Bundesliga is back: wat u moet weten over het Duitse voetbal

Foto: Bundesliga is back: wat u moet weten over het Duitse voetbal

Eindelijk. Een dag nadat het doek over de Nederlandse competitie definitief is gevallen, gaat de bal elders weer aan het rollen. Voor de ogen van de hele voetbalwereld maakt Duitsland zich namelijk op voor de heropstart van de Bundesliga. Aangezien ook u straks ongetwijfeld op de eerste rij zit, frissen we dan ook graag nog eens uw geheugen op over de stand van zaken in het Duitse voetbal. Een overzicht.

Na een break van iets meer dan twee maanden werken de 18 teams op het hoogste niveau dit weekend speeldag 26 af. Met uitzondering van Eintracht Frankfurt en Werder Bremen, die nog een inhaalduel te goed hebben, staan er voor iedereen dus nog negen wedstrijden op het programma. Uiteraard zonder publiek in de arena’s, want ook in Duitsland gelden nog steeds de coronamaatregelen. In tegenstelling tot in ons land zullen de gladiatoren desondanks toch nog op het veld strijden om de knikkers. Te beginnen met de jacht op de titel natuurlijk.



DE TITELSTRIJD

In de race om het kampioenschap staat wie anders dan Bayern München aan de leiding, zij het dit keer niet bepaald met een straatlengte voorsprong. Der Rekordmeister geniet een bonus van slechts vier punten op dichtste achtervolger Borussia Dortmund, met wie ze bovendien ook nog een onderlinge confrontatie – buitenshuis nota bene, al wordt het thuisvoordeel nu toch wat beperkter – in het vooruitzicht hebben. Op een zakdoek volgen dan RB Leipzig en Borussia Mönchengladbach, terwijl zelfs nummer vijf Bayer Leverkusen met acht punten achterstand in theorie nog niet uitgeteld is. Ook die laatste twee moeten het trouwens nog opnemen tegen de huidige leider, dus alles is nog mogelijk.



EUROPESE TICKETS

De kloof met Schalke 04 bedraagt vervolgens al tien punten, wat betekent dat de bovenstaande clubs hun Europees ticket al zo goed als binnen hebben. De nummers één tot en met vier plaatsen zich immers rechtstreeks voor de Champions League, de vijfde in de stand mag meteen de Europa League in. Alleen de precieze verdeling kan dus nog alle kanten op, net zoals de strijd om de zesde plek – die recht geeft op de laatste voorronde van de EL. Schalke 04 bindt daar vooral de strijd aan met Wolfsburg, Freiburg en Hoffenheim, die allen in de nek ademen van de ploeg uit Gelsenkirchen. Na een straffe remonte maakt in principe zelfs FC Köln nog een kans. De race ligt hier dus absoluut nog wagenwijd open.

BEKER

Mogelijk schuift dat laatste ticket op richting de zevende in de ranking, want zowel Bayern München als Bayer Leverkusen – allebei dus stevig in de top vijf genesteld – staan in de halve finale van de DFB-Pokal. Die eerste kijkt op 9 juni Eintracht Frankfurt in de ogen, Leverkusen neemt het dan weer op tegen revelatie Saarbrücken. De vierdeklasser (!) schreef dankzij stunts tegen onder meer FC Köln en Fortuna Düsseldorf nu al geschiedenis, want nooit eerder geraakte een team van dat niveau zo ver in het bekertoernooi. De volgende uitdaging is om zich als derde amateurclub, na Energie Cotbuss (1997) en Union Berlin (2001), voor de finale te plaatsen. En dan het grote Bayern van een 20ste eindzege te houden?



DEGRADATIESTRIJD

We verleggen onze aandacht naar de bodem van het klassement, waar twee ploegen direct zakken en een derde haar vel moet zien te redden tegen het nummer drie in tweede klasse. Hekkensluiter SC Paderborn zit dus sowieso al in slechte papieren, net zoals traditieclub Werder Bremen – dat dus wel nog een match minder heeft gespeeld. Toch lijken beiden in het beste geval te mikken op de stek van Fortuna Düsseldorf, dat zelf al vier punten goed moet maken op Mainz 05 om uit de gevarenzone te geraken. Daarna volgt een cluster van teams, want als vijftiende in de stand geeft Mainz uiteindelijk maar 10 punten prijs op Wolfsburg en Freiburg. Die zoals gezegd op amper één punt van een Europees ticket staan.

INDIVIDUELE RANKINGS

Tot zover het collectieve gedeelte. In de individuele rankings is het al Bayern wat de klok slaat, want de leider staat met Robert Lewandowski (25 goals), Thomas Müller (16 assists) en Manuel Neuer (10 clean sheets) ook hier overal op kop. Die laatste geniet zo twee stuks voorsprong op Roman Bürki (Dortmund), Péter Gulácsi (Leipzig) en Lukas Hradecky (Leverkusen), Lewa houdt zijn enige concurrent Timo Werner (Leipzig) al vier eenheden achter zich. Dortmund-toptalent Jadon Sancho haalt met ruime afstand nog het podium, maar ademt met zijn 15 assists vooral in de nek van Müller. De nummer drie komt met Christophe Nkunku trouwens opnieuw vanuit Leipzig, dus de toppers zijn ook hier dominant.

Ga jij vanmiddag kijken naar de Bundesliga wedstrijden?

  • Ja
  • Nee
130+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
14+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
22+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
9+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
75+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
51+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
130+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
220+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
731+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
257+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
56+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
94+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
114+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
253+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
209+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
138+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
213+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
244+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
467+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
32+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
24+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie