Philipp Max kan Angeliño en Willems doen vergeten

Foto: Philipp Max kan Angeliño en Willems doen vergeten

PSV heeft met de Duitser Philipp Max eindelijk haar gewenste linksback binnen. De Eindhovenaren zoeken na het vertrek van Ricardo Rodriguez naar een nieuwe aangever vanaf de linkerflank en hebben die in de speler van FC Augsburg gevonden. 

Dat Philipp Max bij PSV eindigt, is een klein wonder op zich. De Eindhovenaren waren niet de enige met belangstelling voor de 26-jarige linkervleugelverdediger. Vorig jaar meldde Borussia Dortmund zich nog, maar staakte de onderhandelingen nadat zij de vraagprijs van Augsburg (20 miljoen euro) hoorden. 

De afkoopsom ligt één seizoen later een stuk lager – Max had een transferverzoek ingediend en die werd ingewilligd – waardoor PSV kon toeslaan. De Eindhovenaren hadden met hun Duitse trainer Roger Schmidt een belangrijke troef in handen waardoor de assistkoning van FC Augsburg een contract gaat tekenen in Eindhoven. 


Stroeve start Phillipp Max 

Max maakte de afgelopen seizoenen indruk in het shirt van de Bundesliga-middenmoter. De blonde Duitser bloeide op bij Augsburg nadat zijn carrière een wat stroeve start kende. Als jeugdspeler stapte hij in 2007 over van 1860 München naar de grote broer Bayern. Het eerste elftal van Der Rekordmeister haalde hij echter nooit. Schalke 04 zag wel brood in de back en nam hem in 2012 transfervrij over van de competitiegenoot. 

Bij Schalke stapte Philipp in de voetsporen van vader Martin Max, die als aanvaller tussen 1995 en 1999 ook voor de club speelde en tegenwoordig spitsentrainer is in Gelsenkirchen. Voor zoonlief Philipp liep het avontuur bij Die Köningsblauen minder succesvol: na twee wedstrijden in het eerste elftal vertrok de linksback in 2014 naar 2. Bundesliga-club Karlsruhe. 

Sindsdien gaat het hard met Max. De linkervleugelverdediger laat zien dat zijn vaders voetbalgenen aan hem zijn doorgegeven: ondanks dat Max junior verdediger is, stoomde hij steeds vaker richting de vijandige achterlijn. Het levert de Duitser na één jaar een transfer op naar FC Augsburg, de ploeg waar hij de afgelopen drie jaar verder bouwde aan zijn carrière en de club die onlangs voor acht miljoen euro een akkoord sloot voor een overgang naar PSV. 

Europese top 

 

Dat PSV aan de haal gaat met deze linksback is bijzonder. Sinds het eerste seizoen van Max bij Augsburg, valt de linkspoot op door zijn loopvermogen en scherpe voorzet. De assistkoning is met menig topclub in verband gebracht. FC Barcelona, Chelsea, Manchester United: allemaal zouden zij op de tribune hebben gezeten om de verdediger nader te inspecteren. Het is echter nooit van een transfer gekomen, waar PSV nu dankbaar gebruik van maakt. Max wordt volgens het Eindhovens Dagblad voor acht miljoen euro overgenomen van de Bundesliga-club. 

Hoewel de vraagprijs van vorig seizoen nóg hoger was, lijkt dat nog steeds veel geld voor een speler van 26 – ter vergelijking: Nico Tagliafico werd op dezelfde leeftijd voor vier miljoen euro overgenomen door Ajax. De verwachting is dat Max zijn ontwikkeling van de afgelopen jaren doorzet in het Phillips Stadion en dat PSV in ieder geval niet zijn eindstation is. 


Koning van de assist 

Het gat dat Angeliño een jaar geleden achterliet, lijkt eindelijk opgevuld. Vorig seizoen kon de Eindhovense club dit nog opvullen met de Zwitser Ricardo Rodriguez, maar de linksback van AS Milan bleek te duur voor een definitieve overgang. In de voorbereiding sprak trainer Schmidt nog zijn vertrouwen uit in de omgeschoolde Mauro Júnior, maar de rol van de 21-jarige Braziliaan zal met oog op de komst van Max een stuk minder prominent zijn in het eerste elftal van PSV.

Dat Schmidt alsnog voor het aantrekken van een nieuwe linksback kiest, is niet verrassend wanneer je een speler met de kwaliteiten van Max kan aantrekken. De Duitser, die drie keer voor het Olympisch elftal uitkwam, is met zijn stijl een speler die in het rijtje Jetro Willems en Angeliño past. Max is geen speler die gemakkelijk een dribbel aangaat (0,5 per wedstrijd, 60% succesvol) maar heeft door zijn ijzeren longen wel de mogelijkheid om zoals Denzel Dumfries over de linkshalf heen te denderen en de bal te ontvangen. 


In zijn laatste seizoen bij Augsburg resulteerde dat in zes assists in 31 wedstrijden. Bij die Bundesliga-club was hij in 147 wedstrijden op het hoogste niveau in Duitsland totaal 26 keer de aangever bij een doelpunt. Wanneer Max in plaats van bij een grijze middenmoter in een dominerende ploeg speelt, zullen het aantal assists waarschijnlijk ook verder oplopen. 

Opvolger Angeliño 

Met het aantrekken van Philipp Max heeft PSV dus eindelijk de opvolger van Angeliño onder contract staan. Dat betekent nog niet dat de rol van Mauro Júnior bij de Eindhovenaren is uitgespeeld: de Braziliaan liet weten dat hij bereid is te vechten voor een plek en het de Duitser zo moeilijk mogelijk wil maken.

Dat kan de prestaties van Max alleen maar ten goede komen. Daarnaast levert een ander type speler zoals Mauro Júnior, die het vooral van zijn passing moet hebben, een extra keuzemogelijkheid op voor Schmidt. Het mag wel duidelijk zijn dat PSV geen miljoenen betaalt voor een speler die op de bank zit, dus een basisplaats zit er wel in voor de 26-jarige linksback.

Mocht Max zijn jeugdbelofte waar gaan maken, dan zal de penningmeester van PSV over een paar jaar ook blij zijn met de transfer. Eerst heeft Max in het Phillips Stadion nog een grote klus te volbrengen door een poging te wagen om Jetro Willems en Angeliño uit het Eindhovense geheugen te spelen. Dat is, afgaande op afgelopen seizoen, al een taak op zich.

Philipp Max gaat het net zo goed doen als Willems en Angeliño

  • Ja
  • Nee
  • Beter zelfs!
401+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie