‘Daley Blind lijkt hartstilstand te hebben gehad tijdens Ajax – Hertha BSC’

Foto: ‘Daley Blind lijkt hartstilstand te hebben gehad tijdens Ajax – Hertha BSC’

Gisteren gingen alle alarmbellen af toen Daley Blind in de 78e minuut naar de grond ging in het oefenduel tussen Ajax en Hertha BSC, terwijl er niemand in de buurt van de verdediger was. Zijn ICD-kastje, een inwendige defibrillator die zijn hartritme bij stoornissen moet herstellen, ging op dat moment af. Volgens sportcardioloog dr. Peter Peytchev duidde het op een (dreigende) hartstilstand van de Ajacied.

Peytchev weet dat het ICD-kastje een schok aflevert als het hart stilstaat om het hartritme te herstellen. Het heeft er volgens de sportcardioloog, die in België verantwoordelijk is voor de cardiale begeleiding van verschillende sportclubs, alle schijn van dat Blind een hartstilstand had. “Daar lijkt het wel op. Het toestel levert namelijk een schok af bij een hartstilstand of een dreigende hartstilstand. Dit toestel weet precies op welk ogenblik het ertussen moet komen. Als dit geen hartstilstand was, dan had het waarschijnlijk geleid tot een hartstilstand. Het herkent namelijk de stoornis die vooraf gaat aan een hartstilstand”, zegt de dokter in het Algemeen Dagblad.

“Ik zeg waarschijnlijk omdat een ICD-kastje ook wel eens foutief afgaat. Ik las dat er nu een gil aan vooraf ging. Een gil betekent dat hij zich onwel voelt en vermoedelijk een ritmestoornis heeft. Hierdoor had dit voor mij veel weg van een terechte ICD-schok”, vervolgt Peytchev. Hij kan en wil het perspectief van Blind niet inschatten, omdat hij niet veel kennis heeft van dit specifieke dossier. “Wat er na het afgaan van een ICD-kastje gebeurt, is dat nagegaan wordt waarom dat is gebeurd. Is er misschien iets veranderd aan zijn hartprobleem? De toestand kan achteruit gegaan zijn. Het kan ook goed zijn dat daar niks uitkomt. Dan krijg je de status quo van voorheen en dan kan hem geadviseerd worden verder te voetballen 

“Blijkt de onderliggende hartconditie achteruit gegaan te zijn, dan wordt een speler wel eens gezegd: ‘beter, stopt u.’ Dat hangt allemaal af van de gradatie van de aandoening en de ernstigheid daarvan”, aldus Peytchev, die stelt dat topsport en een ICD-kastje samen kunnen gaan. “Hoewel tien tot vijftien jaar geleden stellig ‘nee’ werd gezegd over het dragen van een ICD in top- of competitiesport. Tegenwoordig wordt het per geval bekeken. Er zijn ook gevallen waarbij het goed blijft gaan. Het zijn er niet superveel, maar ze zijn er zeker.”

Maak jij je zorgen?

  • Zeker weten
  • Dat (nog) niet echt
1237+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:25
19+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
8+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
23:44
198+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
88+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
58+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
35+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
413+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
157+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
42+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
221+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
81+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
118+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
588+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
266+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
329+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
1353+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
190+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8646+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
2050+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3417+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie