Transfervrije Memphis Depay kan droom waarmaken

Foto: Transfervrije Memphis Depay kan droom waarmaken

Memphis Depay is na een ernstige kruisbandblessure terug bij Olympique Lyonnais. De Nederlandse aanvoerder van de Ligue 1-club heeft nog één contractjaar te gaan in Frankrijk en kan het komende seizoen gebruiken om een transfer naar één van zijn droomclubs te verdienen.

Memphis Depay is een man waar The Game en 50 Cent ooit een rap over schreven. De Nederlander is sinds zijn debuut bij PSV Eindhoven een speler die je kunt haten of waarvan je kunt houden. De Cristiano Ronaldo-adept wist echter vanaf zijn eerste minuten in het Eindhovense shirt dat hij, ondanks de afgunst van velen, de MVP (Most Valuable Player) van het Nederlandse voetbal ging worden. Dat niet alleen: Memphis had destijds, en nu nog steeds, één groot doel: slagen bij één van de Europese Elite. 

Doorbraak Memphis Depay 

In Nederland vertoonde Memphis zijn kunsten al in de eredivisie, het internationale publiek kreeg lucht van zijn kwaliteiten bij het Wereldkampioenschap van 2014. Louis van Gaal nam de jonge PSV’er mee naar het eindtoernooi van Brazilië.

Als 20-jarig jochie mocht hij zijn WK-debuut maken tegen Australië. Die dag in Porto Alegre werd er één om nooit te vergeten: niet alleen gaf hij de assist op Robin van Persie, ook kroonde hij zich met een afstandsschot tot de jongste Nederlandse doelpuntenmaker (20 jaar en 125 dagen) op een wereldkampioenschap.

Niet alleen tegen Australië, ook in de andere wedstrijden waar Memphis in actie komt op dat WK maakte hij indruk. Het leverde de jonge PSV-aanvaller belangstelling op van grote buitenlandse clubs. Tot een transfer komt het pas in 2015. Memphis kiest uiteindelijk voor de club waar Louis van Gaal, de bondscoach die hem vertrouwen gaf om te acteren op het hoogste podium voor een voetballer, de manager was: Manchester United. 


Manchester United: juiste plaats, verkeerde tijd 

Dat Memphis naar de Europese top vertrok deed weinig wenkbrauwen fronzen. Na een weergaloos WK is Memphis er klaar voor om zich te meten met de allergrootsten. Bij Manchester United, dat ruim dertig miljoen voor de PSV’er neertelde, kwam Memphis echter niet terecht bij de grootmacht die The Red Devils onder Sir Alex Ferguson waren.

Nadat de legendarische Schotse manager met pensioen ging en hij opgevolgd werd door David Moyes, zakte United steeds verder weg. Louis van Gaal moest de club er weer bovenop helpen. 

Eén van die spelers die de Nederlandse succescoach daarbij moest helpen, was Memphis. Het vertrouwen in de 20-jarige buitenspeler was groot: Depay mocht, net als grote heren voor hem, met rugnummer zeven gaan spelen.

Het lukte Memphis echter niet om in de voetsporen te treden van mannen als Cristiano Ronaldo, David Beckham en Éric Cantona. De jonge Memphis zat misschien voor zijn gevoel op de juiste plek bij een topclub, dat betekende niet dat het ook de juiste tijd was om bij Manchester United te tekenen.

Helemaal nadat Louis van Gaal werd ontslagen (2016) kon Memphis op weinig speeltijd rekenen. Een halfjaar later, en met maar 33 competitiewedstrijden voor United, zou ook de Nederlander de deur van Old Trafford achter zich dichttrekken. 


Olympique Lyon: Leeuw Memphis brult weer 

Memphis tekende tijdens de wintertransferperiode van 2017 een vierjarig contract bij het Franse Olympique Lyon, dat zestien miljoen euro betaalde voor de diensten van de Nederlander. Dat was niet alleen voor de buitenwacht een grote stap terug, al had Memphis daar zijn redenen voor. 

“Olympique Lyon is een geweldige club die meerdere titels heeft gepakt. Ik weet dat het fysieke aspect in de Franse competitie heel belangrijk is, dus dat is voor mij een mooie uitdaging”, zei hij destijds over zijn transfer. “Ik ben hier gekomen om weer vertrouwen op te doen. Het is een eer om hier te zijn en ik hoop vooral het plezier weer te hervinden.” 

Drie jaar later mag je de conclusie trekken dat hij zijn woorden heeft waargemaakt. Bij Lyon kwam de 26-jarige aanvaller tot nu toe tot 102 competitiewedstrijden en was hij betrokken bij 76 doelpunten van de club (43 goals, 33 assists).

Niet alleen bij Lyon, maar ook bij het Nederlands Elftal werd Memphis steeds belangrijker. Het nieuws dat de aanvaller het EK 2020 dreigde te missen door een gescheurde kruisband, ging als een ijzige wind door voetbalminnend Nederland. 

De corona-crisis zorgde ervoor dat het toernooi uitgesteld werd. Desondanks ging Memphis hard aan de slag met zijn revalidatie. In augustus, tijdens het Final 8-toernooi van de Champions League, maakte de Nederlander alweer zijn rentree voor zijn club in de gewonnen wedstrijd tegen Juventus en in de kwartfinale (gewonnen van Manchester City) deed hij een groot gedeelte mee. De grootste vorm had de Nederlander nog niet te pakken, maar daar zal de ster van het Nederlands Elftal meer speelminuten voor nodig hebben.


Transfer naar de Grote Zes 

De overwinning op Manchester City zal voor Memphis een speciaal randje hebben gehad. The Citizens zijn namelijk één van de zes clubs waar de aanvaller naar over wil stappen. In 2019 gaf Memphis een interview aan het tijdschrift Helden en daarin liet hij zich al eens uit over een vervolgstap in zijn carrière.

“Ik wil naar een club zoals Real Madrid, Barcelona, Manchester City, Paris Saint-Germain of Bayern München”, zei hij destijds. Of Memphis daar nu nog steeds zo over denkt, is niet helemaal duidelijk. Wel valt er met zekerheid te zeggen dat er, ondanks de zware blessure van Memphis, genoeg belangstelling is voor de linksbuiten, die bij Lyon vaak vanaf het centrum van de aanval opereert.

Borussia Dortmund wordt genoemd als mogelijke nieuwe werkgever en René van der Gijp vond dat Barcelona aankomende transferperiode een poging moest wagen om Memphis in te lijven. Zelf droomt Memphis vooral van een carrière in het parelwitte tenue van Real Madrid. Vraag blijft wel of deze zomer hét moment is voor Memphis om voor een nieuwe club te gaan spelen. 

EK 2021 als springplank 

De contractuele situatie van Memphis is duidelijk: hij heeft nog één jaar te gaan in zijn huidige overeenkomst. De aanvoerder van Lyon is met zijn club in gesprek over mogelijke verlening, maar aangezien Memphis de Franse club niet als zijn eindstation ziet, lijkt het erop dat hij deze verbintenis niet zal gaan verlengen.

Het zou kunnen dat Lyon Memphis wil verkopen om nog iets van haar investering terug te zien: in 2017 betaalde Lyon 16 miljoen om de Nederlander over te nemen van Manchester United. Op dit moment vertegenwoordigt Memphis een transferwaarde van zo’n 44 miljoen euro, dus kunnen de Fransen bij een verkoop een flinke winst in hun zakken steken. Daarnaast is het mogelijk dat Memphis nog één jaar blijft bij Lyon om zijn contract uit te dienen. 


Op die manier is hij verzekerd van speeltijd, kan hij in een vertrouwde omgeving weer in vorm komen na een ernstige blessure om zich op die manier zo goed mogelijk voor te bereiden op het Europees Kampioenschap voetbal in 2021. Zoals Memphis in 2014 al bewees: zo’n eindtoernooi kan de ideale springplank zijn om hogerop te komen. 

MVP Memphis

Desalniettemin zal de 26-jarige aanvaller anders bij een club binnenkomen dan hij deed bij Manchester United. Met 51 interlands achter zijn naam (19 doelpunten) en dik 300 wedstrijden in zijn benen heeft hij nu al de bagage om zijn voetbaldroom waar te maken en een MVP bij één van de grootste clubs ter wereld te worden. Dat kan (waarschijnlijk) deze transferperiode al, maar wanneer een grote voetballer als Memphis een transfervrije status geniet, liggen alle Europese Elite aan zijn voeten.

Wat is de beste keuze voor Memphis?

  • Voor transfersom vertrekken bij Lyon
  • Transfervrij vertrekken bij Lyon
  • Contract verlengen bij Lyon
2965+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
35+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
88+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
29+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
14+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
346+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
43+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
178+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
352+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
160+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
379+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
111+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
90+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
426+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
237+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
203+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
553+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
58+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
95+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
38+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
109+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie