EK-uitstel: de gigantische consequenties voor Oranje

Foto: EK-uitstel: de gigantische consequenties voor Oranje

Nu het coronavirus definitief voor een streep door het EK 2020 heeft gezorgd, heeft dit flinke gevolgen voor ieder betrokken land. Ook voor Nederland zijn er genoeg merkbare consequenties, maar of deze negatief zijn is nog maar de vraag. Komt het uitstel van het EK als een opluchting voor Oranje? We zetten de voor- en nadelen op een rij.



Voordeel: Herstel van Oranje



Laten we positief beginnen, want het uitstellen van het EK 2020 lijkt een positief effect te hebben voor de selectie van Nederland. Oranje kampt namelijk met veel blessureleed, waarbij van velen onzeker was of ze het EK in juni zouden gaan halen. Uitstel van het EK betekent voor de selectie dan ook meer opties, gezien de bank geblesseerden nu tijd heeft om leeg te lopen.



Het grootste voorbeeld hiervan is Memphis Depay. Hij liep in 2019 een zware blessure op en probeerde op versnelde wijze op te knappen met als doel om het EK te halen. Het leek erop dat dit ging lukken, maar wat meer tijd en rust nemen voor het herstel is natuurlijk mooi meegenomen. Garantie dat Depay’s speelritme direct weer van topniveau zou zijn, was er natuurlijk niet. 



Nu het EK in 2021 gespeeld wordt, heeft Depay alle tijd om op te knappen en datzelfde kan ook gezegd worden voor Donyell Malen en Steven Bergwijn. Beiden liggen ook al een tijdje uit de roulatie wegens blessures, maar hebben nu tijd om te herstellen, hun ritme weer te vinden en zichzelf klaar te stomen voor het komende EK.





Nadeel: Nieuw blessureleed?



Dat de huidige blessurebank leegloopt en klaar is voor het EK in 2021, betekent niet dat er geen nieuwe blessures opduiken. In gesprek met het Algemeen Dagblad wees Koeman hier zelf ook al op. “Wie garandeert dat we in 2021 alle spelers fit hebben? Niemand, dus of het een voordeel wordt in sportief opzicht is toch afwachten,” aldus Koeman.



Uiteindelijk moet er dan ook rekening gehouden worden met de mogelijkheid dat volgend jaar de blessurebank wederom vol kan zitten. Blessures horen nou eenmaal bij de sport en de kans is altijd aanwezig dat er volgend jaar andere grote talenten op de bank zitten. 



Voordeel: Kans op ontwikkeling

Een ander voordeel voor Oranje is dat het uitstel de mogelijkheid biedt voor spelers om zich verder te ontwikkelen. Dit seizoen zag de opkomst van talenten als Boadu, Malen en Schuurs. Een aantal van deze spelers heeft zijn debuut al mogen maken in Oranje en het extra jaar geeft de mogelijkheid voor deze jonge jongens om zich verder te ontwikkelen.



Dit kan het Nederlands Elftal alleen maar versterken. De extra ervaring kan ervoor zorgen dat de druk minder hoog is wanneer het EK daadwerkelijk voor de deur staat. Hoe meer speelminuten de recent gedebuteerden gespeeld hebben, des te gemakkelijker ze spelen wanneer het er toe doet. Uiteindelijk moet het zorgen voor betere resultaten voor Oranje met een gouden selectie.



Nadeel: Pech voor de oude garde?



Dat het EK een jaartje opgeschoven wordt, is niet voor iedere Nederlandse voetballer een positief iets. Er zijn genoeg spelers die we onder de oude garde kunnen scharen, waarbij er nu vraagtekens achter een verdere Interlandcarrière kunnen zetten. Sommige vedettes zagen het EK 2020 als laatste mogelijkheid om nog een keer mee te doen met de absolute top en die lijkt nu als sneeuw voor de zon te verdwijnen.



Ryan Babel zal bijvoorbeeld 34 jaar zijn wanneer het EK aanstaande is, terwijl ook Luuk de Jong en Jasper Cillessen al boven de 30 zijn. Voor deze routiniers komt het uitstel als donderslag bij heldere hemel gezien zij mogelijk hun basisplaats in rook op zien gaan. Voor sommigen is het zelfs de vraag of ze überhaupt nog mee mogen.



Voordeel: EK en WK dichterbij elkaar



Iedereen nadeel heeft zijn voordeel en dat we nu een jaar langer moeten wachten op het EK betekent gelukkig wel dat we na het EK in 2021 minder lang hoeven te wachten tot het volgende grote toernooi. Het WK van 2022 in Qatar gaat namelijk in december 2022 plaatsvinden, omdat het in de zomer te warm is om te voetballen. 



Als het EK in 2020 plaats had gevonden, zou het twee en een half jaar duren voordat het wereldkampioenschap zou beginnen. Daar komt nu verandering in. Nu hoeven we slechts anderhalf jaar te wachten voordat we het WK kunnen aanschouwen. Het is een schrale troost natuurlijk, maar op lange termijn zullen we dankbaar zijn voor dit gevolg.

Heeft Oranje voordeel van het uitstellen van het EK?

  • Maar natuurlijk!
  • Zeker niet!
309+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:00
25+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
23+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
11:29
8+
‘Davies moet nog een jaar wachten op toptransfer’
11:16
8+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
10:57
67+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
91+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
10:20
20+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
37+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
42+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
95+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
09:19
58+
‘Van Bommel op lijstje van Italiaanse topclub’
09:05
34+
AS Roma voelt zich benadeeld door Italiaanse bond
09:00
48+
Legends blikken exclusief vooruit op bijzonder duel met Ajax
08:42
31+
Blinker kijkt met plezier naar de buitenspelers van Feyenoord
08:19
76+
Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”
23:36
176+
Kieft laakt Barça: “Helemaal niet zo goed elftal”
23:30
269+
“Bijlow gaat na de bekerfinale weer keepen”
23:14
230+
Verweij tipt Ajax-leiding: “Een verbetering”
23:02
550+
‘Gemeente draait Feyenoord de nek om’
22:50
4+
Juventus ontsnapt met gelijkspel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie