De grootste transfers van de zomerwindow

Foto: De grootste transfers van de zomerwindow

Nu deadlineday is afgelopen en de clubs geen mogeijkheid meer hebben om nieuwe spelers te registreren, kunnen we de balans opmaken na de zomerwindow. Wat zijn de grootste, opmerkelijkste en verrassende transfers van de afgelopen periode? 



Álvaro Morata (Chelsea naar Atlético Madrid naar Juventus)



Chelsea
 ga je nog wel vaker zien in deze lijst, dus laten we maar gelijk beginnen met de opmerkelijkste transfer die we deze zomer gaan zien. Álvaro Morata maakte begin juli definitief de overstap naar Atlético Madrid. De Spaanse club nam de centrumspits over voor een bedrag van 56 miljoen euro.



Afgelopen seizoen speelde Morata al voor de club en het bleek uitstekende combinatie. In de Champions League maakte Morata al twee keer het verschil door winnende goals te maken. Zo was de spits succesvol tegen Bayer Leverkusen en scoorde hij de winnende goal tegen Liverpool in de returnwedstrijd. Verwonderlijk is de aankoop dan ook niet.



Wat wel bijzonder is, is het feit dat Morata op 22 september opnieuw verkaste. Hoewel Atlético Madrid de spits kocht, wordt hij nu verhuurd aan Juventus. De Oude Dame betaalt een royaal bedrag van 10 miljoen om hem een jaar mee te laten spelen in Italië waarna een optie tot koop volgt. Voor de club van Matthijs de Ligt is het een zeer goede transfer gezien Morata langzaam maar zeker zijn toppunt lijkt te bereiken. Verwacht wordt dan ook dat hij het goed zal gaan doen en zijn niveau tijdens zijn eerdere dienstverband bij Juve kan herhalen. 





Mauro Icardi (Internazionale naar Paris Saint-Germain)



Ook Mauro Icardi maakt deze zomer een officiële overstap. Na een jaar lang onder huurcontract te staan bij Paris Saint-Germain, werd de transfer officieel gemaakt. De 27-jarige spits kwam voor een bedrag van 50 miljoen euro over naar Parijs.



Gemakkelijk zal Icardi het ook dit seizoen nite krijgen, want de aanval van Paris Saint-Germain zit vol talentvolle spelers. Kylian Mbappe en Neymar zijn bijvoorbeeld nog van de partij bij de kampioen van Frankrijk, al vertrok er in Edinson Cavani een concurrent voor de Argentijn. Toch is de keuze voor Icardi ook weer logisch aangezien hij 20 goals wist te scoren in de 31 wedstrijden die hij vorig seizoen speelde. 







Timo Werner (RB Leipzig naar Chelsea)



Dat Morata bij Chelsea vertrok, betekende natuurlijk ook dat er spelers naar Londen moesten komen. The Blues namen spits Timo Werner over van RB Leipzig voor een bedrag van 53 miljoen euro. Een flinke winst dus voor Leipzig, aangezien de club slechts 14 miljoen betaalde toen Werner in 2016 overkwam van Stuttgart.



Dat Werner een aanwinst is voor Chelsea zal moeten blijken, maar de statistieken liegen er niet om. Met 77 goals op zijn naam in 126 wedstrijden kun je ervan uitgaan dat Werner altijd zijn oog op de goal heeft. Alleen al vorig seizoen wist Werner 28 keer het net te vinden. Met een gemiddelde van bijna een goal per wedstrijd zullen de keepers in de Premier League hun borst nat moeten maken.







Leroy Sané (Manchester City naar Bayern München)

Wie het over de grootste transfers van afgelopen zomer heeft, kan natuurlijk Leroy Sané niet vergeten. De geroemde linksbuiten van Manchester City maakte een opvallende transfer naar het thuisland deze zomer. De oud-speler van Schalke 04 rondde aan het begin van de transferperiode zijn overgang naar Bayern München af. 

Bayern München zal dan ook wel in zijn handen knijpen met de kersverse aanwinst. De 24-jarige komt voor een kleine 50 miljoen euro over, terwijl de Bundesliga vorig jaar naar verluidt het dubbele over had voor de linksbuiten. Doordat de Duitser over een contract tot 2021 beschikte, kon hij nu voor een ‘laag’ bedrag opgehaald worden. Sané is dan ook de perfecte opvolger nadat vedettes Franck Ribéry en Arjen Robben de club verlieten in de laatste jaren.


Nathan Aké (Bournemouth naar Manchester City)

De transfer van Aké was een mooie voor de Nederlandse voetbalfans. De centrale verdediger speelde bij Bournemouth al fantastisch, maar kon een degradatie van de club die hem overnam van Chelsea niet voorkomen. Nu krijgt Aké Manchester City pas opnieuw de mogelijkheid om te stralen op het hoogste niveau in één van de beste competities ter wereld.

Voor meer dan 50 miljoen euro mag je dan ook wel verwachten dat de 25-jarige speelminuten gaat maken, ondanks dat de competitie sterk is. Fernandinho en Laporte zullen hun plekje niet willen opgeven, maar kans is zeker aanwezig dat oefenmeester Pep Guardiola zijn nieuwe aanwinst wil gaan benutten. Hopelijk zien we de Nederlander dan ook snel meer dan wat invalbeurten maken in het shirt van de Citizens.





Arjen Robben (naar FC Groningen)



Grote transfers komen in allerlei soorten. Op het moment dat Arjen Robben aankondigde terug te keren naar de FC Groningen, bewezen de Noorderlingen dat je geen transfersom hoeft te betalen om een stunt te verwezelijken. De rechtsbuiten die in 2019 zijn loopbaan beëindigde bij Bayern München heeft het onderste nog niet uit de kan gehaald en dus doet hij er alles aan om bij Groningen komend seizoen terug te keren.



Een bijzondere aankondiging was het zeker en tevens één van de grootste. Voor het Nederlands voetbal is het een prachtig gebaar en FC Groningen is blij met de komst van de 36-jarige aanvaller. Fans wisten niet hoe snel ze een seizoenskaart moesten halen om de Nederlandse legende weer in actie te zien.



Uiteindelijk blijkt de transfer voor Groningen echter wel een grote gok. Robbens geschiedenis met blessures bleek in de eerste wedstrijd alweer een vervolg te krijgen. De legende viel na een klein half uur al uit met een nieuwe blessure die vanuit het niets leek op te duiken. Toch geeft de aanvaller nog niet op, dus blijft er nog altijd hoop dat hij de sterren van de hemel gaat spelen dit seizoen.





Hakim Ziyech (Ajax naar Chelsea)



Frank Lampard heeft zijn pijlen gericht op de Engelse titel. Zoveel moge duidelijk zijn uit de manier waarop hij agressief de transfermarkt plundert. Met Werner in de spits wil de oefenmeester een speler die hem op creatieve wijze kan bedienen en dus heeft Chelsea ook een cheque gestuurd richting Ajax voor Hakim Ziyech. De Ajacied komt over voor een bedrag van 40 miljoen euro.



De Tovenaar vertrekt na vier jaar dan toch echt voor een buitenlands avontuur en heeft tot de coronacrisis uitbrak een goed seizoen gespeeld. In 21 wedstrijden wist hij zes keer het net te vinden en 13 assists te geven. Of hij Werner net zo goed weet te vinden als Quincy Promes en David Neres moet nog blijken, maar we kunnen niet wachten om te zien wat de Tovenaar bij Chelsea gaat presteren.





Francisco Trincão (Braga naar Barcelona)



Kijk niet vreemd op naar de naam. Trincão mag dan wel niet heel bekend zijn, daar lijkt verandering in te komen na de zomer. Barcelona neemt de rechtsbuiten over van Braga voor een bedrag van 31 miljoen euro om hem op te leiden tot de opvolger van Lionel Messi. De 20-jarige Portugees heeft dan ook grote schoenen om te vullen.



De 17 wedstrijden die hij tot nu toe heeft gespeeld (waarvan slechts zeven in de basis) beloven in ieder geval dat er goals zullen vallen. Trincao scoorde dit seizoen zeven keer in Portugal en leverde daarnaast drie assists op. Zijn linkervoet zorgt dan ook voor magisch spel, iets wat voortgezet moet worden zodra hij bij Barcelona aan de slag mag gaan.





Giovani Lo Celso (Real Betis naar Tottenham Hotspur)



Wie Tottenham op de voet volgt, kent de naam van Giovani Lo Celso maar al te goed. De middenvelder die matig aan het seizoen begon, maar kan inmiddels op het nodige applaus rekenen. De Argentijn werd vorig seizoen nog gehuurd, maar kwam deze zomer dan ook definitief over naar Tottenham voor een bedrag van 31 miljoen euro.



Het was Lo Celso die de schoenen van Christian Eriksen moest vullen nadat hij eerder dit seizoen vertrok. Dit heeft de Argentijn goed gedaan door middel van zijn creatieve spel die vooral de vleugelaanvallers van het team goed bedienen. Het feit dat José Mourinho, de coach die spelers als Mohamed Salah en Kevin De Bruyne vanaf de bank liet toekijken, de transfer wilde, maakt duidelijk dat hij grote plannen heeft voor de middenvelder.







Donny van de Beek (Ajax naar Manchester United)



Deze zomer was het dan eindelijk raak voor Donny van de Beek en heeft hij de transfer gekregen waar hij op hoopte. Uiteindelijk is het niet Real Madrid geworden, maar is Manchester United de nieuwe thuisbasis voor de middenvelder. Voor 45 miljoen euro is de Ajacied overgenomen door de club uit Engeland.



Voor Ajax is het een heerlijke transfer gezien Van de Beek uit de eigen opleiding komt en nu met flinke winst wordt verkocht. Manchester United zal ook blij zijn met de komst van de middenvelder. De kwaliteiten van de jonge middenvelder hebben nog ruimte voor verbetering, terwijl Van de Beek meters maakt om de ploeg waar dan ook te ondersteunen. Doordat hij beide 16-meter-gebieden zonder probleem bezoekt brengt hij dan ook wat nodige diepgang naar Old Trafford.







Kai Havertz (Bayer Leverkusen naar Chelsea)



Dat de transferhonger van Chelsea niet te stillen was, werd in september wederom duidelijk toen de club de talentvolle aanvaller Kai Havertz contracteerde.Chelsea wil dan ook waar voor z’n geld, want voor Havertz werd maarliefst 79,4 miljoen euro neergelegd. Voeg de aanvaller in het rijtje met Timo Werner, Ben Chilwell en Hakim Ziyech die eerder deze zomer al gehaald werden en Lampard heeft daadwerkelijk een luxeprobleem. Gelukkig voorkomt de club daarmee wel dat een andere club in de Premier League met het talent aan de haal gaat en met een beetje geluk weet Havertz zich snel te onderscheiden als nieuwe ster van de Premier League.


Fabio Silva (FC Porto naar Wolverhampton Wanderers)

FC Porto heeft er inmiddels een gewoonte van gemaakt, maar het blijft indrukwekkend. De piepjonge Fabio Silva kostte vrijwel niets en nu wordt de 18-jarige Portugees voor 40 miljoen euro verkocht aan Wolverhampton Wanderers. De Premier League-ploeg zal hier het riedeltje proberen te herhalen, want de centrumspits heeft nog genoeg ruimte om zichzelf te verbeteren.

Bij een middenmotor uit Engeland kan dit dan ook goed gedaan worden, waarna het talent hopelijk kan doorbreken in de absolute top van Europa. Tot nu toe heeft de Portugees het in het talenten-elftal van het land goed gedaan, al zijn de statistieken bij Porto zelf wat minder indrukwekkend. Eens zien of deze in het natte Engeland zich verder zullen ontwikkelen.


Luis Suárez (Barcelona naar Atlético Madrid)



Natuurlijk kunnen we de transfer van Luis Suárez naar Atlético Madrid niet vergeten wanneer we de grootste transfers van deze periode tot nu toe bespreken. De gevreesde spits heeft een halve soap meegemaakt in de afgelopen weken over zijn toekomstige club. Wat in ieder geval duidelijk was? Barcelona wilde van El Pistolero af.

Uiteindelijk is dat dan ook gelukt, maar wel tegen een hoge prijs. De Uruguayaanse spits is namelijk transfervrij vertrokken naar een andere club in Spanje en dan ook nog eens een club met wie de banden niet zo goed liggen. Los Rojiblancos is er met Suárez vandoor gegaan en de clubleiding zal zich waarschijnlijk doodlachen. Barcelona betaalt namelijk ook nog eens een deel van het salaris van Suárez komend seizoen en dat terwijl de Atlético Madrid concurrent is van Barcelona!


Sergiño Dest (Ajax naar FC Barcelona)

Dat er bij Barcelona een wisseling van de wacht gaande is, werd na het vertrek van Luis Suárez nog een keer goed duidelijk. Een oude veteraan vertrok en een paar dagen later werd een jong talent aangetrokken. De overeenkomst? Beide spelers hebben een verleden bij Ajax.

Sergiño Dest werd namelijk voor maar liefst 20 miljoen euro gehaald door de Catalanen. Oplopend kan dit 25 miljoen worden middels bonussen, maar dat is voor nu nog niet van kracht. De transfer is één van de meer opvallende transfers in deze lijst, want de back werd lang in verband gebracht met Bayern München. 

Voor Koeman komt de verdediger dan ook als geroepen, want Barcelona was dringend op zoek naar een goede rechtsback. Die lijkt nu gevonden te zijn. Vraag blijft voor nu natuurlijk wel of Dest het niveau van de Spaanse competitie aankan, al hebben we het gevoel dat die vraag snel genoeg beantwoord zal worden.


Edinson Cavani (Paris Saint-Germain naar Manchester United)

Zo op de valreep is ook Edinson Cavani nog bij een nieuwe ploeg uitgekomen, namelijk Manchester United. Van alle kanten is alleen wel duidelijk dat Cavani niet de eerste keus was voor de club die recentelijk nog keihard onderuit ging tegen de Spurs. Cavani is namelijk al sinds juni clubloos, dus als de Uruguayaan een diepe wens van United was, had hij veel eerder al gehaald kunnen worden.

Ole Gunnar Solskjaer zal dan ook flink moeten gaan puzzelen om de 33-jarige spits een goede rol binnen het team te geven. Cavani’s speelstijl, het aansturen van een aanval gevolgd door afronding, komt immers niet helemaal overeen met de huidige vorm van de huidige oefenmeester van Man U. Aan de andere kant wordt er gesteld dat het spel toch al op zijn kop gezet moet worden na die historische nederlaag, dus misschien weet de komst van Cavani wel iets los te maken bij de Engelse club.


Davy Klaassen (Werder Bremen naar Ajax)

Ook op de Nederlandse velden is op het laatste moment nog een aanwinst te vinden voor Ajax. Waar van de zomer twee sleutelspelers vertrokken, is een oude rot teruggehaald om het middenveld de pit te geven die ontbrak tegen FC Groningen. Davy Klaassen is terug bij zijn oude club. Dit keer niet met rugnummer 10 en de aanvoerdersband, maar met nummer 6.

Uiteindelijk zegt dat nummer natuurlijk niets, want Ten Hag zal deze natuurlijk leider waarschijnlijk weer een positie geven als aanvallende middenvelder, iets waar het op het moment aan kwaliteit ontbreekt. Promes blijft maar zoekende op tien zal dan ook blij zijn dat Klaassen deze rol over kan nemen, zodat Promes gewoon weer terug kan naar de linkerflank. 


Mario Götze (Borussia Dortmund naar PSV)

Naast Ajax weet ook PSV nog te stunten in de transferperiode. Kort voor de deadline werd Mario Götze naar Eindhoven gehaald, waar hij voor twee jaar tekent. De middenvelder komt transfervrij over van Borussia Dortmund, waar al tijden bekend was dat de speler zou vertrekken.

Götze voegt zich daardoor bij een tweetal andere middenvelders dat laat door PSV is aangetrokken deze zomer. Eerder op de dag werden ook Marco van Ginkel en Adrian Frei overgenomen. Laatstgenoemde komt op huurbasis over van Bayern München, terwijl Van Ginkel overkomt van Chelsea, maar nog wel eerst moet revalideren van een blessure.


Bruno Martins Indi (Stoke City naar AZ)



Het einde van de transferperiode heeft naast een schok bij PSV ook nog in Alkmaar voor opschudding gezorgd. AZ heeft namelijk Bruno Martins Indi voor een jaar toegevoegd aan de ploeg. De oud-Feyenoorder komt via een huurcontract over van Stoke City.

De linkspoot ging zelfs mee naar het WK in 2014, waar onder Louis van Gaal de derde plek werd gehaald. Sinds het vertrek van Stijn Wuytens zijn de Alkmaarders al op zoek naar een nieuwe linkspoot voor centraal in de verdediging. Die lijkt nu op het laatste moment toch nog binnen te zijn.


Hoe groot zijn de transfers? 



Uiteindelijk blijft er natuurlijk wel de vraag hoe groot al die transfers van afgelopen zomer/herfst daadwerkelijk zijn. Dit jaar is de transferperiode is nogal bijzonder verlopen door middel van een flinke verlenging van het seizoen afgelopen zomer. Uiteindelijk blijft de markt dan ook tot en met oktober open, wat veel clubs ruimte geeft om nog laat spelers binnen te hengelen. 

Wel verschillen de regels voor de transferperiode per competitie, wat de transferperiode weer een stuk ingewikkelder heeft gemaakt. In Italië mogen clubs bijvoorbeeld geen spelers kopen als de specifieke voorwaarde van de Italiaanse regering niet wordt voldaan. Voordat een speler gekocht mag worden, moet eerst dat bedrag aan inkomsten gehaald worden. 

Spelers moeten dus eerst de deur uit voordat ze binnengehaald kunnen worden. Dat blokkeert voor nu de transfer van Wesley Hoedt bijvoorbeeld. Die wil naar Lazio vertrekken, maar mag nog niet gehaald worden. De centrale verdediger mag pas naar de Italiaanse club zodra Lazio zelf eerst wat spelers de deur uit heeft gedaan.

Daarbij komt ook nog eens dat spelers in waarde flink dalen, omdat clubs te weinig inkomstenbronnen hebben. Kijk maar naar Luis Suarez die eerder deze zomer naar Atlético Madrid vertrok. Barcelona wilde van de spits af, maar dat dit transfervrij is toch vrij bijzonder. Vooral omdat El Pistolero gewoon in La Liga blijft spelen.

Wie is de grootste transfer tot nu toe?

  • Álvaro Morata
  • Mauro Icardi
  • Timo Werner
  • Arjen Robben
  • Hakim Ziyech
  • Francisco Trincão
  • Giovani Lo Celso
  • Donny van de Beek
  • Kai Havertz
  • Luis Suarez
641+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:45
12+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
11:29
6+
‘Davies moet nog een jaar wachten op toptransfer’
11:16
7+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
10:57
54+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
80+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
10:20
16+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
34+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
40+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
85+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
09:19
50+
‘Van Bommel op lijstje van Italiaanse topclub’
09:05
32+
AS Roma voelt zich benadeeld door Italiaanse bond
09:00
46+
Legends blikken exclusief vooruit op bijzonder duel met Ajax
08:42
28+
Blinker kijkt met plezier naar de buitenspelers van Feyenoord
08:19
71+
Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”
23:36
169+
Kieft laakt Barça: “Helemaal niet zo goed elftal”
23:30
265+
“Bijlow gaat na de bekerfinale weer keepen”
23:14
230+
Verweij tipt Ajax-leiding: “Een verbetering”
23:02
541+
‘Gemeente draait Feyenoord de nek om’
22:50
4+
Juventus ontsnapt met gelijkspel
22:45
646+
Doorbraak bij Feyenoord? “Een opening”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie