Nieuwe rol voor Arjen Robben bij FC Groningen

Foto: Nieuwe rol voor Arjen Robben bij FC Groningen

Het Nederlandse voetbal juichte op het moment dat Arjen Robben zijn rentree bij FC Groningen aankondigde. Wat begon als ‘een poging tot terugkeren’ lijkt na hoopvolle woorden van Groningen-trainer Danny Buijs een comeback te worden. De vraag blijft: in welke rol kan de oude vedette het beste gaan spelen? 

Het hoge woord is eruit: FC Groningen-trainer Danny Buijs gaf in gesprek met FC Groningen TV aan dat Arjen Robben klaar is om in actie te komen. “Mijn verwachting is dat hij vrijdag zijn eerste minuten gaat maken”, vertelde Buijs. “Hij heeft de laatste dagen grote delen of volledige trainingen meegedaan. Het gaat voorspoedig, maar we kijken hoe zijn lichaam reageert na de afsluitende training.” 

Arjen Robben bij FC Groningen

Twee maanden geleden (27 juni 2020) keerde Robben na een pauze van één jaar terug als profvoetballer. Zijn rentree bij zijn jeugdliefde maakte ook buiten de Euroborg de nodige tongen los. Destijds benadrukte Robben nog dat het om het werken aan een comeback ging, maar nu lijkt er niets in de weg te staan voor de eerste wedstrijdminuten.

Dat laatste is al een prestatie op zich: in zijn laatste seizoen als speler van Bayern München miste Robben een groot deel van het seizoen door verschillende blessures. Na een pauze van een jaar – waar de dribbelaar wel ‘gewoon’ bleef doorsporten – lijkt hij dus weer fit genoeg om van start te kunnen gaan. 


Hangende rechtsbuiten

De vraag is alleen nog welke rol Robben gaat vervullen in het Groningse team. De meest voor de hand liggende optie is de rechtsbuitenpositie in een 1-4-2-3-1-opstelling. Elke Nederlandse voetbalfan wil de pingelkoning van buiten naar binnen zien dribbelen, dat hij zijn tegenstanders passeert alsof zij er niet staan, om vervolgens de bal in de lange hoek te krullen. De vraag is vooral of Robbens fysieke gestel zo’n zware belasting nog aankan. 

In zijn laatste vier seizoenen als speler van Bayern München werd langzaam duidelijk dat het lichaam van Robben de acties in zijn hoofd niet meer kon maken. Door de jaren heen maakte hij minder dribbels per wedstrijd en namen ook zijn beslissende passes af. Op die manier werd zijn aandeel in de doelpuntenproductie van Der Rekordmeister steeds kleiner. Dat kwam niet doordat Robben plots zijn fijne traptechniek verloor, maar meer omdat hij steeds moeilijker in positie kwam om de bal tegen het net te kunnen jagen. 

De Eredivisie is voetballend van een lager niveau dan de Bundesliga, maar dan nog zal Robben – ervan uitgaande dat hij dubbele dekking krijgt – veel moeite moeten doen om in een gevaarlijke positie te komen voor het doel van de tegenstander. 


Aanvallende middenvelder 

We kennen Robben vooral als buitenspeler, maar bij Bayern München stond hij wel eens op een andere positie dan op de flanken. Zo speelde de 96-voudig international tussen 2013 en 2016 sporadisch als aanvallende middenvelder. Dat legde Robben en Bayern geen windeieren: de Nederlander maakte in de acht duels die hij op die positie speelde vijf doelpunten. Eén daarvan was in de verlenging van de DFB-Pokal-finale van 2014 tegen Borussia Dortmund (2-0).

Danny Buijs filosofeerde ook al hardop over Robben als zijn nummer tien. Voor Robben kan een positie in de as van het veld een voordeel opleveren: dan hoeft hij niet achter een opkomende back te rennen en krijgt hij in de omschakeling de bal vaak in een positie waar hij met één passeeractie gevaar kan stichten.

In zijn tijd bij Bayern München zorgde Robben namelijk niet alleen voor succesvolle dribbels, doelpunten en assists: hij was ook een speler die een beslissende pass kon geven. Bijkomende voordelen zijn dat je vanuit een centrale rol veel gemakkelijker gevaarlijke passes kan geven dan vanaf de flank; je hebt immers meer voorwaartse afspeelmogelijkheden. Dat geldt ook voor de schietkansen. 


Tweede spits 

Ten slotte kan Robben ook nog als tweede spits spelen in het 1-4-4-2-systeem dat Buijs soms hanteert. Wanneer er met deze opstelling gespeeld wordt, lijkt een flankenpositie voor Robben uitgesloten. De rechter- en linkermiddenvelder zijn daarin ware kilometervreters en dat lijkt een gepasseerd station voor de 36-jarige voetballende legende. Omdat een centrale rol op het middenveld niet in Robbens speelstijl past, kan Buijs teren op de Robben-variant die Louis van Gaal bedacht bij het WK 2014 in Brazilië.

Tijdens dat eindtoernooi speelde Robben samen met Robin van Persie in een aanval. Van Persie was destijds het eerste aanspeelpunt in de voorste linie van Oranje, Robben speelde daar in een vrije rol omheen. Daardoor kreeg de dribbelkoning de mogelijkheid om ‘onder’ de spits te komen, maar ook diep te gaan op het moment dat er ruimte achter de verdediger lag. Dat zou voor FC Groningen, in (uit)wedstrijden waar de tegenstander hoog druk zet, ook een optie kunnen zijn om de kwaliteiten van Robben te benutten.

Waar kan Robben het beste spelen bij FC Groningen?

  • Hangende rechtsbuiten
  • Aanvallende middenvelder
  • Tweede spits
561+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:00
2+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
52+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1289+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
262+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
457+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
274+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
73+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
73+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
90+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
31+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
121+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
66+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
28+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
91+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
407+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
103+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
53+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
136+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
441+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
54+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie