ANALYSE: Het debuutseizoen van Matthijs de Ligt bij Juventus

Foto: ANALYSE: Het debuutseizoen van Matthijs de Ligt bij Juventus

Seizoen 2019/2020 is misschien wel het meest bijzondere voetbaljaar in de geschiedenis dankzij het coronavirus. Voor sommige voetballers is het een extra bijzonder seizoen en die verdienen dan ook een extra plekje in het zonnetje. Vandaag is het tijd voor een terugblik op het seizoen van Matthijs de Ligt.



Wie kent de vrolijke ex-Ajacied die afgelopen zomer naar Turijn verhuisde niet? Matthijs de Ligt liet Amsterdam achter zich en maakte de overstap naar Junventus voor een monsterlijk bedrag van 75 miljoen euro, na een lange transfersoap. Sinds hij naar De Oude Dame ging in juli 2019, is er veel gebeurd. Het seizoen kende hoge pieken en diepe dalen voor de jonge verdediger.



Het debuut

Vanaf het moment dat de verdediger naar Turijn werd gehaald, waren de plannen van Juventus duidelijk. Matthijs moest worden klaargestoomd om de verdediging van de huidige Serie A-kampioen te leiden. Het beloofde een zware opgave te worden die zeker niet van de een op andere dag volbracht kon worden.



Net als dat Rome niet in één dag gebouwd werd, zou De Ligt niet in één dag de nieuwe Giorgio Chiellini worden. Wat de Leidendorper destijds nog niet wist, is dat het stokje sneller overgedragen zou worden dan gepland. Op de dag dat De Ligt zijn debuut maakte in de Serie A, 30 augustus 2019, scheurde Chiellini zijn voorste kruisband in de knie tijdens een training.







Het gevolg van de blessure resulteerde voor De Ligt zijn debuut in de wedstrijd tegen Napoli. Ongeschonden verliet de verdediger het veld alleen niet. Juventus moest drie keer een goal incasseren en alle keren had de debutant een rol. Uiteindelijk wist De Oude Dame wel te winnen met 4-3, maar van een goed begin werd niet gesproken.



De daaropvolgende weken kreeg de verdediger meerdere kansen om een definitieve basisplaats te veroveren. Zo begon hij in de basis tegen Fiorentina en Brescia, waar hij in beide wedstrijden een gele kaart pakte. In de wedstrijd tegen Hellas Verona kreeg de Ligt echter geen speelminuten en dus was het maar de vraag of niet De Ligt, maar directe concurrent Merih Demiral aan de aftrap van de topper tegen Internazionale zou staan.



Achtervolging

De Italiaanse kraker zou op 6 oktober 2019 gespeeld worden, waarbij oefenmeester Maurizio Sarri De Ligt verkoos boven Demiral. In de wedstrijd kwam de verdediger oog in oog met een oude bekende: Stefan de Vrij. De stopper van Inter en De Ligt kennen elkaar natuurlijk van het Nederlands elftal. waar ze om dezelfde positie strijden.



Hoewel de twee het onderling goed kunnen vinden, barstte de strijd op die cruciale 6 oktober los en was het uiteindelijk Juventus dat als winnaar het veld verliet met een 1-2 winst. Toch vierde De Ligt geen feest, want hij speelde een centrale rol bij de tegengoal. De verdediger veroorzaakte een penalty door hands te maken. Een bedankje ging dan ook uit naar invaller Gonzalo Higuaín die in de 80e minuut de score in het voordeel van De Oude Dame wist te trekken.



De handsbal kan als pech bestempeld worden, maar dat duurde niet lang. In de twee wedstrijden na Inter maakt De Ligt beide keren hands. Waar hij tegen Bologna ontsnapt aan een overtreding dankzij een coulante scheids, is het een week later tegen Lecce opnieuw mis. De verdediger maakt opnieuw hands en de bal gaat wederom op de stip, waarna beide teams niet meer weten te scoren. Juventus speelt uit bij Lecce gelijk en De Ligt krijgt de wind van voren.



Na in drie wedstrijden op rij hands te maken, is de Italiaanse pers er van overtuigd dat er geen sprake meer is van pech. De jonge verdediger zou het niveau van de Serie A simpelweg niet aankunnen. Of hij het prijskaartje van 75 miljoen euro wel waard was, is een vraag die door velen wordt gesteld.



Vaste kracht

Hoewel de populariteit van de verdediger eind oktober nog al in een dal zit, liegen de cijfers er niet om. Sinds zijn komst zijn er maar weinig defensieve fouten te vinden met als uitzondering De Ligts debuutwedstrijd tegen Napoli. Ten opzichte van Leonardo Bonucci, de andere centrale verdediger van Juventus, doet De Ligt het beter als het aankomt op kopduels bijvoorbeeld.



Zelf reflecteerde de verdediger al op zijn moeilijke periode en erkent hij dat het zeker niet zijn beste periode is. Genoeg motivatie om het roer om te gooien en al snel uit dat zich op het veld. Zo scoort de nummer 4 van De Oude Dame in de stadsderby tegen Torino. Niet alleen is het De Ligts eerste doelpunt in de Serie A, maar ook is het de enige goal van de wedstrijd. 



Deze wedstrijd is het begin van een positieve opmars voor de jonge speler, waarna hij een reeks fantastische optredens laat zien en de harten van fans voor zich weet te winnen. Oefenmeester Sarri verklaart dat de komst van Andrea Barzagli als assisten-trainer een positieve werking heeft. “Hij speelt met veel meer vertrouwen en flair. Ik denk dat er wel sprake is van een causaal verband. Hij voelt zich steeds beter op zijn gemak, hetgeen sowieso een proces zou zijn”, aldus Sarri.





Concurrentie

Toch duurde de glanzende periode van de Ligt niet lang. Zijn concurrent Demiral pikte in december de basispositie van De Ligt waardoor de oud-Ajacied ineens drie wedstrijden op rij vanaf de zijlijn moet toekijken. Een heel prettig gevoel zal het niet geweest zijn om halverwege december je plek te verliezen en tot en met de winterstop geen speelminuten meer te maken.



Ook na de winterstop ziet het er slecht uit voor De Ligt. De eerste wedstrijd na de winterstop tegen Cagliari Calcio spendeert hij wederom op de bank en dus ziet het er naar uit dat Sarri verder wil met het duo Demiral-Bonucci. Een week later staat alles echter op zijn kop.



In de uitwedstrijd tegen AS Roma is het Demiral die de score vroeg opent, maar na iets meer dan een kwartier moet de trefzekere verdediger het veld verlaten. Demiral scheurt zijn kruisanden en valt geblesseert uit, waarna De Ligt zijn oude positie weer in mag vullen als centrale verdediger.





Corona Time

In de zeven wedstrijden die daarop volgen krijgt De Ligt bijna iedere wedstrijd speelminuten toebedeeld. Alleen in de wedstrijd van 16 februari tegen Brescia Calcio krijgt de jonge verdediger geen speeltijd wegens de rentree van Chiellini die herstelt is van zijn blessure. 



Hoewel Chiellini nog geen volledige wedstrijd speelt, mag hij een week later wel in de basis starten. Halverwege de wedstrijd neemt De Ligt het stokje over en ook in de kraker tegen Internazionale is het De Ligt die weer in de basis staat. In eigen stadion wint Juventus het belangrijke duel tegen de directe concurrent voor de koppositie, waarna het seizoen ineens tot stilstand komt.



Het coronavirus dat in 2020 langzaam door de wereld verspreidde zorgt abrupt voor een pauze in het seizoen. Daarmee komt ook een (voorlopig) einde aan het seizoen van Matthijs de Ligt. Of de Serie A nog uitgespeeld zal worden is nog maar de vraag. Daarover wil de Italiaanse regering nog geen uitspraken doen. Wel zijn de trainingen inmiddels weer (individueel) hervat. 

Wat vind jij van het seizoen van Matthijs de Ligt?

  • Lekker bezig
  • Wisselvallig
  • Belabberd
74+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:52
59+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
7+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
51+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
11+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
51+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
46+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
30+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
150+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
29+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
91+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1438+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1300+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
118+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
1016+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1820+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
773+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
660+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
673+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
412+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
111+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie