Memphis Depay kan droomtransfer vergeten

Foto: Memphis Depay kan droomtransfer vergeten

Memphis Depay is uit op een vertrek bij Olympique Lyonnais. De 26-jarige aanvaller wil aankomend seizoen in de Champions League voetballen, het toernooi waar zijn club niet voor geplaatst is. Doordat ook zijn contract medio 2021 afloopt, lijkt een tussentijdsvertrek voor zowel Memphis als zijn club aantrekkelijk. Een overstap naar FC Barcelona wordt echter een lastig verhaal. 

Memphis Depay wist in de eerste wedstrijd in de Ligue 1 meteen de aandacht op zich te vestigen. De Nederlandse international scoorde een hattrick in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Djion. De 26-jarige aanvaller maakte na afloop gebruik van de extra aandacht voor zijn persoon om zijn droom kenbaar te maken: het spelen bij een grote club. 

Memphis Depay: Lyon ontgroeid? 

De kritieken op Depay’s spel waren na afloop van de wedstrijd tegen Djion, ondanks zijn doelpuntenregen, niet louter positief. Franse media tekenden op dat hij geprezen moest worden wegens zijn belangrijke aandeel in het resultaat, maar bekritiseerden hem op hetzelfde moment omdat Memphis te weinig in het veldspel betrokken was en veel balverlies leed. 

Memphis was zelf natuurlijk blij met zijn prestatie. Zijn aandeel in de overwinning was groots, maar de vraag blijft of hij zijn werkgever van de afgelopen jaren gaat helpen om volgend seizoen wel van Champions League-voetbal te verzekeren. “Natuurlijk is het moeilijk dat we geen Champions League spelen, maar we moeten er alles aan doen om daarin terug te keren. Ik kan niet in de toekomst kijken.” 


FC Barcelona 

In datzelfde interview gaf Memphis ook aan dat hij nog niet met Ronald Koeman, de nieuwbakken coach van FC Barcelona, had gesproken. Dat de spits naar een Europese topclub wil vertrekken, is inmiddels een publiek geheim. Deze zomer lijkt voor zowel Memphis als zijn club het perfecte moment om een dergelijke stap te maken: Lyon kan zo nog een transfersom ontvangen voor de aanvaller en Memphis heeft dan zijn gewenste transfer te pakken.

Lyon heeft echter geen intenties haar steraanvaller van de hand te doen en gaat hoog in de boom zitten. Memphis vertegenwoordigt een transferwaarde van zo’n veertig miljoen euro, de Franse topclub zou zo’n 45 miljoen euro verlangen om het nog één jaar doorlopende contract van de Nederlander te laten afkopen. Een dergelijk bedrag lijkt voor een club als FC Barcelona geen probleem, maar de tijden in Camp Nou zijn veranderd. 

Weinig geld 

De dagen dat Barça honderden miljoenen euro’s neertelde voor spelers zoals Antoine Griezmann en Philippe Coutinho lijken tot het verleden te behoren. De corona-crisis raakt de Catalaanse club hard: niet alleen lopen zij miljoenen mis doordat er geen publiek bij de wedstrijden mag zijn, daarnaast zijn ook de merchandising-kanalen van de topclub voor een groot deel opgedroogd omdat mensen een stuk minder geld uitgeven aan shirts, sjaals en andere FC Barcelona-artikelen. 

Het aankomende vertrek van Lionel Messi scheelt de club al 100 miljoen euro op jaarbasis. De leegloop van grootverdieners zoals Luis Suárez en Arturo Vidal zal nog meer geld besparen. Die inkomsten zullen daardoor niet meteen in de spelersgroep gestoken kunnen worden, maar moeten ervoor zorgen dat de club financieel het hoofd boven water kan houden. 

Antoine Griezmann 

De meest recente ‘honderd-miljoen-investeringen’ moeten waarschijnlijk nog (deels) afbetaald worden. Koeman zal daarom eerst kijken naar het verschil dat dit soort spelers kunnen maken. Over Antoine Griezmann was de Nederlandse trainer duidelijk: hij werd, net als Frenkie de Jong, verkeerd gebruikt door de vorige trainers van Barcelona


De Franse aanvaller speelde sinds zijn overgang van Atlético Madrid aan de buitenkant, terwijl hij bij zijn vorige club vooral vanuit het centrum opereerde. Aangezien Koeman in Memphis óók een spits ziet – daar stelde de oud-bondscoach hem immers op bij het Nederlands Elftal – lijkt de kans daarom klein dat de 26-jarige Nederlander óók als ‘nieuwe’ nummer negen wordt aangetrokken. Omdat Barça het zich nu niet meer kan permitteren om tientallen miljoenen aan een back-up te spenderen, lijkt het erop dat het een lastig verhaal wordt voor Memphis om als spits naar Catalonië te vertrekken. 

Philippe Coutinho en Ansu Fati 

Toegegeven: Memphis kan natuurlijk op meer posities uit de voeten. Als jonge PSV’er brak hij door als linksbuiten en op die positie wist hij daarna indruk te maken op het Wereldkampioenschap voetbal van 2014 (Brazilië). Bij FC Barcelona heeft Memphis echter de pech dat op die positie twee spelers rondlopen van wie er volgend seizoen meer verwacht wordt dan ooit.

De grootste verrassing is misschien wel Philippe Coutinho. De Braziliaan heeft sinds zijn transfer vanuit Liverpool eigenlijk geen indruk kunnen maken in het shirt van Barcelona, desalniettemin ziet Koeman volgend seizoen een belangrijke rol voor de kleine dribbelaar weggelegd. 

Dat de kleine aanvallende middenvelder tegen zijn broodheer tot twee keer toe scoorde in de Champions League-wedstrijd tussen Bayern München en FC Barcelona, liet zien dat Coutinho vanaf de linkerflank nog altijd gevaarlijk kan zijn.

Op linksbuiten is er, naast Coutinho, nóg een speler waar Barcelona veel van verwacht het aankomende seizoen. Vorig voetbaljaar liet Ansu Fati (17) al glimpen van zijn klasse zien en de verwachting is dat deze tiener speelminuten gaat krijgen om die stormachtige ontwikkeling ook in het seizoen 2020/2021 door te zetten. 


Opties overwegen

Niet alleen op financieel vlak, ook op basis van de huidige selectie van FC Barcelona lijkt een overgang naar Camp Nou erg lastig te worden voor Memphis. Barça is dit jaar een club die op de centen moet letten en dat werkt deze zomer in ieder geval in het nadeel van onze landgenoot. Memphis zal, helemaal gezien zijn status in Lyon, zijn opties opnieuw moeten overwegen. 

Of de 26-jarige aanvaller een overgang gaat eisen wanneer er een grote club zich meldt, moeten we nog afwachten. Dat Lyon hem, ondanks zijn aflopende contract, niet voor een habbekras wil laten gaan, is wel een signaal dat Memphis eindelijk de grote man is die hij zo graag bij Manchester United wilde zijn.

Barcelona kan beter een jaar wachten op Memphis Depay

  • Ja, ze kunnen hun geld nu beter besteden
  • Nee, Memphis is een noodzakelijke aankoop
871+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:30
17+
‘ManCity wil Premier League-ster als vervanger De Bruyne’
22:24
28+
Ajax ten koste van Feyenoord naar bekerfinale vrouwen
21:52
55+
Onbegrip na domme actie van Barça-sukkel: ‘Schaam je diep’
21:40
146+
NEC is klaar voor bekerfinale: ‘We gaan Nijmegen helemaal gek maken’
21:15
257+
‘Feyenoord-assistent Hulshoff verlaat Feyenoord voor hoofdtrainerschap’
20:40
61+
‘Sancho denkt aan United-terugkeer’
20:25
42+
Opstellingen Barcelona en PSG: Frenkie de Jong en ‘Judas’ in de basis
20:11
204+
Last van schouders: Vitesse mag seizoen afmaken
19:50
274+
‘Feyenoord bijna rond met KKD-smaakmaker, verlenging aanstaande’
19:30
264+
Bergwijn reageert op kwade Ajax-fans: ‘Ik ben blij dat…’
19:15
540+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
18:50
150+
Ajax-supporters roepen rvc in brief op om Kroes te behouden
18:30
0+
Volendam-aanvaller bedreigd en racistisch bejegend na tumultueus weekend
18:10
164+
‘Strik gaat om PSV’er bij vijftig of zestig miljoen’
17:50
240+
Gio vol lof over Ajax-kandidaat: “Hij maakt spelers beter”
17:31
168+
‘Barça veegt bod van 60 miljoen van tafel’
17:11
114+
Wereldsterren in actie bij Ajax Legends tegen BIF All Stars: wedstrijd met fraai doel
17:00
267+
Machtsstrijd in Amsterdam: hoe Ajax volledig stuurloos is
16:50
183+
‘Enorme domper voor Donyell Malen’
16:30
123+
Guardiola in zijn nopjes met ‘geweldig nieuws’ voor Real-clash
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie