Stengs en Boadu krijgen AZ niet uit zomerslaap

Foto: Stengs en Boadu krijgen AZ niet uit zomerslaap

Calvin Stengs en Myron Boadu hadden voor de verandering eens géén hoofdrol in een overwinning van AZ. De Alkmaarders, die met een Champions League-voorronde hun eerste officiële wedstrijd in bijna een halfjaar speelden, waren tot de 1-0 van Viktoria Plzen nog in een zomerslaap. De sterren van vorig jaar konden daar ook na de openingstreffer weinig aan veranderen. 

Het stormde in Alkmaar, maar op het veld leek AZ de wind niet echt mee te hebben. De nummer twee van het vorige Eredivisie-seizoen kreeg in de voorbereiding op het Champions League-duel met Viktoria Plzen de aanvalsmachine met drie goals in zes wedstrijden maar lastig op gang.

Ook in het duel met CL-voorrondeduel met Plzen, waar oud-RKC’er Jean-David Beauguel in de basis stond, ging het offensieve spel moeizaam. Dat had volgens trainer Arne Slot met de instelling van de tegenstander te maken. Tevreden over het voetbal dat zijn ploeg liet zien, kon hij echter ook niet zijn. 

Zomerslaap 

Wellicht dat ook de zomersoap van het Nederlandse voetbal een invloed had op het spel van AZ. Als het aan de Alkmaarders had gelegen, hoefden zij niet eens te spelen in de voorronde van de Champions League. Een verzoek om directe plaatsing voor het Miljardenbal – AZ vond dat het op basis van onderling resultaat een ticket voor de groepsfase verdiende in plaats van Ajax – werd door zowel de KNVB als de UEFA naar de prullenbak verwezen. 

Daarom stond AZ op een winderige woensdagmiddag tegenover het Tsjechische Viktoria Plzen om een plek in de Derde Kwalificatieronde af te dwingen. Alle ogen waren voornamelijk gericht op Calvin Stengs, die net op tijd herstelde van een blessure, en spits Myron Boadu. De smaakmakers van vorig seizoen kwamen echter geen enkel moment écht in het spel voor: Stengs leed een aantal keer onnodig balverlies en Boadu oogde alles behalve wedstrijdfit. 


De sterren van AZ kregen hun team dus niet uit de zomerslaap van vijf maanden. Toegegeven: Victoria Plzen deed er ook alles aan om de wekker van de Alkmaarders te snoozen. Toch was het opmerkelijk om te zien hoe de makkelijk voetballende ploeg van vorig jaar nu steevast voor een lange bal op de niet-kopsterke Boadu koos. 

Dicht gebouwd centrum 

In eerste instantie denk je: die Tsjechen hebben hun huiswerk goed gedaan. Het centrale middenveld was met drie spelers van Viktoria Plzen vakkundig dicht gebouwd. Daardoor konden de buitenspelers van AZ moeilijk zwerven door het centrum. Wat ook niet meehielp voor AZ was dat Dani de Wit en Frederik Midtsjö elke keer dezelfde kant opliepen als Ron Vlaar, die werd vrijgelaten in de opbouw, de bal kwijt moest. 

Het centrale middenveld van AZ koos er steevast voor om de diepte op te zoeken in plaats van kort aan te bieden. Op die manier dwong niet alleen de tegenstander, maar ook AZ zichzelf tot het spelen van kick and rush-voetbal. De enkele keer dat Midtsjö zichzelf kort aanbood bij de centrale verdediger en het spel via de vleugel voortzette, vloeide het aanvalsspel van de Alkmaarders een stuk beter. 


Wakkergeschud 

Het was uiteindelijk één van de spelers van Viktoria Plzen die de Alkmaarders uit hun zomerslaap schudde. Met een droge knal schoot Dirk Limberský de bal achter AZ-keeper Marco Bizot, die – geheel volgens Alkmaars traditie deze wedstrijd – te laat naar de grond ging. Die plotselinge treffer was het startschot voor een slotoffensief vanuit Alkmaarse kant. 

Dat ging alsnog met de lange bal naar voren. In tegenstelling tot de eerste helft, bleek Slot een troef achter de hand te hebben: de 1 meter 90 lange Ferdy Druijf. De rossige spits zorgde met een slimmigheidje voor een strafschop in de laatste minuut, waardoor AZ door het oog van de naald kroop en alsnog een verlenging uit het vuur wist te slepen. 

Vervanger Stengs scoort twee keer 

De boomlange aanvaller was in de verlenging een welkome bliksemafleider voor de andere aanvallers van AZ. Doordat Druijf achter de spitsen ging spelen en AZ ballen naar voren roste, kwam er meer ruimte in het hart van de Tsjechische defensie. Van die ruimte kon de IJslander Albert tot twee keer toe profiteren. 


De buitenspeler, die Stengs na een uur speler verving, maakte de 2-1 en de 3-1. Vooral de opluchting na de laatste treffer van de IJslander was veelzeggend. Slot en zijn technische staf juichten alsof ze de Champions League hadden gewonnen. 

Zo ver is het echter nog niet. In de volgende kwalificatieronde wacht Dynamo Kiev (Oekraïne), Benfica (Portugal) of KRC Genk (België). Daarom is het maar goed dat na deze wake-up-call nog drie weken te trainen zijn voordat deze wedstrijd medio september gespeeld wordt. Hoe dan ook: AZ zal na Viktoria Plzen wakker zijn geschud uit hun zomerslaap. Stengs en Boadu hopelijk dan ook.

Wat is de beste tegenstander voor AZ in de volgende ronde?

  • Dynamo Kiev
  • Benfica
  • KRC Genk
465+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:17
1+
‘Lamine Yamal op de radar van PSG’
08:00
2+
‘Ex-Ajacied schiet Juventus naar finale’
07:47
10+
Pochettino: ‘Chelsea verdient geen Europees voetbal’
07:33
4+
‘Olivier Giroud op weg naar Amerika’
23:41
40+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
56+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
17+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
123+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
85+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
201+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
318+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
977+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
316+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
65+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
109+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
118+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
381+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
228+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
158+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
219+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie