Luis Suárez maakt droomaanval Ajax compleet

Foto: Luis Suárez maakt droomaanval Ajax compleet

Luis Suárez houdt de Nederlandse gemoederen weer zoals vanouds bezig. De oud-Ajacied is één van de spelers die na het Champions League-debacle mag vertrekken van de clubleiding en de gesprekken over een terugkeer naar de Johan Cruijff Arena zouden al opgestart zijn. Het moet resulteren in het laatste stukje van de droomaanval van Ajax. 

Een paar dagen geleden druppelden de eerste berichten binnen over een mogelijke terugkeer van Luis Suárez naar Ajax. Waar er eerst een Uruguayaanse journalist repte over de interesse van de Amsterdammers, bevestigden Spaanse bronnen een dag later het gelijk van die reporter. Nadat ook De Telegraaf het nieuws bracht, bijten de Ajax-fans zich vast aan de hoop dat de 34-jarige aanvaller daadwerkelijk naar Amsterdam komt. 

Niet alleen de Ajax-supporters, ook Luis Suárez zelf fantaseerde als Barcelona-speler hardop over een terugkeer op het oude nest. “Iedereen weet dat ik ontzettend dankbaar ben dat ik hier ooit heb mogen voetballen”, vertelde hij eerder over zijn tijd in Amsterdam. “De mensen zijn hier ontzettend aardig voor me geweest. Ik zal de mogelijkheid aangrijpen om ooit terug te komen als die zich echt voordoet.” 

Luis Suárez: wereldster met Ajax ambities 

Luis Suárez kende zijn grote internationale doorbraak bij Ajax. Nadat de Amsterdammers zich voor acht miljoen euro wisten te verzekeren van de diensten van de Uruguayaan, begon El Pistolero aan een indrukwekkende schuttersronde over de Nederlandse velden. In 159 officiële wedstrijden voor de Amsterdammers maakte hij 111 doelpunten en verzorgde hij daarnaast 68 assists. 

Het werd een kwestie van tijd voordat Suárez zijn kunsten mocht vertonen in een grote voetbalcompetitie. Uiteindelijk telde Liverpool ruim 26,5 miljoen euro neer om Suárez naar de Merseyside te halen. Destijds sprak de Uruguayaan al de wens uit om ooit terug te keren naar Ajax, maar niet voordat hij een tussenstop had gemaakt bij de club van zijn dromen: FC Barcelona. 

De Catalanen betaalden ruim 80 miljoen euro om Suárez in 2014 over te nemen van Liverpool. In Spanje bevestigde de Uruguayaan zijn sterrenstatus met imposante cijfers: in 238 wedstrijden voor de club maakte hij 198 doelpunten en verzorgde hij 109 assists. 

Droomaanval Ajax

Toch lijken die statistieken van vroeger nu niets meer uit te maken. De toekomst van de 33-jarige aanvaller ligt naar alle waarschijnlijkheid buiten Barcelona, zo werd duidelijk na de dramatische uitschakeling in de Champions League. Voor Suárez betekent dat een breuk met zijn droomclub, zijn maatje Lionel Messi, maar ook een mogelijke bestemming waar hij nog altijd als een held wordt gezien én een plek waar al jaren een échte topspits ontbreekt. 

Klaas-Jan Huntelaar is op dit moment de enige spits met ervaring in Amsterdam, maar het is niet te verwachten dat de 37-jarige Nederlander ook daadwerkelijk basisspeler wordt. Ten minste: wanneer Ajax-trainer Erik ten Hag dat zou zien, dan had hij Dusan Tadic vorig seizoen niet in de spits hoeven te posteren. Hoewel de komst van Suárez een droomaanval kan verwezenlijken, neemt zijn komst ook een overschot aan aanvallers met zich mee. 

Dusan Tadic kan op elke positie uit de voeten, Quincy Promes toont in de voorbereiding aan dat hij naast de flanken ook als aanvallende middenvelder kan spelen, maar daardoor wordt het op de vleugels van Ajax dringen geblazen. Dat is goed voor de concurrentie, maar jonge spelers hebben ook speeltijd nodig om zich te kunnen ontwikkelen. 


Hoe dan ook: een aanval met Tadic/Promes op links, Suáez/Tadic/Huntelaar in de punt van de aanval, Antony/Neres op rechts en daarachter Tadic/Van de Beek/Promes is er een om van te dromen. Daarnaast kan hij ook achter de spitsen spelen. Het gros van zijn Ajax-treffers maakte de Uruguayaan in een vrije rol vlak achter de spitsen. Gedurende de eerste jaren speelde de Uruguayaan rondom centrumspits Klaas Jan Huntelaar, later volbracht hij exact dezelfde taak rondom Marko Pantelić en Mounir El Hamdaoui. 

Haken en ogen

Toch kan het zomaar zijn dat, wanneer de Ajax-fans hun ogen openen, de wereld er nog niet zo uitziet. Suárez mag dan misschien vertrekken bij Barcelona, met een transferwaarde van 28 miljoen euro is de 33-jarige Uruguayaan allerminst goedkoop. Daarnaast verdient de 113-voudig international zo’n zes miljoen euro per jaar in het Camp Nou. 

Aan de andere kant heeft Marc Overmars met de transfers van Daley Blind en Dusan Tadic óók bewezen dat hij onmogelijk geachte transfers tóch kan realiseren. Een definitieve overgang van de topspits kan wel één nare bijsmaak voor Ajax meebrengen. Brian Brobbey, één van de grote talenten uit de jeugdopleiding van de Amsterdammers, moet nu al Tadic, Huntelaar en Lassina Traoré voor zich dulden. Als daar Suárez nog bijkomt, is er voor hem komend seizoen wel heel weinig perspectief. Aangezien de 18-jarige aanvaller nog een contract heeft tot 2021 kan dat wel eens betekenen dat de jeugdinternational zijn verbintenis niet wil verlengen. 

Alternatieven voor Suárez

Een gedwongen vertrek van Suárez stuurt hem zeker niet alleen naar Amsterdam, ook andere clubs zullen geïnteresseerd zijn in de ervaren voorhoedespeler. Zo wordt hij al maandenlang in verband gebracht met een overgang naar de Verenigde Staten, waar hij in de MLS het nodige geld bij elkaar kan verdienen. De voetballer noemde de optie om naar Amerika te vertrekken eerder al tegen ESPN ‘een schitterende mogelijkheid’. 


Maar als de Uruguayaan echt nog even een paar jaar zijn zakken wil vullen, dan moet hij richting China gaan. Zo had Oscar bij Shanhai SIPG een geschat jaarsalaris van 24,3 miljoen euro, kreeg Hulk bij dezelfde club een bedrag van 19,4 miljoen euro en ontving Graziano Pellè bij Shandong Luneng een bedrag van 17,6 miljoen euro. Sinds dit jaar mogen de Chinese clubs zulke salarissen niet meer uitkeren, maar op de bonussen zit geen enkele limiet. Een perfecte kans voor Suárez dus om daar nog eens een mooi bedrag uit te slepen. 

Het ziet er echter niet naar uit dat Suárez daadwerkelijk naar China verkast. In hetzelfde interview met ESPN gaf hij namelijk al aan dat zijn gezin in deze fase van zijn leven op nummer één staat. “Ik heb al heel veel jaren in de elite van het internationale voetbal mogen rondlopen. Bij het maken van een nieuwe keuze, zoek ik vooral naar stabiliteit voor mijn familie en let ik op het welzijn van mijn kinderen. Zij maken een eventuele keuze altijd samen met mij.” 

Geen tweede Samuel Eto’o-scenario 

Nu Barcelona een nieuwe trainer gaat presenteren, is het daarnaast ook nog maar de vraag of Suárez écht mag vertrekken bij FC Barcelona. Wat wel zeker lijkt, is het feit dat deze geruchtenstroom niet een tweede Samuel Eto’o-scenario op gaat leveren. 

De aanvaller uit Kameroen zou jaren geleden ook héél dichtbij een overgang naar Ajax zijn geweest. Uiteindelijk bleken de Amsterdammers kansloos te zijn in de strijd voor de oud-aanvaller van onder meer FC Barcelona en Internazionale. 

Want het mag duidelijk zijn dat Suárez een speciaal plekje in zijn hart heeft gereserveerd voor Amsterdam en Ajax. Wanneer het deze zomer, om welke reden dan ook, niet tot een transfer komt is deze droom nog altijd geen bedrog. Vanaf januari 2021 is er dan een nieuwe kans: met nog zes maanden aan contract in Barcelona mag de Uruguayaan dan praten met wie hij maar wil. 

Is Suárez de gedroomde spits voor Ajax?

  • Ja, deze kans mag je niet laten lopen
  • Nee, geef de jeugd een kans
  • Nee, Tadic en Huntelaar zijn beter
2449+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:35
4+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
36+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
72+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
118+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
119+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
240+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
14+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
10+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
17:32
106+
Feyenoord verlengt contracten vijftal niet
17:30
25+
Oosting waarschuwt zijn spelers: “We hebben nog niets”
17:11
220+
Belangrijke update Fabrizio Romano over Arne Slot
16:48
151+
‘Transferstrijd tussen Ajax en PSV’
16:30
182+
Dit zijn de beste teamgenoten ooit van Van der Gijp en Kieft
16:09
84+
Spaan sneert naar Nederlandse top: “Daar scouten ze beter dan bij ons”
15:48
831+
‘Kroes neemt meteen nieuwe trainer mee bij Ajax-terugkeer’
15:31
40+
UEFA kiest Makkelie als enige Nederlandse scheidsrechter bij EK
15:11
635+
‘Promes speelt vies spelletje in Dubai’
14:51
142+
FC Twente slijpt de messen: “We hebben nog niets”
14:36
453+
Woeste Ten Hag haalt uit én reageert op Antony-schandaal
14:22
179+
Hélène Hendriks reageert op harde kritiek
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie