Feyenoords nieuwe koningskoppel staat op de flank

Foto: Feyenoords nieuwe koningskoppel staat op de flank

Steven Berghuis maakte zijn rentree bij Feyenoord na een longinfectie. De terugkeer van de vleugelspeler werd met gejuich ontvangen in Rotterdam. Vorig jaar was Berghuis met onder andere zestien doelpunten van groot belang voor Feyenoord. Dit jaar hebben de Rotterdammers in Bryan Linssen eenzelfde troef op de andere flank rondlopen.

Steven Berghuis mocht in de tweede wedstrijd van het vriendschappelijke toernooi om de Cup of Traditions weer speelminuten maken in het eerste van Feyenoord. De linksbenige rechtsbuiten, die net als Luciano Narsingh terugkwam van een blessure, stond een tijd lang buitenspel.

Afgelopen voetbaljaargang bleek Berghuis van onschatbare waarde voor de Rotterdammers met zestien doelpunten en zeven assists. Aankomend voetbaljaar kan Berghuis rekenen op steun van de andere flank: nieuwkomer Bryan Linssen, die transfervrij overkwam van Vitesse, weet ook hoe het is om een doelpunt te scoren.

Bryan Linssen 

Wat Berghuis voor Feyenoord betekende in het vorige voetbaljaar, was Bryan Linssen voor zijn club Vitesse. De 29-jarige linksbuiten maakte in 28 wedstrijden veertien doelpunten voor de Arnhemmers en gaf daarnaast zeven keer een assist.

De goedlachse Limburger wilde het uitstekende seizoen bij Vitesse gebruiken om een toptransfer af te dwingen; door zijn aflopende verbintenis kon hij gaan en staan waar hij wilde. Linssen gokte op een transfer naar het buitenland, wimpelde daarom in eerste instantie een contractaanbod van Feyenoord af, maar koos uiteindelijk toch voor een dienstverband in Rotterdam-Zuid. 

Na een ongelukkige start in de oefenduels liet Linssen vooral tegen Duisburg (3-1 winst Feyenoord) zien wat hij in huis heeft. De linkerflankspeler had een aandeel in de 3-0, waar hij Narsingh wegstuurde met een prachtige hakbal. Een doelpunt scoren, lukte Linssen echter nog niet in het shirt van de Rotterdammers. 


Zelfde smaken op beide flanken 

Toch lijkt Feyenoord goede zaken te hebben gedaan met het aantrekken van Linssen. Zo kunnen de Rotterdammers minder afhankelijk worden van de oplevingen van aanvoerder Berghuis, er staat immers een soortgelijke speler op de andere flank.

Zowel Berghuis (26% van de schoten in scoringspositie) als Linssen (20% van de schoten in scoringspositie) weten hoe je vanuit de zestien een doelpunt moet maken en trekken, wanneer de bal op de andere vleugel is, ook het 5-metergebied in als die mogelijkheid zich voortdoet. Berghuis (25% van de pogingen in scoringspositie) blijkt daar wel wat effectiever te zijn dan de nieuwe linksbuiten van Feyenoord (20% van de pogingen in scoringspositie).

Niet alleen in het strafschopgebied, ook met de schoten daarbuiten scoren Berghuis (5%) en Linssen (4%) bijna net zo vaak raak met hun schoten. Enige grote verschil daarin: Berghuis probeerde het 56 keer, Linssen had 27 pogingen. 

Berghuis betere passer 

Toch kun je niet stellen dat Berghuis en Linssen van hetzelfde niveau zijn. De aanvoerder van de Rotterdammers is naast doelpunten ook erg belangrijk in de passing. Vorig seizoen gaf Berghuis in totaal 81 (!) beslissende passes in 30 wedstrijden voor Feyenoord (4% van zijn totale passes) – daar komen de zeven assists dan nog bij. Tel daarnaast ook nog zijn doelpunten op en je krijgt een aardig beeld hoe beslissend Berghuis is voor Feyenoord. 


Dat Berghuis ten opzichte van Linssen meer passes gaf, en dus ook meer beslissend was met die passing, ligt ook voor een deel aan de medespelers: bij Feyenoord lopen betere voetballers rond dan bij Vitesse, waardoor het ook logisch is dat je teamgenoten eerder gevaarlijk zijn na een pass. Aan de andere kant spelen tegenstanders tegen Feyenoord vaak defensiever dan tegen Vitesse, waardoor de ruimtes kleiner zijn en het dus ook een stuk moeilijker is om deze passes te geven.

Linssen maakt Berghuis beslissender 

Dat Linssen vooral goed is vóór de goal, kan echter een groot voordeel betekenen voor Berghuis. De rechtsbuiten trekt vaak naar binnen om de bal zo voor zijn sterke linkerpoot te krijgen. Vorig seizoen schoot hij dus 56 keer van buiten het strafschopgebied, waaruit hij ‘slechts’ vijf doelpunten maakte.

Dat Berghuis zo vaak van afstand schoot, kan twee redenen hebben. De rechtsbuiten is niet echt een teamplayer en gaat graag voor eigen succes of hij heeft simpelweg de afspeelmogelijkheden niet en probeert het dan maar. 

Aangezien de linkspoot gemiddeld meer dan twee beslissende passes per wedstrijd geeft, bewijst Berghuis géén egoïstische speler te zijn.

Dan kun je aannemen dat er (te) weinig afspeelmogelijkheden waren voor het doel. Spits Nicolai Jörgensen had te maken met blessures en een vormcrisis, de jonge Róbert Bosenik scoorde wel, maar speelde niet heel veel, Narsingh scoorde maar twee doelpunten uit vijftien wedstrijden en de jonge Colombiaan Luis Sinisterra begon hoopvol, maar kreeg te maken met een vervelende knieblessure. 


Koningskoppel op de flanken 

Het is daarom voor Berghuis, en dus voor Feyenoord, van groot belang dat hij samenspeelt met een speler zoals Linssen. Het feit dát Berghuis vorig seizoen 56 keer van buiten het strafschopgebied kon schieten, betekent dat de aanvoerder van de Rotterdammers zich vaak genoeg in een gevaarlijke positie weet te voetballen.

Met Linssen heeft Feyenoord nu een speler die zijn weg weet te vinden naar scoringsposities binnen de zestien meter, getuigen zijn doelpunten van vorig seizoen in het shirt van Vitesse. 

Daardoor kan Berghuis zijn actie maken, naar binnen trekken en hoeft hij nu niet per sé zo veel op doel te schieten: een pass op Linssen, die dichter bij de goal staat dan Berghuis op dat moment, is dan veel gevaarlijker. Maar ook als Berghuis ervoor kiest om te schieten, heb je met Linssen altijd een mannetje in de zestien meter staan die voor de rebound kan gaan.

Omdat Linssen aan de linkerkant over dezelfde kwaliteiten beschikt als Berghuis aan de rechterkant, kan dit een wisselwerking veroorzaken waar Feyenoord veel plezier van gaat beleven. Tel je daar de mogelijke opleving van Nicolai Jörgensen én de stormachtige ontwikkeling(en) van middenvelder Orkun Kökcü en spits Róbert Bozenik bij op, dan krijg je een doelpuntenproductie die lastig te overtreffen valt voor Ajax, AZ en PSV.

Waar gaat Feyenoord dit seizoen voor strijden?

  • Kampioenschap
  • Champions League-voetbal
  • Europa League-voetbal
  • Play-offs voor Europa
1301+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
17+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
22+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
9+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
76+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
52+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
131+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
224+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
739+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
260+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
56+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
95+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
115+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
256+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
209+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
139+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
215+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
245+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
470+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
32+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
24+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie