LEESTIP: De loopbaan van Fussballgod Arjen Robben

Foto: LEESTIP: De loopbaan van Fussballgod Arjen Robben

Wie aan de grote helden van Nederland denkt, haalt al snel Willem van Oranje, André Hazes en Arjen Robben voor de geest. De inmiddels 36-jarige Groninger kondigde vorig jaar het einde van zijn loopbaan aan. Na een jaartje rust begon het echter toch weer te kriebelen en dus keert de legende komend seizoen terug bij zijn oude vlak: FC Groningen.


In het teken van de triomfantelijke terugkeer is het tijd om terug te blikken op de loopbaan van één van Nederlands grootste voetballegendes. Gedurende zijn loopbaan heeft Robben zijn plekje tussen namen als Cruijff, Rijkaard en Van Basten al veiliggesteld. Hoe hij dat deed, lees je hier.


Met de paplepel ingegoten


Dat Robben voorbestemd was voor de Europese velden werd op vroege leeftijd al duidelijk. Waar hij begon bij het plaatselijke VV Bedum, werd al snel de overstap gemaakt naar FC Groningen. Het harde werken en talent van de aanvaller wordt beloond, want op zestienjarige leeftijd mag Robben debuteren in het eerste van FC Groningen.


Toch duurt het nog bijna een half jaar voordat Robben, inmiddels 21, zijn eerste goal maakt in de Eredivisie. In eigen huis maakt Robben tegen Ajax zijn eerste doelpunt, waarin hij bijdraagt aan de wedstrijd die in 3-3 zou eindigen. Via Robbens snelle aanvallen vanaf de linkerflank werd Robben in zijn debuutseizoen dan ook uitgeroepen tot Speler van het Jaar bij FC Groningen.


Een seizoen later viel het talent ook op bij de traditionele top in de Eredivisie. Feyenoord, Ajax en PSV wilden Robben graag verwelkomen. Uiteindelijk koos de jongen uit Bedum voor PSV. Er werd 9,5 miljoen gulden, omgerekend 4,3 miljoen euro, overgemaakt voor Robben. Wat niemand destijds wist, is dat Robben voor bijna tien keer dat bedrag in Europa verder op reis zou gaan.




Gevaar bij PSV


De overstap naar PSV bleek voor Robben een gouden zet. Niet alleen verbeterde zijn spel, maar ook het rendement ging omhoog. Van acht goals bij Groningen, voerde Robben het tempo op naar twaalf goals voor PSV. De aanvaller leek onstuitbaar af te gaan op een nog beter tweede seizoen.


Toch bleek het tweede seizoen bij PSV één vol dieptepunten te zijn door blessureleed. In de wedstrijd tegen AJ Auxerre voor de UEFA Cup raakte Robben geblesseerd. De aanvaller scheurde zijn hamstring en lag meer dan een maand uit de roulatie. Laat in datzelfde seizoen sloeg het noodlot opnieuw toe. Tegen zijn oude vlam FC Groningen scheurde Robben opnieuw zijn hamstring waardoor de aanvaller bijna het EK 2004 miste.


Gelukkig kwam het niet zover en mocht Robben gewoon mee naar Portugal en dat is maar goed ook. Het EK stond voor Nederland in het teken van Robben. In eerste instantie op negatieve wijze natuurlijk door de wissel tegen Tsjechië waarna een 2-0 voorsprong werd weggegeven en er met 2-3 verloren werd. Toch is het Robbens penalty in de halve finale die bij het volk is blijven hangen. De jonge aanvaller mocht aanleggen voor de beslissende penalty tegen Zweden en schoot deze binnen alsof hij het al jaren deed.




Held van Oranje


Dat Robben belangrijk was voor Oranje werd in de daarop internationale toernooien wel duidelijk. Voor het Nederlands Elftal groeide Robben uit tot één van de vaste krachten. Wie herinnert zich niet de wondergoal tegen Frankrijk tijdens het EK in 2008 bijvoorbeeld? Na een fantastische pass van Wesley Sneijder snelde Robben af op het Franse doel, maar stuitte hij op twee verdedigers die hem de pas af wilden snijden. Dan maar buitenom dacht Robben die aanlegde en vanuit een onmogelijke hoek scoorde.


Ook het WK van 2010 zal niemand meer vergeten. Door een hamstringblessure zou Robben het gehele WK missen, maar op miraculeuze wijze mocht de Groninger alsnog mee. Pas vanaf de achtste finale kwam de aanvaller in actie en natuurlijk liet hij gelijk weten dat hij op de grasmat stond. Met een goal die alleen van de voet van Robben kon komen werd gescoord tegen Slowakije en daarna in de halve finale ook tegen Uruguay. Tevens verzorgde Robben de assist voor de 2-1 tegen Brazilië in de halve finale.


Toch kwam het hoogtepunt voor Robben in 2014. Ondanks dat de titel voor beste speler van het WK hem werd bestolen door Lionel Messi, was Robben verreweg de beste speler tijdens het wereldkampioenschap. Niemand verwachtte dat Nederland iets zou klaarspelen tijdens het toernooi na een dramatisch EK in 2012, maar Robben nam Oranje bij de hand waarna het team de halve finale bereikte. Iedereen kan zich nog de 5-1 heugen tegen Spanje (het was zo een dag, zoals Jack van Gelder zou zeggen) en ook de nodige schwalbe tegen Mexico is een moment dat bij menig voetballiefhebber op het netvlies gebrand staat.


Op avontuur


Natuurlijk had Robben dit succes als International niet alleen te danken aan zijn jaren bij PSV. Sterker nog, na het 2003/2004 seizoen vertrok de vleugelspeler naar het buitenland. In Engeland waren Manchester United en Chelsea geïnteresseerd. Uiteindelijk liet Robben Manchester aan zich voorbij gaan, gezien het bod van 7 miljoen euro veel te laag was voor PSV. Voorzitter Harry van Raaij zei destijds het volgende over het aanbod: “Voor die prijs mogen ze een Robben-shirt met een handtekening hebben.”


Bij Chelsea wist Robben zichzelf al snel populair te maken en na een fantastisch seizoen werd hij zelfs bijna uitgeroepen tot talent van het jaar. Een jaar later moest hij alleen van de tribune toekijken hoe zijn ploeg kampioen werd door een zware blessure. Het seizoen daarop was hij wel aanwezig voor alle actie en werd hij dit keer vanaf het veld kampioen van de Premier League, waarna hij aan een volgend avontuur begon: Real Madrid.


De Koninklijke nam Robben in 2007 over voor 35 miljoen euro en gaf hem een contract voor vijf jaar. Hier speelde hij onder andere samen met Ruud van Nistelrooij en Wesley Sneijder. Toch werd Robben in zijn debuutseizoen in La Liga ook geplaagd door blessures. Hij wist net iets meer dan een half seizoen mee te draaien en kwam pas goed in vorm halverwege het 2008/2009 seizoen.


Een ingeving van oefenmeester Juande Ramos positioneerde Robben op de rechtervleugel, waarna hij een vaste waarde werd voor de club. Toch was deze glanzende periode maar van korte duur, want de komst van Florentino Pérez bracht een nieuwe richting voor Real Madrid. Een richting waarbij weinig ruimte was voor Robben en dus koos Robben in augustus 2009 voor een transfer.




Oppermachtig


Bayern München werd de nieuwe thuisbasis voor de Groninger, waar hij uiteindelijk tien jaar een vaste waarde was. Het is bij deze club waar de aanvaller het cirkeltje rond maakte, records neerzette en uiteindelijk de legende werd die we vandaag de dag kende. Ook is het de club waarbij hij de vloek van zijn carrière verbrak.


Na het EK van 2010 en de verloren Champions League-finale van 2012 stond Robben bekend als aanvaller die steeds net naast de prijs greep. Met die vloek maakte de vleugelspeler in 2013 korte mette toen hij in de Champions League-finale de winnende goal maakte tegen Borussia Dortmund in de 89e minuut. Vanaf dat moment was hij de held van Wembley, de Fussballgod van München. 


In zijn tien jaar bij Bayern München heeft Robben uiteindelijk acht keer kampioen van de Bundesliga te worden, werd vijf keer ook nog eens de DFB-Pokal gepakt en werd ook de Duitse supercup vijf keer gewonnen. Natuurlijk was daar ook die legendarische Champions League overwinning waarin Robben zo’n groot aandeel had. 


Tijdens de kampioenswedstrijd in 2019 maakte Robben zelf het laatste doelpunt tegen Eintracht Frankfurt (uitslag 5-1). Hiermee kwam het totaal op 99 goals in de competitie, terwijl zijn totaal voor de club op 144 kwam te staan. In totaal kwam hij 309 keer in actie voor de club voordat hij in 2019 stopte.


Toch begon het weer te kriebelen bij de Groninger. Later dit jaar is Arjen Robben voor het eerst in achttien jaar weer te zien in de Eredivisie bij zijn eerste liefde: FC Groningen.

Waar speelde Arjen Robben het beste?

  • FC Groningen
  • PSV
  • Chelsea
  • Real Madrid
  • Bayern München
  • Oranje
57+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:19
14+
Wilfred Genee ‘cancelt’ Vandaag Inside-gast
12:48
241+
‘Excelsior zwaar benadeeld tegen Ajax’
12:10
227+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
12:00
42+
Waarom Mikautadze bij Ajax nooit gaat slagen
11:46
118+
ESPN-analisten kraken ‘kelderklasse-speler’ Ajax
11:35
172+
Grote zorgen om Brobbey-situatie: ‘Het is gek’
11:15
198+
‘Transfergekte bij Manchester United aanstaande’
10:44
212+
Vink ziet groot verschil tussen Ajax en rivalen Feyenoord en PSV
10:31
105+
‘Pasveer neemt Ajax-besluit’
10:00
114+
Op deze manieren kan PSV kampioen worden
09:45
164+
Van ‘t Schip wijst naar groot Ajax-probleem: ‘Al hele seizoen zo’
09:25
179+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
238+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
258+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
538+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
2518+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
834+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
205+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
92+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie