Quincy Promes kiest uit drie traditionele topclubs

Foto: Quincy Promes kiest uit drie traditionele topclubs

In navolging van André Onana, Nicolas Tagliafico en Donny van de Beek kan ook Quincy Promes de overstap naar een topcompetitie maken. Zowel Arsenal als Chelsea zouden interesse hebben in de buitenspeler van Ajax. Wat is de beste keuze voor de vleugelflitser: een overstap naar één van de twee Londense grootmachten of toch in Amsterdam blijven? 

Eén jaar geleden zag de wereld van Quincy Promes er heel anders uit dan nu. Op dat moment was de Nederlands international niet zeker van een basisplaats bij de Spaanse club Sevilla. Hoewel hij in zijn eerste (en enige) Spaanse seizoen tot 56 wedstrijden kwam, mocht hij voor een zachte prijs vertrekken. Sevilla accepteerde een miljoenenverlies op de buitenspeler – de Spanjaarden betaalden Spartak Moskou 20 miljoen euro om zich te verzekeren van Promes’ diensten – en Ajax telde ruim 15 miljoen euro neer om Promes terug te halen naar de club waar hij een deel van zijn jeugdopleiding genoot. 

Quincy Promes bloeit op in Amsterdam

In de 28 wedstrijden die hij in zijn eerste seizoen in Amsterdamse dienst speelde, maakte hij 16 doelpunten en leverde hij 5 assists. De wisselwerking met de inmiddels vertrokken Hakim Ziyech leverde Ajax veel vreugdemomenten op en in de Champions League was Promes belangrijk met vier doelpunten.
Ajax-trainer Erik ten Hag maakt graag gebruik van de multifunctionaliteit van de aanvaller. Bij zijn debuut in de Johan Cruijff Schaal startte Promes vanaf linksbuiten, een week later tegen Vitesse posteerde zijn trainer hem aan de rechterkant. Ook als aanvallende middenvelder, de positie waar hij bij Spartak Moskou en in de voorbereiding op het nieuwe seizoen tegen FC Utrecht (5-1) speelde, kan Ten Hag hem gebruiken. 


Dertig miljoen euro 

Het spel van Promes heeft, mede door de doelpunten in de Champions League, ook buiten de Nederlandse landsgrenzen ogen geopend. Vooral in Engeland zijn ze gecharmeerd van die snelle buitenspeler met een neusje voor de goal. Waar Promes in een eerdere fase van zijn carrière zich al eens op de interesse van Liverpool mocht verheugen, staat de 40-voudig international de komende transferperiode op de radar van zowel Arsenal als Chelsea

Volgens Britse media zouden de Londense clubs een slordige 30 miljoen euro voor de vleugelaanvaller overhebben. Mocht dit op waarheid berusten, dan kan Ajax Promes met een winst van 100% verkopen. Goed voor de Amsterdamse portemonnee is een overgang dus zeker, maar in welke situatie komt Promes terecht bij Arsenal of Chelsea? 

Arsenal: Aubameyang en Pépé als concurrentie, geen Champions League-voetbal 

Arsenal lijkt vooralsnog de meest concrete belangstelling te hebben. Mocht Promes voor The Gunners kiezen, dan krijgt hij te maken met veel concurrentie. Over het algemeen kiest manager Mikel Arteta ervoor om Pierre-Emerick Aubameyang als linksbuiten op te stellen. De spoeling achter de steraanvaller is echter dun: de jonge Braziliaan Gabriel Martinelli is langdurig geblesseerd, waardoor het Engelse talent Bukayo Saka voorlopig als enige alternatieve mogelijkheid geldt. Daar komt Willian nog bij: de ervaren buitenspeler is transfervrij na zijn vertrek bij Chelsea en tekent een contract in het Emirates Stadium. 

In theorie zouden ook Henrikh Mkhyitaryan en Mesut Özil nog een rol van betekenis kunnen spelen op die positie, maar de zij lijken weinig toekomst meer te hebben bij Arsenal. Naast de concurrentie op links, valt er ook één positie voor Promes af: Arteta speelt met in een 1-3-4-3-opstelling en daar heeft hij geen plek voor een aanvallende middenvelder. Promes zou eventueel als linker- of rechtervleugelverdediger kunnen acteren, of zal als rechtsbuiten de concurrentie aan moeten gaan met recordaankoop Nicolas Pépé en toptalent Reiss Nelson. 


Daarnaast zal Promes een stapje terug moeten doen als het gaat om Europees voetbal. Arsenal eindigde het seizoen op een teleurstellende 8e plaats in de Premier League, een plek die geen recht geeft op een Europese campagne.
Omdat The Gunners de FA Cup in de wacht sleepte, komt de club volgend seizoen wel uit in het Europa League-toernooi. Hoe dan ook: een serieuze titelkandidaat voor volgend seizoen lijkt Arsenal niet te zijn, dus voor het landskampioenschap zal Promes niet spelen als Arsenal-aankoop. 

Chelsea: hereniging met Ziyech, wonderkinderen als concurrenten



Afgaande op de transferactiviteit van Chelsea tot nu toe, willen The Blues volgend seizoen wél mee gaan doen voor de titel. De Duitse spits Timo Werner kwam over van Red Bull Leipzig en Hakim Ziyech werd bij Ajax weggeplukt en moeten er voor zorgen dat de vierde plaats van afgelopen seizoen – goed voor Champions League-voetbal – verbeterd wordt. Een overgang van Promes naar Stanford Bridge kan dus een hereniging van het succesvolle Ajax-tandem van vorig seizoen betekenen. Chelsea-trainer Frank Lampard liet zijn teams tot nu toe niet vaak met een aanvallende middenvelder spelen. Het materiaal voor een dergelijke rol is in oud-Vitesse-speler Mason Mount en Ross Barkley desalniettemin aanwezig. 

Toch kiest de oud-middenvelder eerder voor een 1-3-4-3-opstelling, 1-4-4-3 met de punt naar achteren of een 1-4-1-4-1-systeem.
Promes zou zich dus ook bij Chelsea op de flanken moeten richten. Aan de linkerkant liggen voor de Nederlands international dan de meeste mogelijkheden: na het vertrek van veteranen William en Pedro heeft Lampard op de vleugels nu de keuze uit Ziyech, Callum Hudson-Odoi en Christian Pulisic.
Met het vertrek van twee buitenspelers, lijkt Chelsea dus wel een nieuwe vleugelflitser te kunnen gebruiken. Omdat zowel Pulisic (21) en Hudson-Odoi (19) nog jong zijn, kan de 28-jarige Promes ook een stuk ervaring toevoegen aan de selectie van Frank Lampard. 


Ajax: zeker van speeltijd op het hoogste niveau 

Het valt ook niet uit te sluiten dat Promes ervoor kiest om bij Ajax te blijven. Sterker nog: de Amsterdammers bewezen in het verleden niet te zwichten voor hoge transferbedragen. Zo zou er na de succesvolle Champions League-campagne van 2018/2019 interesse zijn getoond in Dusan Tadic, maar verwees Ajax-directeur Marc Overmars biedingen van tientallen miljoenen naar de prullenbak.
Bij Ajax lijkt Promes voorlopig zeker van een basisplek. Erik ten Hag gebruikt hem op alle posities in de voorste linie – alleen spits ontbreekt voorlopig nog op dat lijstje – dus er lijkt altijd wel een plekje voor Promes te zijn. 

Of dat nu op de flanken is, of wanneer Donny van de Beek de Johan Cruijff Arena verlaat, achter de spitsen: het lijkt Promes zelf weinig uit te maken. Het wordt hoe dan ook dringen in de Amsterdamse voorhoede: Ajax contracteerde deze zomer in Antony al een nieuwe rechtsbuiten en wanneer David Neres terugkeert na negen maanden blessureleed, heeft de Nederlands international er echter wel een geduchte concurrent bij. Dat daarachter vooral grote talenten zoals Naci Ünüvar en Sontje Hansen de alternatieven zijn, lijkt Promes in Amsterdam voorlopig zeker van speeltijd om zijn eerste seizoen een goed vervolg te geven.

Wat is de beste keuze voor Promes?

  • Ajax
  • Arsenal
  • Chelsea
2042+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie