AZ bereikt na verlenging derde voorronde Champions League

AZ heeft de volgende ronde van de Champions League bereikt. De Alkmaarders wonnen in de tweede ronde van het Miljardenbal met 3-1 van Viktoria Plzen.

De Nederlanders begonnen met veel balbezit aan de openingsfase, al leidde dit nog niet tot grote kansen. Aan de andere kant kwam Viktoria er wél een keer gevaarlijk uit, maar Ron Vlaar stond goed in de weg. AZ kreeg in de loop van de eerste helft duidelijk steeds meer problemen met het drukzetten van Viktoria, waarmee de opbouw van de Alkmaarders niet lekker liep. Bovendien gingen onder meer Calvin Stengs en Myron Boadu steeds slordig spelen, wat voor onrust in het elftal zorgde.

Vlak voor rust leek AZ dan toch op een 1-0 voorsprong te komen. Jordy Clasie zag zijn teamgenoot Dani de Wit slim diep gaan, waarna de middenvelder besloot om een steekpass te geven. De Wit ging vervolgens alleen op de keeper af, maar kreeg het niet voor elkaar om de openingstreffer te maken. Daarnaast werd hij teruggefloten voor buitenspel, waardoor de treffer sowieso niet was doorgegaan.

Aan het begin van de tweede helft kreeg De Wit opnieuw een grote mogelijkheid, maar wederom slaagde hij er niet in om het doelpunt te maken. Deze keer was het doelman Ales Hruska die in de weg lag. Ook Stengs kreeg kort daarna een grote kans, maar de bal werd geblokt. De voorhoede van AZ begon steeds beter te draaien en kansen te creëren, maar steeds slaagde het er niet in om te scoren.

Hoewel het wachten was op de Alkmaarse treffer, was het Viktoria dat een kwartier voor tijd scoorde. Een lange trap werd teruggelegd op David Limbersky. De linksback nam de bal in een keer op zijn slof en zag zijn schot richting de verre hoek draaien: 0-1. AZ probeerde in de eindfase nog alles om te scoren, en dat lukte met een strafschop. Koopmeiners ging achter de bal staan en schoot hard in de linkerhoek raak, waardoor beide ploegen gingen verlengen.

Ook in de verlenging waren de Nederlanders de bovenliggende partij. De voorsprong voor AZ kwam dan ook niet bepaald uit de lucht vallen. In de achtste minuut van de verlenging kreeg Albert Gudmundsson de bal voor zijn voeten en hij haalde verwoestend uit. De keeper van Viktoria was kansloos, waardoor AZ op voorsprong stond. Via Gudmundsson kwam de club uiteindelijk ook nog op 3-1.

Scoreverloop: 0-1 (78′) D. Limbersky; 1-1 (90+5′) T. Koopmeiners; 2-1 (98′.) A. Gudmundsson; 3-1 (118′) A. Gudmundsson