Luuk de Jong schiet Sevilla naar finale Europa League

Luuk de Jong heeft zondagavond zijn waarde bewezen voor Sevilla. Als invaller schoot de Nederlander de winnende treffer binnen tegen Manchester United (2-1) en daarmee staan de Spanjaarden in de finale van de Europa League.

Manchester United rekende eerder deze week dankzij een strafschop van Bruno Fernandes af met FC Kopenhagen. Dat deed de Portugees toen pas in de verlenging, maar nu mocht hij al binnen tien minuten zijn specialiteit demonstreren na een overtreding op Marcus Rashford. Fernandes bleef opnieuw ijzig kalm en schoot de bal werkelijk onhoudbaar achter doelman Bono van Sevilla.

United kreeg de kans om binnen een kwartier de score te verdubbelen, maar de Braziliaan Fred liet deze onbenut. Aan de andere kant was het wel raak voor Sevilla. United dacht recht te hebben op een vrije trap, maar vond geen gehoor bij scheidsrechter Felix Brych en uiteindelijk was het Suso die bij de tweede paal de gelijkmaker binnen wist te werken.

Nog voor rust kreeg United kansen op een hernieuwde voorsprong. Anthony Martial schoot over, waar Bono redde op schoten van Rashford en Fernandes. In de tweede helft stapelden de Britten zelfs kans op kans, maar telkens was het de doelman van Sevilla die zijn ploeg overeind wist te houden. Zo hield hij Mason Greenwood in de eerste minuut na rust van scoren af.

De Jong kwam na 56 minuten in het veld bij Sevilla en de oud-spits van PSV bewees zijn waarde. Twaalf minuten voor tijd wist De Jong weg te lopen bij zijn directe tegenstander en van dichtbij liet hij doelman David de Gea kansloos: 2-1. Met die treffer kan de Oranje-international rekenen op meer krediet in Sevilla, zeker als zijn ploeg in de finale afrekent met Internazionale óf Shakhtar Donetsk.

Scoreverloop: 0-1 (9′) Bruno Fernandes (strafschop), 1-1 (26′) Suso, 2-1 (78′) Luuk de Jong