“Lastig manoeuvreren voor Van der Sar, met al die verschillende petten op”

Foto: “Lastig manoeuvreren voor Van der Sar, met al die verschillende petten op”

In het voetbal zijn de belangen enorm, maar de internationale voetbalwereld zet zich voor joker. Het ene belang is verstrengeld met het andere. Het volgende belang staat daar juist weer haaks op. Bij Edwin van der Sar, ziet columnist Sjoerd Mossou, komt alles samen. Hij schrijft erover in zijn column in het Algemeen Dagblad.

“Edwin van der Sar, de directeur van Ajax, wil dat de eredivisie per direct wordt stopgezet vanwege het coronavirus. Edwin van der Sar daarentegen, de vicevoorzitter van de verenigde Europese topclubs (ECA), wil dat de competities vooralsnog juist wél doorgaan.

Wat Edwin van der Sar, een 49-jarige inwoner van Noordwijk, hier allemaal precies van vindt, is nog onbekend. Mogelijk zegt Edwin van der Sar (medewerker van dagblad De Telegraaf) daar vandaag wel iets over in zijn column. Misschien ook niet.

Het is lastig manoeuvreren met al die verschillende petten op, dat blijkt maar weer. Het was u wellicht opgevallen: niet Van der Sar kwam deze week opeens met een statement vanuit Ajax (‘De eredivisie is dood’), maar technisch directeur Marc Overmars, zo ongeveer de laatste van wie je allerlei ronkende, ethische teksten zou verwachten.

Als roerganger van de ECA hield Van der Sar zich ook al strategisch op de achtergrond. Het enige wat we deze week in officiële zin van hem vernamen, waren wat vrolijke thuiswerkfoto’s in een oude keeperstrui.

Bij Edwin van der Sar komt het samen, bedoeld of onbedoeld: de gordiaanse knoop van belangen waarin de internationale voetbalwereld zich momenteel voor joker zet. De macht ligt overal en nergens, maar boven alles bij clubs. Het ene belang is verstrengeld met het andere, het volgende belang staat daar juist weer compleet haaks op.

Principes? Waar Ajax en Van der Sar er in Europees verband baat bij hebben om alle kikkers nog even braaf in de kruiwagen te houden, springen ze er in Nederland juist zelf hardop kwakend uit.

Dat geldt voor de halve voetbalwereld. Bijna alles is politiek – en bijna alles draait ordinair om geld. Terwijl de casus op zichzelf zo simpel lijkt. Het coronavirus heeft de wereld platgelegd. Gezondheid is oneindig veel belangrijker dan voetbal. Het wordt praktisch vrijwel onmogelijk om de competities uit te spelen – en al helemaal in volle stadions. Om in de taal van Van der Sar te spreken: ‘Kappen met die shit’.

Richt een solidariteitsfonds op om de boel financieel overeind te houden. Kijken we in de zomer wel weer verder. Simpel.

Nou ja, ahum, was het maar zo simpel. Om die eerder genoemde gordiaanse knoop kort uit te leggen, volgt nu een lange zin die u misschien twee keer moet lezen.

Houd u vast: de UEFA lijkt de baas van het Europese voetbal, maar in werkelijkheid ligt de macht bij de G14 van de grootste Europese topclubs, eliteclubs die vrijwel al hun rijkdom hebben gebouwd op televisiezenders, die weer grote contracten hebben met alle nationale competities, waarin clubs spelen die elkaar sportief beconcurreren, maar tegelijk afhankelijk zijn van elkaar, samen gevangen in één grote internationale speelkalender, met de KNVB ergens wanhopig in het midden van het web.

Bent u er nog? Als het coronavirus iets positiefs zou kunnen betekenen voor het voetbal, dan is het dat dit hele kaartenhuis een keer ongenadig in elkaar stort natuurlijk, van boven naar onder liefst. Beginnen we daarna lekker opnieuw.”

Goed verwoord?

  • Zeker
  • Niet helemaal mee eens…
25+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
52+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
28+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
20+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
10+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
218+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
87+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
28+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
143+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
56+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
82+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
440+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
190+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
285+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
774+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
166+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8617+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1943+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3263+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
574+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
965+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie