Ajax 2010-2020: de ultieme XI

Foto: Ajax 2010-2020: de ultieme XI

Hoewel het seizoen 2019-2020 als een nachtkaars uitging door de coronacrisis, heeft Ajax een meer dan goed decennium achter de rug. Het absolute hoogtepunt was natuurlijk het behalen van de halve finale van de Champions League, vorig jaar. Ook de vier kampioenschappen op rij onder Frank de Boer mogen niet vergeten worden, maar het ultieme elftal van Ajax met spelers die tussen 2010 en 2020 in Amsterdam speelden wordt toch gedomineerd door mannen van Erik ten Hag.

DOELMAN: ANDRE ONANA 

Ajax heeft in de afgelopen jaren drie uitstekende doelmannen in de gelederen gehad. Te beginnen met Maarten Stekelenburg, later met Jasper Cillessen en hedendaags André Onana. Hoewel Cillessen bij Ajax uitgroeide tot Oranje-international en zelfs een transfer naar FC Barcelona verdiende, gaan we uiteindelijk toch voor André Onana. De Kat uit Kameroen is completer, heeft een weergaloze reflex en is – net als Cillessen – van absoluut wereldniveau met zijn voeten. Niet voor niets azen flink wat Europese grootmachten op Onana deze zomer. 



RECHTSBACK: JAN VERTONGHEN 

De rechtsbackpositie is een flinke tijd een zorgenkindje geweest in de Arena. Gregory van der Wiel, Kenny Tete en Ricardo van Rhijn stonden alle drie aangeschreven als groot talent, maar – behoudens Van der Wiel wellicht – vielen ze uiteindelijk toch flink tegen. Ook dit seizoen waren de rechtsbacks geen uitblinkers bij Ajax: Sergino Dest is wisselvallig, Noussair Mazraoui kende simpelweg een zwak seizoen. Daarom is besloten om Jan Vertonghen tot gelegenheids-rechtsback te bombarderen, al was diens landgenoot Toby Alderweireld ook een prima optie geweest.


CENTRALE VERDEDIGER: MATTHIJS DE LIGT

De grote leider, captain, organisator achterin én maker van cruciale doelpunten in de Champions League-campagne van 2019 mag natuurlijk niet ontbreken in dit elftal. Dat Juventus tientallen miljoenen voor hem betaalde afgelopen zomer was niet meer dan logisch. In Turijn kende De Ligt een stroeve start, maar eigenlijk twijfelt nog steeds niemand aan de grenzeloze kwaliteiten van de robuuste verdediger. Een ouderwetse muur achterin, niet kapot te krijgen.

CENTRALE VERDEDIGER: DALEY BLIND

De Ligt was dus de grote blikvanger achterin, maar eigenlijk was hij pas echt op zijn best met de strateeg Daley Blind voor of naast zich. De linkspoot springt niet gelijk in het oog, maar staat altijd goed gepositioneerd en imponeerde met name in het seizoen 2018/2019 met zijn uiterst secure passing. Hopelijk weet de Oranje-international dat niveau komend seizoen, na er wekenlang uit te hebben gelegen door hartproblemen, weer te hervinden.


LINKSBACK: NICOLAS TAGLIAFICO

Vanaf dag één is Nicolas Tagliafico een publiekslieveling in de hoofdstad van ons land. De Argentijnse ‘warrior’ brengt pit, een over-mijn-lijk-mentaliteit maar met name pure kwaliteit in de ploeg van coach Ten Hag. Tagliafico staat verdedigend zijn mannetje, is goed voor een karrenvracht aan assists en scoort zelf ook behoorlijk regelmatig. Veruit de beste linksback van Ajax in de afgelopen 10 jaar.

CONTROLERENDE MIDDENVELDER: FRENKIE DE JONG

In Amsterdam en omstreken zal men het bekende kiekje van Frenkie de Jong die langs een verslagen, op de grond liggende Luka Modric (Real Madrid) snelt nooit meer vergeten. Het stond symbool voor de voetbal-masterclass die Ajax tegen de Spaanse grootmacht gaf, met als absolute vormgever op de as deze kleine dribbelkont uit Arkel. Ook bij FC Barcelona dit seizoen liet hij al meer dan eens zien wat hij in huis heeft: een ware maestro op het middenveld.


AANVALLENDE MIDDENVELDER: CHRISTIAN ERIKSEN

Debuteerde in 2009 onder Martin Jol bij Ajax, en groeide daarna onder diens opvolger Frank de Boer uit tot een speler van wereldklasse: Christian Eriksen speelt nog altijd op het allerhoogste niveau van de voetbalwereld, tegenwoordig bij Inter Milaan na jarenlang sterspeler van Tottenham Hotspur te zijn geweest. Met name met zijn (vrije) trapkunsten maakte hij veel indruk. Krijgt nipt de voorkeur boven zijn landgenoot Lasse Schöne.

AANVALLENDE MIDDENVELDER: DONNY VAN DE BEEK

De kans is nog altijd heel groot dat Donny van de Beek deze zomer weggaat bij Ajax; Manchester United en Real Madrid worden onder meer aan hem gelinkt. En dat is niet zo gek, want al ruim 2 jaar lang maakt het loopwonder uit Nijkerkerveen veel indruk in het roodwit. Met zijn verfijnde techniek, uithoudingsvermogen, drang naar voren én efficiëntie is hij een wereldster (in wording). Mag dus zeker niet ontbreken in deze XI.



LINKSBUITEN: DUSAN TADIC

Hoewel hij pas echt op de toppen van zijn kunnen speelde als gelegenheidsspits tijdens de gedenkwaardige CL-campagne uit 2019, staat Dusan Tadic in dit elftal weer op de linkerflank. De Serviër kostte een hoop centen, maar was vanwege zijn winnaarsmentaliteit en voetballende inbreng iedere cent dubbel en dwars waard. Het afgelopen seizoen was het allemaal wat minder bij Tadic, maar zijn cijfers bleven altijd zeer imposant.

SPITS: LUIS SUAREZ

Ajax heeft natuurlijk een rijke historie aan topspitsen. Ook tussen 2010 en 2020 liep er weer één rond: Luis Suárez. Werd weggepikt bij FC Groningen, brak helemaal door bij Ajax en speelt – via Liverpool – inmiddels al weer jarenlang bij FC Barcelona. Of een reünie in Amsterdam er nog van gaat komen is afwachten, maar hoe dan ook zal de Uruguayaan in alle Ajax-harten gegrift staan.



RECHTSBUITEN: HAKIM ZIYECH

De tovenaar uit Marokko tot slot. Trekt komende zomer voor minstens 40 miljoen euro naar Chelsea en schreef een indrukwekkend verhaal in de Arena. Lang werd Ziyech in mindere tijden als eerste uitgefloten vanwege zijn laconieke houding, maar later ontpopte de linkspoot zich juist tot één van de hardst werkende Ajacieden. Dit elftal was nergens geweest zonder deze linksvoetige wizzard.


RESERVES:

Jasper Cillessen; Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld; Davy Klaassen, Lasse Schöne; Arek Milik, David Neres.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een Ultieme XI van spelers van Ajax tussen 2010 – 2020.⁠ ⁠ Mis jij nog iemand in dit elftal??⁠ ⁠ #xi #elftal #ajax #afcajax #eredivisie #amsterdam #soccernews⁠

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl) op

Eens met dit elftal?

  • Ja, grotendeels wel
  • Nee, grotendeels niet..
792+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:32
740+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
17:15
261+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
17:00
4+
LOUIS VAN GAAL IS DE BESTE | SN Voetbalquiz #2
16:30
3285+
’80 miljoen voor Ajax, 68 miljoen voor PSV’
16:18
30+
Nederlander hoopt op stunt tegen Manchester United: ‘Ik kijk ernaar uit’
16:18
414+
‘Frenkie de Jong-transfer na schande’
16:02
203+
Snelle Eredivisie-terugkeer Memphis Depay?
15:46
134+
‘Brobbey 80 miljoen waard na EK’
15:27
62+
‘PSV start nieuwe samenwerking met buitenlandse club’
15:14
90+
Real Madrid-held over penaltystop: ‘Puur geluk’
14:50
104+
Eredivisie-coach met opvallende carrièreswitch: ‘Chauffeur lijkt me leuk’
14:36
19+
Arteta wil veerkracht zien bij Arsenal: ‘Pijn gebruiken als drijfveer voor titel’
14:22
286+
‘Feyenoord ontvangt bod van 20 miljoen voor Hancko’
13:05
24+
‘Clublegende De Rossi gaat door bij AS Roma’
12:25
54+
‘Er is helemaal niks veranderd sinds het winnen van WK’
12:14
227+
Rodri haalt uit na CL-verlies: ‘Één team wilde voetballen’
12:00
395+
Waarom het mogelijke vertrek van Ziggo een ramp is voor Ajax
11:48
300+
‘Beoogde Vitesse-eigenaar staat reddingsoperatie in de weg’
11:35
137+
Eredivisie-held flirt met terugkeer naar PEC Zwolle
11:15
0+
Nederlandse zaalvoetballers plaatsen zich na kwart eeuw weer voor WK
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie