Wim Kieft wijst ‘ideale pinchhitter voor Oranje’ aan

Foto: Wim Kieft wijst ‘ideale pinchhitter voor Oranje’ aan

De Eredivisie is definitief stopgezet wegens het coronavirus, maar in de Bundesliga en Primera División voetbalt men al weer. Wim Kieft kijkt met bovengemiddelde interesse naar de prestaties van Bas Dost (Eintracht Frankfurt), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg) en Luuk de Jong (Sevilla).

In zijn column in De Telegraaf behandelt hij de eerstgenoemde: “Bij Dost zie ik altijd de foto voor me in zijn schitterende huis in Lissabon, waar hij bij Sporting uitgroeide tot koningsschutter en één op één liep. Dan is in het buitenland voetballen heerlijk en ben je op je plaats. Hij heeft inmiddels de minder sterke Portugese competitie ingeruild voor de Bundesliga en zit nu bij Eintracht Frankfurt regelmatig op de bank. Voor Dost wordt het dus moeilijker in een betere competitie. Het tempo in Duitsland ligt hoger, de mandekking is strakker, je speelt niet zoals in Portugal bij een topteam, je kan niet continu voorin blijven staan en veel ballen in het strafschopgebied krijg je niet.”

Kieft gaat verder: “Voor Wout Weghorst, ook actief in Duitsland en net als Dost een afhankelijke spits, is alles wat hij bereikt meegenomen. In feite mag je hem niet te kritisch benaderen, want leg je hem langs de meetlat van topspitsen, dan mist hij heel veel kwaliteit, zoals motoriek, snelheid, technisch vernuft, inzicht en overzicht. Ondanks z’n beperkingen heeft Weghorst vooral door zijn arbeidsethos veel bereikt in zijn carrière tot dusver.”

Vervolgens is de beurt aan De Jong: “Vijf treffers in 28 wedstrijden is niet veel voor een spits van Sevilla. Voor Lopetegui zijn De Jongs kwaliteiten, zoals kopkracht, defensieve arbeid en aanspeelbaarheid, klaarblijkelijk net zo goed van grote waarde. Het spelidee bij Sevilla is voor een deel zelfs op De Jongs kwaliteit afgestemd. Op de flanken lopen buitenspelers als Lucas Ocampos en Munir El Haddadi die doorkomen met een individuele actie, maar tevens de voorzet kunnen geven en dat ook vaak doen om de kopsterke De Jong in stelling te brengen. Tegelijkertijd knapt De Jong veel vuil werk op voor die twee.”

De oud-voetballer concludeert: “In Nederland bij Ajax of PSV en in Portugal bij een topclub zullen De Jong, Dost en Weghorst gemakkelijk voor twintig doelpunten per seizoen tekenen. Wil je het trio echt op hun kwaliteit beoordelen en met elkaar vergelijken, dan moet je hun spel en rendement naast elkaar leggen van wat ze brengen in de Primera Division en Bundesliga. Daar ligt de moeilijkheidsgraad en de weerstand veel hoger. De conclusie moet dan zijn dat De Jong behoudens z’n snelheid in alles net iets beter is dan Weghorst en Dost. Terecht daarom dat hij als ideale pinchhitter van Oranje wordt beschouwd door bondscoach Ronald Koeman.”

De Jong inderdaad de beste?

  • Ja
  • Nee
244+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie