LEESTIP: Pirlo, de succestrainer van de toekomst

Foto: LEESTIP: Pirlo, de succestrainer van de toekomst

Andrea Pirlo is na zijn tijd als middenvelder bij Juventus nu de hoofdtrainer van de club. De Italiaanse grootmacht verbaasde vriend en vijand door de onervaren oefenmeester aan te stellen voor de ontslagen Maurizio Sarri. Ondanks het gebrek aan ervaring kan de beslissing echter zo maar eens goed uitpakken.

Andrea Pirlo heeft een rijke voetballoopbaan achter de rug die langs verschillende Italiaanse topclubs ging. Zo speelde de defensieve middenvelder tussen 1999 en 2001 voor Internazionale, droeg hij van 2001 tot 2011 de clubkleuren van AC Milan en versterkte hij de vier jaar daarna het elftal van Juventus. Tot 2018 versleet hij zijn laatste voetbaljaren nog in Amerika, waarna hij besloot te stoppen. Na vijf jaar afwezigheid bij Juventus is Pirlo echter weer terug bij De Oude Dame.


Vertrek Sarri

Noem het toeval of niet, maar Pirlo was al een week eerder bij Juventus aangesteld voor een trainersfunctie. Niet voor een plaats in de technische staf van het eerste elftal, maar om het beloftenteam van Juventus onder zijn hoede te nemen. De Italiaan had naar eigen zeggen de mogelijk om hogerop te gaan, maar koos expres voor een stap lager. “Ik had ook aanbiedingen van clubs uit de Serie A en de Premier League, maar dit is de juiste manier om te beginnen”, stelde Pirlo bij zijn aanstelling. Nog geen week later dacht hij daar dus heel anders over.

Het ontslag van Sarri zong al een week voor de Champions League-uitschakeling tegen Olympique Lyon rond, dus het was geen grote shock dat de coach het veld moest ruimen. Wel kwam de aanstelling van Pirlo als een behoorlijke verrassing. Waar de media uitgingen van namen als Mauricio Pochettino, Simone Inzaghi en Gian Piero Gasperini, koos Juventus dus voor haar oude dienaar. Hoewel Pirlo een gewaardeerd voetballer was, is het onbekend of hij de benodigde trainerscapaciteiten in zijn vingers heeft. De oefenmeester weet aan de andere kant als geen ander wat het voetballen op topniveau inhoudt.


Mentaliteit

Met een Wereldbeker, twee Champions Leagues en zes Italiaanse kampioenschappen heeft Pirlo vrijwel alle prijzen op zijn naam gezet die als voetballer maar te winnen zijn. Vooral gedurende zijn periode bij AC Milan, waar hij samenspeelde met voetballers als Gennaro Gattuso, Kaká, Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi en Ronaldo. Teamgenoten die stuk voor stuk lieten zien wat het betekent om op topniveau te voetballen, zowel op het veld als buiten de lijnen.

Die mentaliteit heeft Pirlo altijd meegenomen in zijn actieve voetballeven en zal hij ongetwijfeld meenemen bij zijn nieuwe club. Met negen kampioenschappen op rij kan bepaald niet gezegd worden dat Juventus aan een slechte periode bezig is of in een grote crisis zit, maar de winnaarsmentaliteit moet wél eraan bijdragen dat Juventus weer een keer écht meedoet in de Champions League. Of zelfs meer dan meedoet, want de club wil de Europese beker snel weer een keer winnen. En ook daarmee heeft Pirlo ervaring.


Tactisch plan

Waar het bij de meeste clubs puur om een gebrek aan kwaliteit gaat binnen de selectie, gaat het bij Juventus bovenal om het tactische plaatje. Dat is alleen al te signaleren als we naar het huidige spel van Christiano Ronaldo kijken. Aan de linkerkant is de Portugees al een aantal jaren zijn explosieve vermogen kwijt om een tegenstander te passeren. Real Madrid zette hem in zijn laatste seizoen bij de club dan ook niet voor niets in de spitspositie. Daar kreeg hij de kans om gebruik te blijven maken van zijn grote kwaliteiten, terwijl hij minder ‘vuile meters’ hoefde af te leggen.

Pirlo moet als geen ander in staat zijn om te weten waar hij zijn spelers aankomend seizoen moet neerzetten. De middenvelder beschikte bovendien over een tactisch inzicht waar je ‘u’ tegen zegt, waardoor het voor hem als trainer mogelijk moet zijn om tijdens wedstrijden de juiste tactische zetten te doen of speler in te zetten. Al blijft de aanstelling voor Juventus zeker een gok. Het is voor Matthijs de Ligt tegelijkertijd te hopen dat zijn nieuwe manager geen zwak heeft voor zijn oud-teamgenoten. Pirlo speelde samen met zijn concurrenten Girgio Chiellini en Leonardo Bonucci. De Nederlander had de laatste maanden eindelijk het vertrouwen van Sarri te pakken, maar moet de eerste periode onder de nieuwe trainer wegens een operatie aan zijn schouder vanaf de zijlijn bekijken.

Gaat Pirlo bij Juventus slagen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik verwacht het niet
28+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:50
18+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
40+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
37+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
391+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
85+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
32+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
199+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
449+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
111+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
147+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
44+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
275+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
302+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
171+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
32+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
30+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
17:30
174+
‘Hij is zeker geschikt om Slot op te volgen bij Feyenoord’
17:10
99+
Slot nu al geconfronteerd met opdringerige Engelse journalisten
17:00
142+
Liverpool IDEAAL voor Geertruida | Stalen Snor #55
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie