Zo hoeft Oranje Koeman niet kwijt te raken

Foto: Zo hoeft Oranje Koeman niet kwijt te raken

Barcelona gaat na de ontluisterende 8-2 nederlaag tegen Bayern München op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Quique Setién kon na die nederlaag een vervroegd vertrek niet voorkomen. Bondscoach Ronald Koeman is inmiddels in een vergevorderd stadium om de taken van Setién over te nemen. Met de Nations League voor de deur dreigt bij de KNVB een zwart scenario te ontwikkelen. Al hoeft Koeman natuurlijk niet direct bij de Nederlandse voetbalbond te vertrekken. 

Ronald Koeman en Barcelona, sinds 20 mei 1992 zijn ze onafscheidelijk aan elkaar. De destijds 29-jarige libero zorgde eigenhandig ervoor dat de Cataloniërs voor het eerst in de clubhistorie de grootste Europese hoofdprijs omhoog mocht houden. De snoeiharde vrije trap in de linkerhoek, waarmee Koeman de wedstrijd besliste, was onhoudbaar voor Sampdoria-sluitpost Gianluca Pagliuca. Sindsdien kan de geboren Zaandammer niet meer stuk in de Spaanse stad.


Barcelona

De centrale verdediger van toen is inmiddels een ervaren oefenmeester die bij clubs als Ajax, Benfica, PSV, Valencia, Feyenoord en Southampton heeft aangetoond het vak in zijn vingers te hebben. Koeman is duidelijk geen trainer die vooraf of tijdens de wedstrijd gekke fratsen uithaalt, maar die zijn team realistisch voetbal laten spelen met de middelen die de club op dat moment tot zijn beschikking heeft. Het liefst speelt Koeman aanvallend voetbal, maar resultaat staat altijd voorop.

Juist dát lijkt Barcelona in de huidige crisistijd nodig te hebben. De 24-voudig kampioen van Spanje, 5-voudig Champions League-winnaar en 3-voudig UEFA Cup-winnaar was voor het eerst in twaalf seizoenen tijd niet in staat om een prijs in de wacht te slepen. Met spelers als Lionel Messi, Luis Suárez, Sergio Busquets en Frenkie de Jong is dat, in negatieve zin, een behoorlijke prestatie. Daarom kan Barcelona de rust van Koeman goed gebruiken.


Nederlands elftal

Hoewel het voor Koeman ongetwijfeld een droom is die uitkomt, is dat voor de KNVB een volledig ander verhaal. Sinds Koeman aan het roer staat van Oranje, is de rust binnen het Nederlands elftal wedergekeerd. Waar Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat niet toe in staat bleken, kwam Koeman op het juiste moment om het Nederlands elftal voor het eerst in zes jaar tijd weer naar een groot landentoernooi te loodsen. Door de coronacrisis, en daarmee de verplaatsing van het EK, lijkt Koeman dit echter te moeten missen als hij richting Barcelona vertrekt. Al bestaat er een alternatief.

Voor dat bondscoachplan gaan we terug naar 1990, toen bij het Nederlands elftal een grote discussie losbarstte wie het bondscoachschap voor het Wereldkampioenschap in Italië op zich moest nemen. Johan Cruijff, Leo Beenhakker en Aad de Mos waren de gegadigden. Waar het overgrote deel van de selectie, die twee jaar daarvoor nog het EK in Duitsland won, voor Cruijff stemde, was het uiteindelijk Beenhakker die Rinus Michels besloot aan te stellen. Het WK ging uiteindelijk faliekant mis met een vervroegde uitschakeling als gevolg.

Als niet Beenhakker maar Cruijff echter als hoofdtrainer was aangesteld, dan had de beste Nederlandse voetballer aller tijden dat gedaan in een duo-functie. Op dat moment was Cruijff namelijk eveneens hoofdtrainer van Barcelona. Zijn trainersklus bij het Nederlands elftal zou hij er dan bij doen. Met het verzamelen van de juiste trainersstaf om zich heen was hij ervan overtuigd dat hij in staat was om de selectie naar grote hoogtes te stuwen. Zo’n constructie zou voor Koeman en de KNVB bij het EK 2021 een optie kunnen zijn.


Duo-functie

De Nederlandse voetbalbond zou ervoor kunnen kiezen om Koeman komend seizoen in Barcelona hoofdtrainer te laten zijn, en tegelijkertijd een bondscoach kunnen aanstellen die de Nations League en komende oefenwedstrijden voor zijn rekening neemt. Op deze manier heeft Koeman ‘gewoon’ de tijd om zijn droombaan aan te pakken, terwijl Nederland ook niet direct in de problemen komt. In de voorbereiding op het EK kan Koeman dan aansluiten bij het Nederlands elftal, waar hij als eindverantwoordelijke het Nederlands elftal naar grote hoogtes kan stuwen.

Rest uitsluitend nog een trainer aan te stellen die de honneurs voor Koeman waarneemt. Dat zou bijvoorbeeld Frank de Boer kunnen zijn, die rond het WK van 2010 al eerder bij het Nederlands elftal aanwezig was. Destijds assisteerde hij samen met Phillip Cocu bondscoach Bert van Markwijk, waarmee hij de WK-finale in Zuid-Afrika bereikte. De Boer, die vrij is na zijn ontslag bij Atlanta United, weet als geen ander wat het Nederlandse voetbal vraagt. En als assistent-trainer kan hij Oranje in de zomer van 2021 dan wederom van dienst zijn.

Moet Oranje afscheid nemen van Koeman?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
238+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie