40 en 45 miljoen euro, en kwamen The Red Devils ook tot een persoonlijk akkoord met de Oranje-international.

Nu alle handtekeningen op de juiste plaats staan, kan Van de Beek zich gaan voorbereiden op een stevige concurrentiestrijd op het middenveld van Manchester United. 


Het is nog niet precies duidelijk welke rol de middenvelder gaat vertolken. Bij Ajax zagen we hem de afgelopen seizoenen in een aanvallende rol, maar Van de Beek heeft ook genoeg als centrale (controlerende én box-to-box) middenvelder gespeeld. Zijn nieuwe trainer Ole Gunnar Solskjaer kan hem op al die posities inzetten. De Noorse manager heeft een voorkeur voor een 1-4-2-3-1-opstelling, waarbij er drie middenvelders in de as spelen. 

Aanvallende middenvelder 

Wanneer Van de Beek puur als aanvallende middenvelder gehaald is, dan kan hij zijn borst nat maken. De Portugees Bruno Fernandes werd in januari van dit jaar voor bijna zestig miljoen overgenomen van Sporting Portugal en is sinds dien dé nummer tien van Manchester United.

Als aanvallende middenvelder was Fernandes afgelopen voetbaljaar in de Premier League verantwoordelijk voor 2,1 beslissende passes per wedstrijd. Van de Beek scoorde in de Eredivisie een soortgelijk aantal (1,8), maar deed dat in een betrekkelijk minder sterke competitie dan de Premier League. Daarbij komt ook het aantal passes kijken: Van de Beek gaf gemiddeld minder passes (39,5) dan Fernandes (55,5) per wedstrijd.

Naast Fernandes heeft Manchester United nu nóg een speler erbij met een dosis voetbalintelligentie. Een punt waar Van de Beek écht aantoonbaar beter is dan zijn mogelijke concurrent, is het scorend vermogen. Fernandes en Van de Beek scoorden beiden acht keer in de competitie, Fernandes deed dat ‘slechts’ twee keer uit een open-spel-situatie. De rest van zijn doelpunten kwamen uit vrije trappen en strafschoppen.
 


Box-to-box-middenvelder 

Het zou daarom goed kunnen dat Van de Beek niet in plaats van, maar mét Fernandes gaat spelen. De speelstijlen van de Nederlander en Fernandes verschillend voor: de Oranje-international kan door zijn loopvermogen en doelgerichtheid een nieuw karakter geven aan het United-middenveld.

Wanneer Van de Beek als box-to-box-middenvelder wordt opgesteld, blijft Fernandes in zijn kracht als spelverdeler.

In tegenstelling tot Paul Pogba, Juan Mata en Fred heeft Fernandes nu wel een speler die ‘onder hem’ kan komen, de bal mee kan nemen en een doelpunt kan scoren / een steekpass kan geven.

Van de Beek dribbelde bij Ajax (1 per wedstrijd) minder dan Fred (1,4 per wedstrijd) en Pogba (1,7 per wedstrijd) deden, maar is vooral door zijn loopacties zónder bal van grote waarde. Daardoor komt hij gemakkelijker in scoringspositie én creëert hij ruimte in de as van de verdedigers waar vlugge buitenspelers zoals Marcus Rashford en Anthony Marial van kunnen profiteren. 

Controlerende middenvelder 

De laatste optie voor Van de Beek is als controlerende middenvelder. Als aanvallende middenvelder bij Ajax was hij al verantwoordelijk voor 0,7 onderscheppingen per wedstrijd, iets wat door het hoge drukzetten onder Ten Hag geen uitzondering hoeft te zijn. Wat wel opvallend is, is dat Pogba als centrale middenvelder bijna de helft minder intercepties had dan Van de Beek (0,4 per wedstrijd). De Braziliaan Fred maakte dat echter goed door de bal 1,3 keer per wedstrijd te onderscheppen. 


Wanneer Van de Beek, die in het verleden al aangaf het ook prima vond om als controleur te spelen, als meest defensief ingestelde middenvelder op het veld staat, zullen zijn aantal intercepties per wedstrijd waarschijnlijk ook stijgen. Grootste kanttekening daarbij is wel dat hij zijn grote voordeel op zijn nieuwe concurrentie (scorend vermogen) niet optimaal kan inzetten om het team te helpen. 

Doelpuntenmaker én verbindspeler 

In Engeland kijken de voetballiefhebbers inmiddels uit naar de eerste minuten van het Ajax-jeugdproduct. Britse media zien in Van de Beek een goede aanwinst voor United, maar niet metéén een speler die in de basis begint.

De schrijvende pers acht namelijk een middenveld waarin Pogba, Fernandes én Van de Beek te offensief. In Nederland hadden we een aantal jaar geleden dezelfde discussie met een middenveld waarop Wesley Sneijder én Rafael van der Vaart samen speelden bij het Nederlands elftal. 

Desalniettemin hoeft Van de Beek dus niet louter een doelpuntenmaker (aanvallende middenvelder) maar kan hij dus ook als verbindingsspeler (box-to-box-/controlerende middenvelder) ingezet worden. Manchester United krijgt wel credits voor deze transfer; meer concurrentie op het middenveld is altijd goed, weet ook Solskjaer. Dat er met Van de Beek een speler is binnengehaald wiens kwaliteiten nog niet op Old Trafford aanwezig waren, lijkt hij zich ook van bewust. 


Hoe Solskjaer zijn middenveld gaat invullen, moeten we nog even afwachten. Aan de andere kant neemt een ultra-offensief-middenveld ook een groot voordeel met zich mee, weet Van de Beek uit zijn laatste seizoenen met Ajax. Je kunt zo de tegenstander gemakkelijker onder druk zetten, ze tot een lange bal dwingen en zelf in offensieve positie blijven staan. Zo maak je optimaal gebruik van de spelmakerkwaliteiten van Fernandes, de loopacties en het scorend vermogen van Van de Beek en weet je dat een technische krachtpatser als Pogba het duel om de tweede bal gemakkelijk aan kan gaan. Met dat drietal in de as, heeft Manchester United weer een middenveld dat succesvol kan acteren in The Theatre of Dreams. 

Op welke positie gaat Van de Beek spelen?

  • Aanvallende middenvelder
  • Box-to-box-middenvelder
  • Controlerende middenvelder
  • Bank
327+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie