LEESTIP: zij moeten de Eredivisie-sneeuwbal in beweging houden

Foto: LEESTIP: zij moeten de Eredivisie-sneeuwbal in beweging houden

De KNVB vreest drie- tot vierhonderd miljoen euro schade voor het betaald voetbal in Nederland. Op allerlei manieren hoopt men de schade te beperken, zoals het korten van salarissen en steunfondsen. Maar ook de transfermarkt biedt clubs de mogelijkheid om geld binnen te halen in crisistijd. SoccerNews.nl zet per club de lucratiefste opties op een rijtje.

Ajax;



Ajax heeft met Hakim Ziyech al een grote uitgaande transfer gerealiseerd. Voor 45 miljoen euro verkast de sterspeler deze zomer naar Chelsea, maar gaat dat bedrag deze zomer nog overtroffen worden? Zo ja, dan zal dat vrijwel zeker gebeuren door Donny van de Beek. Naar verluidt heeft de middenvelder al een prijskaartje van 55 miljoen euro uitonderhandeld met de Ajax-leiding. Clubs als Real Madrid, Manchester United en Juventus worden genoemd. Voor (hoogstwaarschijnlijk) lagere bedragen zijn ook André Onana, Nicolás Tagliafico en Sergiño Dest op de markt.

AZ;

AZ gaat ondanks de coronacrisis misschien wel de beste transfermarkt ooit tegemoet. De Alkmaarse club heeft tenslotte veel waarde op het veld staan en dat kan de clubleiding deze zomer prima verzilveren, maar daardoor is het ook lastig om één naam aan te wijzen. Spits Myron Boadu en teamgenoot Calvin Stengs worden tenslotte allebei gelinkt aan een transfer van circa 25 miljoen euro. Een luxepositie voor AZ.

Feyenoord;

Dirk Kuyt is al jarenlang recordhouder namens Feyenoord. Zijn prijskaartje van achttien miljoen euro werd niet meer overtroffen, maar dat kan deze zomer wellicht veranderen. Orkun Kökcü is gelinkt aan een transfer ter waarde van twintig tot zelfs 25 miljoen euro. Aan interesse is geen gebrek: Arsenal, Chelsea, Sevilla, Real Betis, AS Roma, Atalanta Bergamo; allemaal worden ze genoemd. Zelfs aanvoerder Steven Berghuis haalt zo’n prijskaartje niet.

PSV;

PSV-directeur Toon Gerbrands weigerde onlangs uit te sluiten dat de club iemand moet verkopen om het huishoudboekje gezond te houden. De wintertransfer van Steven Bergwijn is voorlopig goud waard, maar in het buitenland denkt men dat Mohamed Ihattaren op die manier een transfer kan maken. Overigens zou de middenvelder bij voorkeur nog een jaar in Eindhoven actief willen blijven. Denzel Dumfries lijkt hét alternatief.

Willem II;

Willem II heeft het momenteel uitstekend voor elkaar. Er lonkt zelfs Europees voetbal voor de ‘Tricolores’. Op dit moment is spelers verkopen geen noodzakelijk kwaad, maar er zijn wel spelers die in aanmerking komen voor een mooie vervolgstap. Mike Trésor Ndayishimiye krijgt wat ons betreft de voorkeur, al zal spits Vangelis Pavlidis ongetwijfeld ook goede papieren bezitten.

FC Utrecht;

Bij FC Utrecht weet eigenaar Frans van Seumeren al jaren een financiële nood af te dekken. Dat zal deze zomer niet anders zijn, maar een transferklapper zou natuurlijk ook al ontzettend schelen. Gyrano Kerk is de eerste naam waar we dan aan denken. De razendsnelle aanvaller maakte dit seizoen vooral indruk in de halve finale van de KNVB Beker tegen Ajax en dat móét zijn opgevallen.

Vitesse;

Het mislopen van een Europees ticket en de gevolgen van de coronacrisis zullen Vitesse ook deze zomer rode cijfers bezorgen. Tot overmaat van ramp vertrekken Bryan Linssen en Tim Matavz nagenoeg zeker transfervrij uit Arnhem. Een tegenvaller, maar misschien komt er toch nog wat transfergeld binnen. De 24-jarige Matus Bero is een speler die in de gaten gehouden zal worden.

Heracles Almelo;

Heracles zal trots terugkijken op de transferzomer van 2019. Topscorer Adrián Dalmau werd voor zeven ton aan FC Utrecht verkocht en in ruil transfereerde Cyriel Dessers transfervrij naar het Erve Asito. De Nigeriaanse Belg ontpopte zich tot sterspeler van Heracles door maar liefst vijftien keer doel te treffen in de Eredivisie. In januari weigerde Heracles mee te werken aan een vertrek van Dessers, maar wie weet deze zomer…

FC Groningen;

FC Groningen heeft deze week harde maatregelen aangekondigd om de coronacrisis te lijf te gaan. De Trots van het Noorden wil fors bezuinigen op een aantal zaken, maar misschien komt de helpende hand deze zomer uit binnen- of buitenland. Rechtsback Deyovaisio Zeefuik werd de afgelopen maanden al gelinkt aan PSV en clubs uit grote buitenlandse competities.

sc Heerenveen;

Ongeveer een jaar geleden was sc Heerenveen nog stellig: omwille van de financiële positie zou er geen speler van buiten de EU meer worden aangetrokken. De kwaliteiten van Chidera Ejuke brachten de Friese clubleiding echter op andere gedachten. De Nigeriaanse buitenspeler is bijzonder grillig, maar zijn potentie is onmiskenbaar. Niet voor niets werden verschillende Eredivisie-topclubs al gelinkt aan ‘Chiddy’.

Sparta Rotterdam;

Na Halil Dervisoglu en Ragnar Ache dreigt Sparta opnieuw een belangrijke schakel kwijt te raken. Clubs uit Duitsland en Engeland zouden een oogje hebben laten vallen op middenvelder Abdou Harroui. In januari bleef de Spartaan nog loyaal aan de Rotterdammers, maar deze zomer is misschien wel een mooi moment om de volgende stap in zijn carrière te maken.

FC Emmen;

Volgens geleerden is een tweede Eredivisie-seizoen doorgaans lastiger dan de eerste. FC Emmen merkt daar weinig van. Oké, in uitwedstrijden leek het vaak nergens op, maar in eigen stadion waren de Drentenaren dit seizoen bijna niet te verslaan. De Peruviaan Sergio Peña voerde zelfs het VI-klassement aan op het moment dat het coronavirus de competitie plat wist te leggen. Peña zal ongetwijfeld grotere clubs charmeren.

VVV-Venlo;

Het avontuur van Tobias Pachonik bij VVV-Venlo blijft mogelijk beperkt tot één seizoen. De 25-jarige rechtsback is gelinkt aan een terugkeer naar zijn thuisland, maar de Duitser zou ook in aanmerking komen voor een transfer binnen de Eredivisie. Sterker: een transfer naar een topclub. Recentelijk werden PSV en Feyenoord allebei genoemd als mogelijke vervolgstap voor Pachonik.

FC Twente;

De selectie van FC Twente telt deze zomer een hoop aflopende contracten. Geen enkele speler met een doorlopend contract heeft een marktwaarde hoger dan één miljoen euro, dus een financiële klapper maken is lastig zat voor de nieuwe technisch directeur. Toch herbergt de Twente-selectie twee spelers die een mooie transfersom kunnen verdienen voor hun club: doelman Joël Drommel en middenvelder Lindon Selahi.

PEC Zwolle;

PEC Zwolle houdt serieus rekening met een ernstige terugval in financieel opzicht, dus één of meerdere spelers verkopen is mogelijk noodzakelijk. Naar verluidt komt oud-Feyenoorder Gustavo Hamer hiervoor in aanmerking. De middenvelder zou kunnen rekenen op belangstelling uit binnen- en buitenland, waarbij diens voorkeur uit lijkt te gaan naar een buitenlandse club.

Fortuna Sittard;

Mark Diemers is met afstand dé man van Fortuna Sittard. De aanvallende middenvelder neemt de Limburgse eredivisionist voortdurend bij de hand en dat blijft niet onopgemerkt. Zelfs een buitenlands avontuur is mogelijk, maar de kersverse vader lijkt voorlopig te opteren voor een transfer binnen Nederland. FC Groningen en Vitesse hebben reeds interesse getoond, terwijl ook Feyenoord voorzichtig is genoemd.

ADO Den Haag;

Met veel oudgedienden, huurlingen en een aantal aflopende contracten staat er relatief weinig waarde op het veld. Het is veelzeggend dat doelman Luuk Koopmans misschien wel de grootste kans maakt op een overstap voor een redelijke transfersom. Competitiegenoot sc Heerenveen zou de goalie al op de korrel hebben en ook vanuit het buitenland zou reeds interesse zijn getoond.

RKC Waalwijk;

Voor transferklappers hoeven we deze zomer niet naar RKC Waalwijk te kijken. Onder de spelers met een doorlopend contract blijft de marktwaarde beperkt tot maximaal 550.000 euro. Wij nomineren een oud-speler van Manchester United als een interessante kandidaat. Melle Meulensteen is zeker een speler om in de gaten te houden en de rechtspoot ligt nog twee jaar vast in Waalwijk.


Welke topclub komt deze periode het slechtst door?

  • Ajax
  • AZ
  • Feyenoord
  • PSV
80+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:31
2+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
3+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
35+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
23+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
13+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
49+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
38+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
17+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
70+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
319+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
89+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
43+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
112+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
384+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
38+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
284+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
757+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
307+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
769+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
23:46
78+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie