LEESTIP: Frank de Boer, dé ideale hoofdtrainer voor Willem II

Foto: LEESTIP: Frank de Boer, dé ideale hoofdtrainer voor Willem II

Het zit Frank de Boer bepaald niet mee tijdens zijn buitenlandse avonturen. De oefenmeester maakte furore bij Ajax door in zijn eerste drieënhalf jaar maar liefst vier kampioenschalen omhoog te houden. Nadat hij de Amsterdammers in 2016 vaarwel zegde, was hij trainer van Internazionale, Crystal Palace én Atlanta United. Bij de laatste club vertrok hij afgelopen week na enkele tegenvallende resultaten. Een terugkeer naar Nederland ligt voor de hand.

Ervaring in trainersvak

Het waren leerzame jaren voor De Boer. Na het verlaten van Ajax kreeg hij een kans bij Internazionale, wat een onvergelijkbare selectie had met wat hij gewend was in Amsterdam. Waar hij in Nederland samenwerkte met enkele grote talenten, kreeg hij in Milaan plotseling te maken met een oudere selectie van meer dan 30 man. De enthousiaste De Boer kreeg het niet voor elkaar om de energieloze voetballers in beweging te krijgen. Gevolg, een reeks tegenvallende resultaten en exit voor de trainer en zijn technische staf.

Het volgende seizoen maakte De Boer zich op voor zijn tweede buitenlandse avontuur, Crystal Palace. Spelend in de Premier League was het doel van de club duidelijk: met leuk, aanvallend voetbal in de competitie blijven. Het leek een perfect passende klus voor de Nederlands denkende De Boer. Niets was echter minder waar, want de gemiddelde voetballers bleken niet in staat om de spelprincipes van de Nederlander om te zetten in mooi voetbal en resultaten. Wederom bleek De Boer niet in staat om zijn gedachtegoed over te brengen.


Zijn vertrek naar Amerika leek dan weer een schot in de roos. Niet langer in de volle, Europese schijnwerpers staan, maar met voormalig kampioen Atlanta United bouwen aan een topteam. Het eerste seizoen van de hoofdtrainer was nog geen eens zo slecht. De Boer bereikte met de club de play-offs, al werd hij daarin uitgeschakeld. In het MLS is Back Tournament van deze zomer werd Atlanta United echter al in de poulefase uitgeschakeld. Atlanta United verloor daarbij onder meer met 0-1 van FC Cincinnati, onder leiding van Jaap Stam. Met de vroege uitschakeling staat De Boer voor de derde keer in vier jaar tijd op straat. Een pijnlijke constatering.

Nieuw avontuur

De vraag is dan ook of Frank de Boer bereid is om opnieuw het risico te lopen in het buitenland. Een terugkeer naar Nederland zal dan ook meermaals door zijn hoofd schieten. Terug naar zijn familie, een herkenbare competitie en spelers die de Nederlandse spelprincipes wel kunnen dromen. En daarbij kan Willem II een mooie rol spelen. Algemeen directeur Martin van Geel, technisch directeur Joris Mathijsen en hoofdtrainer Adri Koster hebben de afgelopen jaren een herkenbaar elftal in Tilburg neergezet. Niet langer is lijfsbehoud het doel, de club eindigde afgelopen seizoen zelfs in de top vijf van de Eredivisie. Dat doen de Tilburgers ook nog eens met zeer herkenbaar voetbal, een principe waar De Boer absoluut voor staat. 


Ook Aad de Mos ziet in De Boer een goede optie voor Willem II, vertelde hij afgelopen week in het Algemeen Dagblad. “Ik zou de combinatie Frank en Willem II een mooie vinden. Die club noemt zich graag het Ajax in het klein. En dat is het in feite ook: 4-3-3, mooi voetbal. Willem II zou ideaal zijn voor Frank. Dan kan hij daarna weer de stap naar het buitenland maken.” Goede prestaties bij Willem II, dat met het aantrekken van de oefenmeester de nodige ervaring binnenhaalt, kunnen ervoor zorgen dat De Boer wederom een uitdaging tegemoet kan zien in het buitenland. Bovendien kan hij bij de club weer werken met enkele grote talenten, een klus die De Boer op zijn lijf is geschreven.

Moet Frank de Boer voor Willem II kiezen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
471+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie