Waarom Perr Schuurs dé opvolger is van Veltman

Foto: Waarom Perr Schuurs dé opvolger is van Veltman

Ajax kwam een aantal weken geleden met het nieuws naar buiten dat Joël Veltman een overstap maakt naar Brighton & Hove Albion. Daarmee krijgt de centrale verdediger, na zijn afgeslagen transfer naar West Ham United in de zomer van 2019, alsnog een kans in de Premier League. De overgang geeft Ajax-trainer Erik ten Hag echter nieuwe hoofdbrekers.

Het was juli 2019. Joël Veltman kwam net terug van een zware kruisbandblessure die hij in april 2018 opliep. Hoewel Veltman voor zijn blessure uitgegroeide tot de vaste rechtsback van Ajax, was hij inmiddels zijn plaats kwijtgeraakt aan Noussair Mazraoui. Met Matthijs de Ligt en Daley Blind centraal achterin, die een nieuw basisniveau in Amsterdam introduceerden, leek voor Veltman geen plaats meer in het hart van de Ajax-defensie. Met zijn bouw en lengte kon de club toch niet Europees voor de dag komen?

Toen West Ham United zich echter in de zomer voor Veltman meldde, weigerde Ajax mee te werken. Overmars en Ten Hag zagen in Veltman namelijk een mogelijke vervanger van De Ligt, die zich voorbereidde op zijn eerste seizoen bij Juventus. De supporters waren sceptisch over Veltman, maar desondanks bleek de 27-jarige Veltman in staat om zijn tegenstander te slim af te zijn. Ook in de groepsfase van de Champions League hield Veltman samen met Blind de controle in de defensie aardig stand. 


Alternatieven

De voetballer die de plaats van centrale verdediger komend seizoen gaat invullen, krijgt daarom een zware last op zijn schouders. Hij moet namelijk in staat zijn om zijn drie voorgangers, Davinson Sánchez, Matthijs de Ligt én Joël Veltman, op te volgen. Het lijkt erop dat Perr Schuurs een van de meest logische vervangers is. De reeds 20-jarige verdediger stapte twee seizoenen geleden over van het rustige Sittard naar het hectische Amsterdam en moest daarom een tijdje wennen aan de nieuwe cultuur waar hij is terechtgekomen. Dat is inmiddels gelukt.

Voor de coronacrisis kreeg Schuurs al een aantal keer de kans in de hoofdmacht om zichzelf te bewijzen. Niet alleen toonde hij meermaals in de Eredivisie over een goede inspeelpass en tactisch inzicht te beschikken, ook liet hij in de Champions League-duels tegen Chelsea (na de rode kaarten van Veltman en Blind ingevallen) en LOCS Lille (hele wedstrijd) zien dat hij onder grote druk zijn mannetje staat. En dat is precies waar de Amsterdammers naar op zoek zijn om de kans op nieuw Europees succes te vergroten.


Slippertjes

Maakte Schuurs dan helemaal geen fouten in zijn gespeelde wedstrijden in Ajax 1? Absoluut wel. Menig Ajacied zal zich de momenten tegen zowel AZ als Getafe voor de geest halen. In de uitwedstrijd tegen de Alkmaars stond lange tijd de brilstand op het scorebord, maar door een dekkingsfout van Schuurs maakte Myron Boadu in de blessuretijd alsnog het winnende doelpunt. Ook in het uitduel tegen Getafe ging het mis, toen de Spanjaarden na het balverlies van Schuurs de score op 2-0 brachten. Een uitgangspositie die niet meer was te redden, zo bleek later.

De geboren Limburger moet komend voetbaljaar zeker zien te bewerkstelligen dat het aantal fouten dat hij maakt sterk wordt verminderd. Het is echter ook een leerproces waar Schuurs doorheen gaat. Neem de situatie van De Ligt. Hij wordt momenteel zeer gewaardeerd in Italië, hét land dat veel verstand heeft van verdedigen. Dezelfde De Ligt maakte in zijn eerste seizoen in het eerste elftal van Ajax ook niet altijd een beste indruk. Zo werkte hij de bal in een uitduel tegen Excelsior, begin maart 2017, door het midden weg, waardoor de Amsterdammers op een achterstand kwamen. Het volgende seizoen waren deze fouten uit zijn spel en zat de gehele buitenlandse top achter hem aan.


Kwaliteiten

Schuurs heeft eveneens alles in huis om een topverdediger te worden. In zijn laatste seizoen bij Fortuna Sittard was hij als aanvoerder al de leider in het elftal van de Limburgers en veroverde hij met zijn team promotie naar de Eredivisie. Gedurende het voetbaljaar liet de voetballer bovendien een andere kwaliteit zien die hij in zich heeft: vrije trappen. In het thuisduel tegen RKC Waalwijk schoot hij de bal van grote afstand genadeloos in de kruising. En dat was zeker geen uitzondering. Dat balgevoel komt ook tot uiting in de opbouw van Schuurs. De centrale verdediger toonde afgelopen seizoen al niet zenuwachtig te worden van een risicovolle pass, een aspect dat in Amsterdam zeer wordt gewaardeerd.

Ook in verdedigend opzicht is Schuurs klaar voor het grote werk. Het bewijs was te zien in het veelbesproken uitduel tegen Chelsea. De Amsterdammers stonden nog met slechts negen man op het veld, Schuurs en Álvarez vormden samen de Ajax-defensie. Ondanks de enorme druk van Chelsea bleef Schuurs stand houden tegen de aandringende Londenaren. Het wordt tijd dat Schuurs zijn kwaliteiten komend seizoen kan uitbouwen. In de voorbereiding mocht Schuurs al in het basisteam verschijnen tijdens de duel tegens RKC Waalwijk en FC Utrecht. Het is voor hem te hopen dat hij zich aan het begin van de competitie een paar wedstrijden achter elkaar mag bewijzen. 

Hoort Schuurs bij Ajax in de basis?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
256+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:30
12+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
153+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
98+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
20+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
42+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
85+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
90+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
151+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
109+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
197+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
197+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
362+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
20+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
19+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
17:32
162+
Feyenoord verlengt contracten vijftal niet
17:30
38+
Oosting waarschuwt zijn spelers: “We hebben nog niets”
17:11
246+
Belangrijke update Fabrizio Romano over Arne Slot
16:48
212+
‘Transferstrijd tussen Ajax en PSV’
16:30
251+
Dit zijn de beste teamgenoten ooit van Van der Gijp en Kieft
16:09
98+
Spaan sneert naar Nederlandse top: “Daar scouten ze beter dan bij ons”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie