EXCLUSIEF: “Koeman heeft niets te maken met vertrekwens Messi”

Foto: EXCLUSIEF: “Koeman heeft niets te maken met vertrekwens Messi”

De vertrekwens van Lionel Messi houdt heel de voetbalwereld in zijn greep. De 33-jarige Argentijnse aanvaller zou na een gesprek met de nieuwe trainer Ronald Koeman de deur van Camp Nou definitief achter zich willen sluiten. Volgens Toni Freire, voorzitter van FCB World Penyes, is de Nederlandse trainer daar allerminst schuldig aan. “We zouden Koeman dankbaar moeten zijn.” 

FC Barcelona dacht na de 2-8 nederlaag tegen FC Bayern München de grootste nederlaag van het seizoen al geleden te hebben. Een week later kwam er een nóg hardere klap voor de Catalanen: Lionel Messi diende een officieel transferverzoek in bij de club waar hij sinds zijn 13e voor speelt. “We hadden ons het einde van Messi’s carrière anders voorgesteld. Het is pijnlijk om op deze manier te eindigen”, zegt Toni Freire, de voorzitter van een wereldwijde vereniging van Barcelona-fanclubs (FCB World Penyes) tegen SoccerNews

Nieuwe sportieve uitdaging 

Dat Messi wil vertrekken bij de Spaanse topclub, heeft volgens Freire niets te maken met de aanwezigheid van Ronald Koeman. “Ik denk dat het besluit al eerder is genomen”, stelt hij. “De reden dat Messi weg wil, is omdat hij een sportieve uitdaging zoekt. Hij wil prijzen winnen en denkt dat dit bij Barcelona de komende twee jaar niet gaat lukken.”

Daaruit kun je opmaken dat de volgende bestemming van Messi een Europese club zou zijn. Een waar hij, volgens een clausule in zijn contract, vóór 10 mei transfervrij naar kon vertrekken. Omdat de 33-jarige buitenspeler zijn verzoek veel later indiende, is die clausule niet meer van toepassing. “Maar als Messi net zoals Xavi (Al-Sadd) of Andrés Iniesta (Vissel Kobe) naar het bestuur was gegaan om te vertellen dat hij naar een minder sterke competitie wilde vertrekken, dan had Barcelona hem gratis laten gaan.” 


Ronald Koeman 

Wanneer Messi die intenties had, dan had het management van de Argentijn de situatie dus anders aangepakt. Dat er voor deze manier – een fax met daarin het verzoek om hem te laten gaan – gegaan is, heeft volgens Freire ook een reden. “Ik denk dat hij al gesproken heeft met een andere club. Zulke extreme stappen neem je niet zonder dat je zekerheid hebt.” 

Om die reden zullen de fans het Ronald Koeman ook niet kwalijk nemen dat Messi op weg naar de uitgang is bij de club. Al dagen circuleerden er berichten dat gesprekken met de Nederlandse coach Messi’s vertrekwens verder vormgaf. Freire ziet dat anders: “Koeman wordt trainer van Barcelona in een heel moeilijke periode. Hij moet de selectie al verjongen en dan valt de grote ster ook nog weg. TinTin Koeman is in Barcelona nog altijd de man die ons de eerste Europa Cup bezorgde. Ik denk daarom ook niet dat de mensen in Barcelona hem iets kwalijk nemen; we mogen hem eerder dankbaar zijn. Koeman laat het Nederlands Elftal achter zich om ons uit een dal te helpen.” 

Frenkie de Jong 

Dat er na bijna 20 jaar een einde komt aan het huwelijk tussen Messi en Barcelona, neemt ook weer nieuwe kansen met zich mee. “Natuurlijk is het spijtig, maar het is niet de eerste keer dat dit gebeurt”, zegt Freire. “Diego Maradonna vertrok naar Napoli, Ronaldinho ging weg, Deco hetzelfde verhaal. Er staan altijd weer nieuwe jongens op.”

Eén van die spelers zou Frenkie de Jong kunnen zijn. Freire: “Koeman moet een heel nieuw systeem bouwen nu Messi wegvalt. De verwachtingen rondom Frenkie zijn altijd al hoog geweest. Dat hij nu onder Koeman ook meer in het centrum gaat spelen in plaats van Sergio Busquets, geeft hem ook meer kans om zich te laten zien. Hoe gek het ook klinkt: Frenkie is wel één van de spelers die kan ‘profiteren’ van het vertrek van Messi.”


Impact 

Desalniettemin hakt het aankomende vertrek van Messi er flink in bij Barça. “Dat hij juist nú wil vertrekken, is niet alleen vanuit sportief oogpunt vervelend, maar ook vanuit het financiële aspect. Messi kost Barcelona zo’n honderd miljoen euro per jaar aan salaris, maar daar tegenover staan wel sponsorovereenkomsten die zijn gesloten omdát Messi bij Barcelona speelt. Veel van die contracten lopen nu ten einde en het is nog maar de vraag of die sponsoren willen verlengen als Messi hier niet meer speelt.” 

Daarnaast is Freire ervan overtuigd dat Messi zijn Barcelona gaat missen, mocht hij overstappen naar bijvoorbeeld Manchester City. “In Spanje hebben ze een gezegde: ‘de club maakt de speler’. Dat gaat voor mijn gevoel zeker op voor Messi. Barcelona heeft hem de medespelers gegeven die hem konden laten uitgroeien tot de beste voetballer van de wereld. Hij heeft hier alle prijzen gepakt die je maar kunt winnen, maar wil nu vertrekken naar clubs die de Champions League de afgelopen 15 jaar niet wonnen. Ik denk dat Messi net zoals Neymar Barcelona vreselijk gaat missen. Maar hij gaat het wel maken, waar hij ook speelt.” 

De 33-jarige Argentijn mag dan geen vertrouwen meer hebben in Barcelona, dat geldt niet voor Freire. “De club staat boven alles”, zegt hij tot slot. “Natuurlijk is het pijnlijk dat we Messi op zo’n manier kwijt raken, hij had onze Francesco Totti kunnen worden, maar niemand is groter dan de club. Barcelona komt er echt wel weer bovenop, met of zonder Messi.”

Als Koeman niet was gekomen, was Messi gebleven…

  • Eens
  • Oneens
1876+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:20
2+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
2+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
25+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
25+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
22+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
126+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
25+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
75+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1401+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1163+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
112+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
866+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1756+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
726+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
648+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
645+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
388+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
107+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
161+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
62+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie