Fraser laat opvallend geluid horen over Derksen-rel: “Gejank”

Foto: Fraser laat opvallend geluid horen over Derksen-rel: “Gejank”

De hele rel rond Veronica Inside en Johan Derksen zal het nieuws nog wel eventjes blijven beheersen, zeker omdat racisme momenteel een extreem heet hangijzer is. Oefenmeester Henk Fraser van Sparta Rotterdam, afkomstig uit Suriname, laat vandaag een opvallend geluid horen over het onderwerp.

In het Algemeen Dagblad zegt de coach: “Weet je wat het is? Discriminatie mag niet. Ik denk dat ieder normaal denkend mens zo redeneert. Alleen: je kunt ook te ver doorslaan. Ik zie mensen op televisie verschijnen die zich werkelijk overal gekwetst over voelen. Ze zijn slachtoffer van dit, van dat, van zus en zo. Ik kan niet tegen dat gejank. Tegen die extremelingen aan de andere kant van het racismedebat evenmin, trouwens. Juist ook omdat het averechts werkt, dat gebrek aan nuance. In plaats van begrip, kweken ze ergernis. Die kleine groep idioten verpest het voor de rest.”

Daar voegt Fraser wel meteen aan toe: “Begrijp me niet verkeerd, hè. Ook ik heb meegemaakt dat ik als tiener voor een nachttent stond en dat de portier me weigerde, terwijl mijn blanke rijgenoot wel binnenkwam. Maar denk je dat ik mijn trots op zo’n moment liet krenken door zulke zielige types? Je moet je nooit als slachtoffer willen gedragen. Ik probeerde altijd boven domheid te staan. Ik dacht altijd: ik kom er tóch wel in dit leven. Misschien heb ik makkelijk praten, hoor. Ik kon aardig voetballen, heb nooit hoeven solliciteren voor een baan, en ik weet dus ook niet hoe het is om op basis van je kleur of achternaam afgewezen te worden. Wat voor mij wel vaststaat, is dat zo’n portier niet symbool staat voor Nederland: 95 procent van de mensen is geen racist.”

Bovendien trekt hij het begrip ‘discriminatie’ een stuk breder: “Als we een einde willen maken aan discriminatie, moet er een einde komen aan álle vormen van discriminatie. Niet alleen die van zwarte mensen; ook bijvoorbeeld die van vrouwen die nog altijd minder verdienen dan mannen in dezelfde functie. Of van transgenders, of welke minderheid dan ook. Maak de discussie breder, zou ik daarom willen zeggen. Neem het niet alleen op voor de groep die jij vertegenwoordigt. Nee, doe dat voor iedereen die er onder te lijden heeft. Dán kom je tot een oplossing.”

Zegt hij zinnige dingen?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
12356+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:58
3+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
13+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
109+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
36+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
63+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
124+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
66+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
582+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
121+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
38+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
277+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
621+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
118+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
175+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
46+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
307+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
322+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
193+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
32+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie